Guia de viatge a l’Alguer
L’Alguer ha estat la ciutat protagonista de la 39a edició de la Fira de Calella i l’Alt Maresme. Tot i ser una ciutat italiana, és coneguda com la “Barceloneta de Sardenya” per les seves similituds amb el barri mariner de Barcelona. Des dels estands de la fira, els calellencs hem pogut conèixer algunes de les seves particularitats, com oficis tradicionals, la gastronomia o la cultura. Però l’Alguer no acaba aquí. Per això, us descobrim què podem fer els calellencs quan hi anem de viatge.
El primer pas és saber quin mitjà de transport utilitzarem per arribar-hi. Podem triar anar per aire o per mar. L’avió és la opció més ràpida, però només hi ha dues companyies que ofereixin vols directes des de Catalunya i una d’elles desapareixerà. Es tracta de Ryanair, que vola des de l’aeroport de Girona-Costa Brava fins a l’Alguer tres dies a la setmana, però ha anunciat que tancarà aquesta base. Tot i així, encara es poden comprar bitllets fins al mes de març. Un cop deixi d’estar operativa, només es podrà anar amb Vueling des de l’aeroport de Barcelona-El Prat dos dies a la setmana. La resta de vols fan com a mínim una escala, la majoria a l’aeroport de Roma.
Quan la base de Ryanair a l’aeroport de Girona deixi d’estar operativa, només hi haurà dos vols directes a la setmana des de Catalunya fins a l’Alguer
L’altra opció és la del vaixell, molt més lenta -el viatge dura aproximadament 12 hores- però més atractiva per aquells que es volen emportar el cotxe. Només es pot viatjar per mar a través de Grimaldi Lines i els preus varien segons si s’escull la opció d’anar en un seient o agafar una cabina. Segons l’època de l’any hi ha més oferta de dies o menys. El vaixell arriba al port esportiu, anomenat Porto Torres, a una mitja hora en cotxe de l’Alguer.
Pel que fa a l’estada, hi ha tres zones que són considerades les més adequades a l’hora d’allotjar-se. Una d’elles és el Port de l’Alguer, que se situa al casc antic. També trobarem molts apartaments al centre de l’Alguer, a deu minuts del port. Per últim, la platja de Maria Pia, situada al nord. L’Alguer és una ciutat molt visitada en època de vacances, per això es recomana fer la reserva amb prou antelació.
El Port de l’Alguer, el centre i la zona de la platja de Maria Pia són les més recomanades per allotjar-s’hi
En relació a la gastronomia, el plat més característic és la pizza sarda, que porta la salsitxa típica de la illa com a ingredient principal. Una altra de les especialitats de la ciutat és la paella de l’Alguer, que enlloc de portar arròs està feta amb una pasta petita de forma rodona i que té el marisc com a ingredient estrella. També són molt típics els espaguetis amb bogamarí (eriçó de mar), la llagosta a la catalana o la botarga, que són ous de peix. Pel que fa a les postres, podem notar una certa influència catalana en plats com l’anomenat menjar blanc, que seria com una crema catalana. També trobem els seadas, que són uns bunyols farcits de crema de formatge i ratlladura de llimona. Per beure, es recomana provar el vi típic de Sardenya, el Cannonau o el Mirto, un vi dolç que acompanya la sobretaula.
L’Alguer és una ciutat molt turística tant per les seves platges com per la gran varietat de monuments que s’hi poden veure. Trobem construccions fora del nucli urbà: encara es mantenen cent nurags, que són cases de pedra antigues, i es poden veure a les àrees veïnes de Santa Imbènia, Palmavera i Anghelu i també es pot visitar la Necròpoli de Santu Pedru, un jaciment arqueològic anterior als nurags. A més, hi ha monuments religiosos com ara la Catedral de Santa Maria. Un dels passejos fonamentals a l’Alguer és rodejant la ciutat per la seva muralla protectora i també pels seus carrerons. Si t’interessa conèixer la història de Sardenya, també pots visitar el Museu d’Art Diocesà de l’Alguer. És una ciutat petita, per tant, en poc temps es pot conèixer.
La Setmana Santa manté l’empremta catalana tot i el pas dels segles. El ritual es repeteix sense canvis i encara avui en dia són unes festes molt importants per la població de l’Alguer. Aquestes celebracions omplen els carrers amb torxes vermelles durant la processó acompanyada de càntics i oracions.
Encara conserva alguns oficis tradicionals, que han perdut força al nostre país: els barbers. És típic de l’Alguer que, a més d’afaitar i tallar els cabells, els barbers toquin la guitarra i cantin cançons.
Des del mes de juny, l’alcalde de la ciutat és Mario Conoci, del Partit Sard d’Acció, una formació de dretes. Conoci va donar el seu suport a la independència de Catalunya arran del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre i va reclamar a la Unió Europea que el català fos una llengua plenament oficial. Allà no es coneix com a alcalde sinó com a síndic. Conoci va inaugurar, juntament amb l’alcaldessa de Calella, la Fira.
Precisament a la Fira hi havia programada una conferència-taller titulada “Les 101 coses que un català ha de fer a l’Alguer”, que havia ser de ser impartida per Mario Mulas, membre de la Plataforma per la Llengua de l’Alguer, però es va suspendre sense previ avís.
Durant tots els dies s’hi ha representat una mostra de la cultura algueresa: “Lo Teatrí”, segons el seu propietari, Ignazio Chessa, el teatre més petit del món amb 38 metres quadrats.