Els veïns es queixen de baralles, atracaments i abusos per part dels MENAs

2019-06-21T08:41:45+01:0020/06/2019|

Una cinquantena de Menors Estrangers No Acompanyats (MENAs) resideixen des del passat 31 de maig a un edifici annex a l’hotel Marisol que té entrada per una porta de servei pel carrer Àngel Guimerà. Es tracta de menors tutelats per la Generalitat a través de la DGAIA (Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència), que els ubica en albergs, cases de colònies i hotels quan arriben sense els seus tutors legals. Alguns d’ells han provocat problemes a la zona, enfrontant-se amb els vianants per robar-los la cartera. També han fet tocaments a noies que passaven pel carrer.

Els veïns dels carrers de l’entorn de l’hotel, Àngel Guimerà, Sant Antoni i Balmes, estan indignats pels aldarulls que provoquen tan de dia com de nit. Els Mossos d’Esquadra i la Policia Local, a més de l’ambulància, han hagut de desplaçar-se en diverses ocasions per baralles, sovint entre ells mateixos. Un problema afegit per als cossos de seguretat, que tenen molt pocs efectius, especialment en horari nocturn. La Policia Local compta només amb un agent i dos interins –que no poden portar armes– per la nit i els Mossos de la caserna de Pineda de Mar han arribat a no tenir efectius al carrer. El regidor de Seguretat, Josep Torres, ha afirmat que la Policia Local no ha rebut cap denúncia. Qui les ha registrat han estat els Mossos d’Esquadra.

“Fa tres o quatre dies, van robar la cartera d’una parella del barri. Jo ho vaig veure des del balcó. Es van acostar 15 o 18 joves posant-li els braços pel damunt, com abraçant-lo, i preguntant si fumaven. Tota l’estona parlant i cridant. I l’home va dir ‘eh, la meva cartera, què passa’. Era quasi una baralla” ha explicat un dels veïns.

A més d’aquest atracament a plena llum del dia, una altra veïna va veure com es produïa un abús sexual.

“Venia jo amb la gosseta pel carrer Bruguera i baixaven dues nenes amb les seves motxilles i passen dos [menors], un amb un tall al cap i l’altre amb una motxilla que representa que posava ordre. Llavors el que tenia el tall li va tocar el cul a la nena. Ella es va girar i el va insultar. El de la motxilla li va donar una empenta al que tenia un tall i el va fer caminar. Jo anava al darrere i vaig veure que entraven a l’edifici del costat del Marisol”.

Segons els veïns, la tarda de dimarts van haver de personar-se els serveis d’emergència per una baralla entre els mateixos nois motivada pel robatori d’un telèfon mòbil que va acabar amb un ferit pel trencament un vidre. S’hi van haver de desplaçar dues ambulàncies i la Policia Local va tancar el carrer. Fonts oficials afirmen que un menor es va autolesionar amb un vidre a causa dels nervis d’haver perdut el seu telèfon mòbil.

Aquesta tarda mateix, la Policia Local s’hi hagut de tornar a desplaçar per efectuar un registre a motxilles de dos menors i fer-los un interrogatori a la mateixa via pública.

Els serveis d’emergències han hagut de desplaçar-se a l’hotel en diverses ocasions.

Els MENAs que s’allotgen a l’edifici annex a l’hotel Marisol provenen de Canet de Mar, on ja hi va haver problemes per l’elevat nombre de delictes que cometien set dels menors. Estan afegits al Programa Nur que realitza una cooperativa d’iniciativa social especialitzada en l’atenció a la infància, l’adolescència i les famílies anomenada Eduvic, on acompanyen i formen als joves. Els propis menors estan organitzats per les tasques del dia a dia, com preparar i recollir el menjador de l’edifici on estan ubicats i estan organitzats per habitacions per la realització d’aquestes tasques. Quan no tenen activitats, van a la platja o juguen a pilota al mateix carrer.

En declaracions a RCTV, el regidor de Política Social, Ramon Llamazares, s’ha estrenat en el càrrec negant que els menors hagin comès cap delicte i acusant als ciutadans que difonen rumors sobre ells a les xarxes socials, al·legant que “provoquen alarma social innecessària i estigmatitzen a un col·lectiu en situació de clara vulnerabilitat”.

L’hotel va canviar de propietaris l’estiu de l’any passat. Un cop va acabar la temporada turística, va tancar per fer reformes i van posar una gran quantitat d’aparells d’aire condicionat a la façana, actuació que va portar cua. Tot i no tenir el permís necessari, al Nadal va obrir. Actualment tenen clients, els quals també s’han queixat de no poder descansar a causa dels aldarulls de les habitacions contigües on resideixen aquests menors.

Cert o fals?

– Han violat a una noia: fals; han tocat el cul a una noia, és a dir, hi ha hagut abús sexual.

– El regidor de Política Social, Ramon Llamazares, diu que hi ha 60-70 menors: fals; n’hi ha una cinquantena, repartits en cinc habitacions de 5 llits, una de 3 i la resta de 2 llits

– El regidor de Política Social, Ramon Llamazares, diu que els menors estan supervisats per 40 persones. En el moment que Calella Comunicació ha parlat amb els responsables del centre n’hi havia 3.

– El regidor de Seguretat, Josep Torres, diu que no hi ha cap denúncia a la Policia Local: cert; les denúncies les han registrat els Mossos d’Esquadra.

– Porten armes: no tenen permisos per portar-les. Calella Comunicació ha estat amb els nois i no ha pogut constatar que portessin cap tipus d’arma.

– Provoquen aldarulls: cert; la Policia Local hi hagut d’anar en diverses ocasions.

– El regidor de Politica Social, Ramon Llamazares diu que no han comès cap delicte: fals; els veïns de la zona han presenciat almenys un atracament al carrer.

– Atracament a una perfumeria del carrer església: és fals. Es va produir un furt amb forcejament però no van ser els nois de l’Hotel Marisol

Comparteix el contingut!

Go to Top