“He venido aquí a España para encontrar mi futuro”

Foto: Miguel Amaya

2019-06-24T09:52:06+01:0023/06/2019|

“He venido aquí a España para encontrar mi futuro”, aquest és el desig de molts dels menors estrangers no acompanyats que resideixen a l’hotel Marisol. El centre de l’Hotel Marisol va obrir el 31 de maig passat, és una ala de l’hotel amb una vintena d’habitacions. Venen d’un centre d’emergència que es va crear a l’Eixample de Barcelona, un centre de barracons que ara, a l’estiu, feia insuportable la convivència degut a la calor. Al mateix temps van anar a parar a aquest centre els MENAs provinents de Canet, Arenys i Dosrius quan les cases de colònies on residien estaven reservades per les estades de final de curs dels col·legis.

A l’Hotel Marisol, tenen una cuina i un menjador i estan organitzats per realitzar activitats lúdiques i aprenen castellà i català.

“Abans d’ahir [divendres] van venir els de Save The Children a fer una activitat amb nosaltres […] la setmana passada 6 dels nostres van aprovar un examen de castellà de nivell A2”, deia un dels educadors tot orgullós. “Tenemos un chico que lleva 2 meses en España que está cursando bachillerato en el Masnou”.

El mateix educador reconeix que dins el grup hi ha almenys dos menors conflictius i que estan pagant aquesta indignació veïnal tots els que hi ha dins l’hotel. De fet, els nois es senten criminalitzats perquè, des de fa uns dies, se’ls culpa de qualsevol robatori que es produeix a la ciutat, o fins i tot de coses tan greus com una violació. També s’han queixat que la Policia Local els ha registrat en diverses ocasions sense motiu. Lamenten aquesta situació perquè la majoria dels joves només busquen un futur.

Concentració sota el lema “Acollim per conviure”

Les entitats Cultura i Arrels, Comunitat Feminista de Calella, CalellaxRefugiats, La Morra, La Bruna, Grup de Dones Africanes de l’Alt Maresme, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme Pineda (UCFR), USSEC (Associació Senegalesa de l’Alt Maresme) han convocat per demà dilluns, dia de Sant Joan, a les 20h una concentració a la Plaça Catalunya. La concentració es convoca per afavorir la millora de les condicions de vida dels menors arribats a Calella i acusen “una mala gestió de l’acollida d’aquests infants per part del Govern de la Generalitat […] que provoquen desprotecció i desorientació dels nouvinguts”

Reacció de l’Ajuntament

L’Ajuntament va fer un primer comunicat fa dos dies negant que els menors haguessin comès cap delicte i assenyalant que “les incidències que s’han produït són aïllades i relacionades amb el civisme i la convivència, a les que ja s’han donat resposta”. En el mateix escrit s’advertia a la població que havia presentat una denúncia a la Policia Local amb l’objectiu que “s’investigui un presumpte delicte de divulgació de notícies falses amb la intenció de generar odi contra aquest col·lectiu de menors vulnerables”.

Davant dels fets ocorreguts ahir al vespre, avui s’ha celebrat una Junta de Portaveus extraordinària en la que han acordat apostar per la mediació i han anunciat “un grup de coordinació que diàriament emetrà un informe de com ha anat la jornada, format per la cooperativa sense afany de lucre especialitzada en la infància i adolescència Eduvic, agents socials, policia de proximitat, mossos, professionals que els acompanyen diàriament dia i nit i representació veïnal”.

CALELLA COMUNICACIÓ ha demanat una entrevista amb el regidor de Política Social, Ramon Llamazares, però no ha obtingut resposta per part de l’Ajuntament de Calella.

Per la seva banda, la CUP va publicar tot un seguit de reflexions sobre qui són aquests nois i en quins conflictes socials es troben per acabar afirmant que treballaran “braç a braç amb totes les entitats, associacions, persones i col·lectius amb l’objectiu de millorar l’acollida d’aquest grup de joves en la nostra població”.

Indignació veïnal

Diversos ciutadans es van reunir ahir a les portes de l’hotel per mostrar la seva indignació. Afirmen que cada dia estan la Policia i l’ambulància actuant pels aldarulls que provoquen els menors i que tenen por de passar per la zona, especialment les dones. Han relatat diverses ocasions en les quals s’han sentit intimidades pels comentaris que els hi han fet quan passaven soles pel carrer. Alguns veïns han volgut presentar instàncies per explicar la situació però es queixen que la Policia Local no els hi ha facilitat el document corresponent i han sortit de la comissaria sense haver-la presentat.

Els establiments del voltant, que són majoritàriament bars, han lamentat que està afectant negativament al negoci perquè els clients no s’atreveixen a anar. També han destacat el descontrol que es va viure ahir durant la baralla quan tots els clients es van aixecar per veure què passava. S’estan organitzant per anar a l’Ajuntament a queixar-se dels menors conflictius.

Entre els veïns concentrats a les portes de l’hotel hi havia molta crispació també amb l’Ajuntament, especialment amb l’alcaldessa, Montserrat Candini, a qui acusen de no fer res per buscar una solució i de menystenir-los. A la concentració davant l’Hotel Marisol s’hi van acostar regidors del consistori com Xavier Ponsdomènech, d’ERC, i Sebastià Tejada, de Calella en Comú. També hi havia representants de la CUP i de Ciutadans. No hi havia ningú de l’equip de govern.

Tots els veïns i restauradors de la zona han recalcat que és un barri obrer on conviuen persones de moltes nacionalitats i cultures, que mai han tingut cap problema de convivència, i que estan a favor de que s’hi allotgin els menors sempre que no causin conflictes.

A la missa d’aquest diumenge al matí, el mossèn Cinto Busquet ha demanat que es respecti la convivència de tots els ciutadans.

Comparteix el contingut!

Go to Top