Punts per euros: coneix com funciona l’economat de Càritas

Càritas Calella gestiona l’economat situat, des de l’any 2017, al carrer Balmes. Aquí, un grup de voluntaris d’entre 20 i 22 persones s’encarrega d’omplir les prestatgeries, atendre als usuaris i fer les tasques administratives. El seu aspecte és com el d’una petita botiga de queviures i les etiquetes així ho demostren. La diferència és que enlloc de posar un preu en euros és en punts.

Les famílies que periòdicament van a buscar productes a l’economat venen derivades de Serveis Socials. Segons els membres de la família corresponen un nombre de punts. Una família amb un fill té 8 punts; amb dos fills són 10 punts; amb tres fills, 13 punts; amb 4 fills, 16 punts; amb 5 fills, 19 punts; i, a partir de 6 fills, reben 21 punts. A cada un dels productes que es poden adquirir a l’economat se li assigna un nombre de punts. Quan disposen de molta quantitat d’un aliment en concret, fan ofertes.  En aquests dies, per exemple, tres llaunes de tonyina són 0,5 punts, 2 kg de pasta -en oferta- son 0,5 punts, 1 kg d’arròs també és 0,5 punts Aquest sistema, molt semblant als diners, contribueix a que els usuaris creguin que estan en un supermercat real.

L’oli, en canvi, no funciona amb punts, sinó amb membres de la família. Com més persones hi hagi en el nucli familiar, li corresponen més ampolles d’oli. Per exemple, per a les famílies amb un fill els toca una ampolla. Les famílies amb dos i tres fills reben una ampolla d’oli de girasol i una d’oli d’oliva. Amb quatre i cinc fills poden agafar tres ampolles, dues d’oliva i una de girasol. Les famílies amb més de sis fills reben quatre ampolles d’oli, dues d’oliva i dues de girasol. Càritas atén majoritàriament a famílies amb fills, la més nombrosa té 11 membres en total, els pares i 9 fills.

Un tetrabrick de llet són 0,5 punts. La llet també funciona com l’oli, per grups familiars i per quantitats màximes. Quan tenen fruita i verdura fresca, la regalen als usuaris.

2019-09-05T16:18:27+01:00 05/09/2019 | 16:18|Categories: Noticies|
X