Relacions trencades entre Policia Local i Govern Municipal

2019-05-23T23:25:27+01:0023/05/2019|

La Policia Local de Calella i l’Ajuntament no es parlen. Els dos sindicats que representen els 42 agents han trencat relacions amb el govern de Candini per motius diferents.

Per una banda, el Sindicat Autònom de Policia de les Policies Locals de Catalunya (SAP-PL)  ha denunciat l’Ajuntament de Calella per la creació d’una borsa d’interinatge per a una plaça de caporal. El Sindicat entén que les borses d’interinatge es creen per situacions temporals i no per places fixes que han de tenir funcionaris. A aquesta borsa s’hi van presentar quatre agents. Dos d’ells es van retirar quan el sindicat els va explicar que la convocatòria no era adequada; un altre dels candidats no complia amb l’antiguitat necessària per optar a la plaça i l’últim està treballant com a policia local a Mataró, per tant, tampoc es podien presentar.

A principis d’any, l’Ajuntament de Calella va obrir dues convocatòries de borsa d’interins de caporals i sergents de Policia Local. Després de diverses impugnacions per part del sindicat, l’Ajuntament va retirar la convocatòria de sergents, però segueix amb la de caporals. El fet que aquesta convocatòria continuï oberta ha motivat el sindicat a demandar a l’Ajuntament de Calella per la via contenciosa administrativa. De fet, el SAP-PL estudia la possibilitat de posar una denúncia per prevaricació contra el Tinent d’Alcaldia de Recursos Interns, Jordi Sitjà, per crear una plaça a mida a un dels agents.

Les hores extraordinàries de la Policia, un altre tema de discussió

Per altra banda, als agents interins s’hi afegeix un altre problema: les hores extraordinàries. Els interins no poden anar a segons quins serveis per la seva perillositat i no poden realitzar els anomenats serveis extraordinaris. Hores d’ara, se’ls continua oferint la possibilitat de prolongar la seva jornada o se’ls posa en horari nocturn, jornada que no poden tenir per no portar armes. El sindicat UGT demana que els interins no facin hores extres i recorda que la jurisprudència espanyola prohibeix la contractació d’interins a les policies locals.

A més, les condicions de treball de la borsa d’interins està mal redactada i porta a males interpretacions. Això ha provocat que alguns policies interins desistissin de treballar per la plaça per la qual s’havien apuntat.

Malestar amb els comandaments

Dins de la mateixa prefectura hi ha malestar amb els comandaments. UGT va denunciar en un comunicat el tracte que reben els agents i caporals per part dels seus comandaments, en especial de l’inspector, Joan Vilademat, i el sotsinspector, que es va nomenar fa poc temps per la via de la promoció interna,  de forma urgent i poc transparent. Es dona la casualitat que a l’inspector en cap de la Policia Local li queda un any per jubilar-se i la plantilla tem que el sotsinspector el rellevi en el càrrec.

El sindicat demostra amb números el que denuncia als mitjans. En una enquesta feta a 30 dels 36 agents i caporals del cos policial, gairebé la meitat ha assegurat haver rebut un tracte insatisfactori. Afirmen que el sotsinspector “no respecta els drets laborals”, “amenaça sovint amb mesures disciplinàries” i “ha portat molta tensió a la plantilla i malestar”. Arriben a assegurar haver-se sentit maltractats. Un 73% dels enquestats no tenen expectatives de promoció professional dins del cos calellenc i un 90% considera que no se li ha ofert una formació adequada ni les instruccions correctes per a fer la seva feina.

Tot aquest malestar provoca, al seu entendre, que més de 30 agents hagin abandonat el cos de la Policia Local de Calella aquests últims anys i s’hagin apuntat a places de policies locals de l’entorn o de Mossos d’Esquadra.

El sindicat també denuncia que l’equip de govern és coneixedor del conflicte i no ha fet res per solucionar-lo.

Comparteix el contingut!

Go to Top