Els Tres Tombs a Calella

2024-03-03T09:10:58+01:0018/05/2022|

Es van celebrar a Calella després de la pandèmia els Tres Tombs, dirigit per en Gerard, que és el director del Rancho Bonanza que es va crear fa més de 50 anys per part de Teodoro Pérez. El Gerard fa 7 anys que està al ranxo i van començar fa 5 anys els Tres Tombs, que ho porta conjuntament amb l’Ajuntament, un  espectable i a més, com és tradició, beneït per el mossèn.

El Gerard va començar amb teràpies amb gossos i cavalls; ho fa molt bé, se’n cuida de que tot surti a la perfecció. Cavalls, carrosses, totes molt maques i els cavalls meravellosos i molt ben cuidats. Ell mateix també participa com veieu a la foto. Està a tot arreu: dirigint, muntant a cavall… fa de tot com a bon director. Persones com en Gerard fan falta a Catalunya per conservar les nostres tradicions i anar fent país, coses que fan falta a Catalunya. Gerard no perdis mai aquesta il·lusió que tens i aquesta dedicació, hi posa cos i ànima. Ara aviat anirà amb als nens del ranxo a competicions de salts, que la nostre joventut d’aquesta manera pugi més sana i més conscient de que a la vida hi ha coses meravelloses que s’han de practicar, com aquesta forma de treballar amb animals que són més nobles dels que ens diem humans.

La història dels tres Tombs prové de les Festes de Sant Antoni. En alguns indrets coneguda com els Tres Tombs o Tonis, se celebren amb motiu de la festivitat de Sant Antoni Abad, protector dels animals. Són un conjunt de celebracions arreu de Catalunya, entorn del 17 de Gener i que constitueix en les cavalcades dels tres tombs, curses i benediccions pels animals, a més d’altres actes.

El ritual principal dels Tres Tombs consisteix a donar tres voltes amb els cavalls, carros i altres animals de tir per l’interior de la població. Per això aquest ritual s’anomena Tres Tombs o també Passades, Beneïdes i Passant, antigament es feien tres voltes al voltant d’un espai on es feia una gran foguera feta amb ramatge verd. Un cop el cristianisme té major presencia, els Tombs es fan al voltant de l’església de Sant Antoni o, si no ni ha a la imatge del Sant, des don es fa la benedicció dels animals. En molts indrets és costum portar mascotes com gats, gossos i ocells per ser beneïts.

Comparteix el contingut!

Go to Top