Cauen els dos càrrecs de confiança en les negociacions amb els partits

2019-07-10T08:34:08+01:0009/07/2019|

El govern municipal ha facilitat als partits de la oposició el text reformulat de la moció que va retirar al primer ple de la legislatura per falta d’acord -al govern li faltava un vot a favor o una abstenció per ser aprovat amb el vot de qualitat de l’alcaldessa-. En el nou text que presenta el govern, els dos càrrecs de confiança vinculats a l’àrea d’Habitatge, que lidera el socialista Josep Torres, i a l’àrea de Transparència i Bona governança, que porta la mateixa alcaldessa, han caigut de les negociacions. Els càrrecs de confiança serien nomenats a dit per l’alcaldessa, Montserrat Candini. Per ocupar aquests càrrecs sonaven 3 noms: Soufian Laroussi, número 3 de la llista del PSC, i Jordi Sitjà i Lorena Sánchez, exregidors de l’anterior legislatura i que anaven de suplents a la llista actual de Junts per Calella.

Recordem que l’alcaldessa té trenta dies des de la constitució de l’Ajuntament -es va constituir el 15 de juny- per aprovar diferents aspectes que marcaran la legislatura, entre ells els sous -o indemnitzacions-. S’inclouen tant els del govern com de la oposició, a més de les dedicacions exclusives dels regidors, i si hi hagués prou quòrum, els sous i dedicacions del personal eventual, o sigui dels càrrecs de confiança. El ple del passat 28 de juny, el primer després de la constitució de la nova legislatura, incloïa aquests punts, però el govern va decidir retirar-lo i acabar el ple. Això va fer que, automàticament, amb la llei a la mà no és puguin tornar a presentar propostes de places de càrrecs de confiança fins que s’aprovin pressupostos i plantilles, cosa que es fa a l’últim trimestre de l’any. Per tant, no es podria posar en pràctica fins que hi hagi un nou pressupost, o sigui, en tot cas, fins al gener de 2020. L’alcaldessa el va suspendre per fer un recès durant 15 minuts i renegociar amb els partits de la oposició. Si el ple hagués quedat suspès en el moment del recés i, per tant, no hagués finalitzat, segurament la proposta continuaria sobre la taula de negociació amb els partits. El segon ple, en que es debatrà aquest polèmic punt però sense incloure-hi la creació de les places de càrrecs de confiança , està convocat pel divendres 12 de juliol.

Alternatives

Algunes veus han apuntat a la possibilitat que, mentre no es pogués tornar a l’escenari de la creació de les places dels dos càrrecs de confiança, s’opti per altres fórmules administratives -com poden ser presentar factura com a autònoms o per a terceres empreses– per tal que les persones designades per l’alcaldessa puguin desenvolupar les tasques encomanades. La llei, però, no permet una designació directa a dit com en el cas dels càrrecs de confiança, sinó que preveu la contractació expressa per al desenvolupament de tasques especialitzades que s’ha de fer en oferta pública. En funció dels costos, podria ser presentar més d’un pressupost de diferents empreses o professionals per al desenvolupament de les tasques fins al concurs públic amb publicitat a través dels canals oficials de l’Ajuntament.

Tot i això, dels tres possibles candidats a ocupar els dos càrrecs de confiança, n’hi hauria dos, en Jordi Sitjà i la Lorena Sánchez, que es trobarien en un règim d’incompatibilitats. I és que no es permet la seva contractació com a professionals externs o a través d’empreses que facturin a l’Ajuntament en les àrees en les quals hagin tingut poder de decisió durant el mandat anterior. En tot cas, la secretària de l’Ajuntament hauria de fer-ne un seguiment explícit.

El Consell Comarcal del Maresme i la Diputació de Barcelona, organismes clau

Tot i això, sembla que el govern no ho tindrà difícil per aprovar la proposta de sous i dedicacions de tots els regidors del consistori, ja que almenys Ciutadans s’abstindria en la seva votació, ajudant, per tant, a l’aprovació de la moció amb el vot de qualitat de l’alcaldessa. El partit taronja està negociant a nivell comarcal la presidència i el govern del Consell Comarcal del Maresme que es formaria el dia 19 de juliol i que, segons les negociacions actuals, estaria format per PSC i JxCAT amb el suport del PP i Cs. Ciutadans a nivell comarcal hauria rebut pressions de Junts per Catalunya per assegurar que el representant de l’Ajuntament de Calella s’abstingui en la votació del pròxim ple. Amb tot, des de les files de Junts per Catalunya s’assegura que s’està negociant també amb ERC i que es vol fer un sondeig entre els caps de llista dels 30 municipis de la comarca per prendre la decisió final. Una decisió que, de ben segur, dependrà de qui governi la Diputació de Barcelona.

Les alarmes han saltat en el pacte entre JxCAT i el PSC per la Diputació de Barcelona, un acord que donaria aquest dijous 11 de juliol la presidència de la Diba a la socialista Núria Marin, alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat. Des de les files d’Esquerra han mostrat el seu malestar i han acusat a Junts per Catalunya de voler dinamitar el moviment independentista a base de pactar amb partits que van aprovar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució la tardor del 2017, amb el qual es dotava a l’Estat del control de l’autonomia catalana. Això ha fet trontollar els fonaments de Junts per Catalunya -i també del PDeCAT- on algunes veus demanaven desfer els pactes als municipis de Catalunya on ERC ha realitzat amb el PSC i que ha tret l’alcaldia a JxC o que JxC ha realitzat amb el PSC, entre ells el pacte de govern de Calella.

En declaracions a RAC1, l’alcaldessa de la ciutat ha fet una dura crítica als membres del seu partit que condemnen els pactes amb el PSC i ha defensat, també, l’acord amb els dos regidors socialistes de la ciutat, a qui sempre ha considerat “excel·lents companys de viatge”. Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, va criticar els pactes que JxCAT i ERC estaven realitzant amb el PSC. De fet, a principis de juny, Torra havia de venir al far a entregar les 120 banderes blaves de totes les platges i els ports esportius de Catalunya, però va anul·lar la seva visita a la ciutat en saber que el pacte de govern de Calella seria amb el PSC. En el seu lloc, a l’acte hi va participar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

Comparteix el contingut!

Go to Top