Història del desembarcament del 1714 a Arenys de Mar: quan van guanyar els Borbons a Catalunya

2022-07-05T14:39:33+01:0002/07/2022|

Els miquelets de Catalunya són els que fan aquesta recreació molt ben feta i molt maca a la platja, al costat d’on es va fer, perquè reuneix millors condicions per fer-ho. Em diuen que l’any 2005 es va crear, però durant un any i mig va estar parat fins que van tenir la roba perfecte i que recrea perfectament la de l’època. Des del 2007, fan aquesta representació que dura dos dies en els quals hi posen vaixells, cavalls, la tropa on fan servir armes reals, de las quals disposen permisos. L’Ajuntament els ajuda però gairebé tot ho porten els miquelets, també el finançament a través de socis i d’ells que hi posen molt. Són de diversos llocs de Catalunya els components, però es reuneixen a Olesa de Montserrat una o dues vegades a l’any.

La història diu que va ésser una de les últimes operacions militars de la Guerra de Successió espanyola, es va produir entre el 25 de juliol de 1713 l’11 de setembre de 1714, i el combat va enfrontar als defensors de Barcelona, formats per la coronela, i partidaris de l’arxiduc Carlos, amb las tropes de Felip V d’Espanya i als seus aliats francesos.

Arenys de Mar al 1714 era un poble en peu de guerra, als panys de moltes portes hi havien les àguiles bicèfales, un signe austriacista que en plena guerra els nostres avantpassats van penjar als portals en forma de picaportes o salva panys que mostraven la nostre predilecció pel símbol (els nostres) però per raó de tempos no van poder sortir. En alguns panys de cap per vall hi van penjar la flor de lis (el símbol borbó) o sigui aquest penjat mirant a terra… i aquí cal puntualitzar que la flor de lis és el símbol borbònic que, com sabeu, era la casa real francesa, o sigui que en francès de la flor de lis en deien la “belle fleur”, però els austriacistes, majoritàriament format per l’exèrcit anglès, la van batejar com la “beuty fleuro”, com aquell que diu botifler. Oi que us sona? Dons ja sabeu d’on surt la paraula botifler: del símbol borbònic, quines coses, eh!

Doncs pues ja veieu com els miquelets any rere any van representant per Catalunya el que va passar a Arenys al 1714. És de lloar la feina d’aquets valents que no deixen que es perdi la veritat de la nostre història on per la força ens van robar i destruir la nostra nació, que encara avui reclamem per dret propi, doncs per la força ens la van robar. Espero que algun dia Catalunya sigui lliure i torni a ésser la nació i país que va ser.

Comparteix el contingut!

Go to Top