Quin projecte pel jaciment del Roser és millor?

  • El descobriment de la vil·la romana del Roser ha causat una gran expectació
2021-07-10T12:07:23+01:0010/07/2021|

El jaciment del Roser ha impactat a la ciutadania, no hi ha cap dubte. L’opinió està dividida sobre quin és el millor futur per les ruïnes. S’han presentat dos projectes diferents, un d’ells oficial, elaborat pel govern municipal, i l’altre creat per la Plataforma per la dignificació de la Vil·la romana de Calella, un moviment veïnal crític amb la posició de l’equip de govern en relació a les restes i nascut per proposar una alternativa.

El govern vol fer del jaciment una cripta arqueològica visitable amb una experiència immersiva. El seu projecte contempla construir, sobre les ruïnes, dues plantes d’aparcament, un supermercat Aldi i dues plantes de pisos socials. La vil·la romana quedaria, per tant, al soterrani -3. En les imatges en 3D que han fet per mostrar el projecte que tenen en ment s’hi poden veure passeres de vidre que s’endinsen en el jaciment.

Recreació del projecte del govern

La intenció del govern és que, durant el recorregut, el visitant pugui sentir sons de converses en llatí i altres elements sonors que volen transportar els espectadors a la vil·la romana del segle I d.C. És una experiència immersiva similar a la de Baetulo, el jaciment de Badalona sota el museu.

El projecte del govern compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, que assegura que vetllarà per protegir el jaciment.

D’altra banda, la Plataforma no vol que hi hagi cap edifici sobre les ruïnes, però sí creu que el més convenient és cobrir-les. La seva proposta és traslladar l’Aldi a la part nord del solar i eliminar els pisos socials. El moviment veïnal vol plantar vegetació pròpia de l’època romana i reconstruir alguna part de la vil·la perquè el visitant pugui veure com era en el passat.

Recreació del projecte que proposa la Plataforma

També creuen que ha de ser un espai de dinamització cultural, on es puguin celebrar activitats. El seu objectiu és que, en un futur, es pugui recuperar tot el jaciment, que actualment es troba sota diversos edificis i sota la carretera N-II.

El moviment veïnal critica que les columnes que han de sustentar tota l’edificació que el govern preveu al damunt malmetran el jaciment. Per això, demanen que no s’edifiqui sobre les restes.

Des de la Plataforma han demanat en diverses ocasions al govern municipal confrontar els dos projectes, però no han obtingut resposta. Volem saber la teva opinió.

This poll has ended (since 1 year).
Quin projecte de museïtzació pel jaciment del Roser seria millor per Calella?
Projecte que ha presentat el govern municipal

147 vots ---- (29.88%)

Projecte que ha elaborat la plataforma veïnal

345 vots ---- (70.12%)

Comparteix el contingut!

Go to Top