La simbologia als balcons dels consistori reflexa les negociacions dels partits

  • Els veïns que viuen a la Plaça de l’Ajuntament de Calella s’aixequen cada matí i quan pugen la persiana es fixen en quina pancarta hi ha penjada en els balcons de l’edifici consistorial. S’han trobat que no hi ha cap cartell, o bé un que hi posa “LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS”, d’altres dies els domassos de Festa Major o la pancarta de Crida per la Democràcia. Que hi ha llaç groc o que no hi ha llaç.

Passa igual que a Londres, on els veïns del voltant del Buckingham Palace (el palau de la Reina d’Anglaterra) saben si la monarca està a palau o no. Per saber-ho, és tan fàcil com mirar quina és la bandera que regna el màstil. Si és la bandera de la Royal Standard la que està dalt de tot de l’edifici, la Reina es troba a Palau i, per tant, guàrdies i servei es posen de gala. Quan no hi ha bandera, significa que la Reina no es troba a casa. Tot i que amb la mort de Diana de Gales, l’any 1997, es va canviar el protocol. Ara, quan la Reina no és a casa, la bandera de la Union Jack corona el màstil del Palau de Buckingham.

Els veïns que viuen al voltant de la Plaça de l’Ajuntament comencen a interpretar què significa la indumentària que penja del balcó consistorial i ho comencen a relacionar amb els possibles pactes amb els diferents temes que han estat motius de discussió política a les sessions dels plens i del safareig polític calellenc.

Durant el mes d’agost, l’Ajuntament va informar a CALELLA COMUNICACIÓ que penjaria el llaç groc i la pancarta que hi havia abans de la limitació de la ordre de la Junta Electoral degut als comicis estatals, europeus i municipals i que va instar la retirada de la simbologia independentista dels edificis i espais públics de la ciutat, també, per tant, dels balcons del consistori.

El govern va informar abans de l’acord de ple que es penjaria el llaç groc i la pancarta en referència als liders polítics i socials empresonats i a l’exili

De tothom és sabut que Ciutadans pot permetre, amb la seva abstenció o el vot favorable, tirar endavant els diferents temes que proposa el govern al plenari. El regidor de Ciutadans ja ha fet saber a tothom que li ha preguntat que ell no vol el llaç groc i molt menys la pancarta en al·lusió als presos. En aquest sentit, durant el ple de principis de setembre, no hi havia cap pancarta col·locada als balcons i el govern va tenir el vot favorable i necessari del regidor de Ciutadans per aprovar la modificació urbanística per la instal·lació d’un nou supermercat a l’aparcament de l’Hospital 2. Aquest tema haurà de tornar a ple una altra vegada.

En aquest mateix ple, es va aprovar penjar el rètol en referència als líders polítics i socials empresonats i a l’exili amb els vots a favor d’11 dels 17 regidors que constitueixen el consistori,  (Junts per Calella, Esquera i la CUP), 3 vots en contra (PSC i Ciutadans) i 3 abstencions de Calella en Comú.

Finalment el llaç groc va ser col·locat pel Tinent d’Alcalde Marc Buch quan estava d’Alcalde Accidental ja que l’Alcaldessa es trobava fora de la ciutat per vacances i la nova pancarta amb el lema de “LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS”, va posar-se tot just sortir d’impremta el dia abans de la Diada de Catalunya. La nit de la vigília de la Diada va ser retirada, no se sap per qui.

Els dies de Festa Major els balcons de l’Ajuntament lluïen els domassos commemoratius. S’havia retirat, també, el llaç groc. En aquest sentit ERC va fer notar que no es complia l’acord del ple i l’acord posterior per la instal·lació dels símbols independentistes just a l’inici de la Festa Major. Veient que no s’instal·lava i amb el beneplàcit l’alcaldessa, el republicans van penjar la pancarta amb el lema de “LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS”. En aquest cas, la pancarta era la de la Crida per la Democràcia i el llaç groc.

Els domassos són peces elegants de vellut grana amb detalls de passamaneria daurada. El domàs central llueix l’escut de la ciutat al seu interior

En aquests moments no hi ha cap cartell penjat, ja que el que hi ha hagut els últims dies de Festa Major es retirava durant la nit per evitar que sigui furtat. Avui l’alcaldessa ha fet saber a través de RCTV que la impremta ha retardat la instal·lació del nou rètol i que es posarà de nou avui o demà. Per tant, els veïns tornaran a veure un canvi en la indumentària dels balcons.

Amb tot, sembla que el cartell dona a entendre en quina situació es podrien trobar les negociacions del govern amb la resta de forces polítiques del consistori per abordar els diferents temes que hi ha de debat polític. Aquesta setmana es trien els consellers del Consell d’Administració de les empreses públiques Gestvia i Ràdio Calella Televisió i caldrà negociar les presidències i vicepresidències.

Així, si el govern necessita negociar amb els partits independentistes a la oposició, posarà la pancarta de suport als presos. Per negociar amb Ciutadans caldrà que el cartell no hi sigui; per tant, esperarà a que els simpatitzants unionistes el treguin des de fora. Si és Esquerra qui vol estendre la mà, llavors procurarà que hi hagi rètol instal·lat de nou, encara que sigui el de la Crida. El govern, per tant, ho permetria o no en funció de si la negociació segueix endavant o no.

En els propers dies s’hi afegirà un altre actor: la Junta Electoral de Zona. En aquest sentit, degut als propers comicis estatals del 10 de Novembre, de ben segur el president de la Junta Electoral tornarà a instar a l’Ajuntament de Calella per retirar la simbologia independentista dels espais públics. Ciutadans ja ha manifestat que farà aquest avís a la Junta Electoral d’Arenys de Mar i, fins i tot, podria demanar l’anul·lació de l’acord de ple.

A partir de demà es formaran les Juntes Electorals Provincials i de Zona. Com que es tracta d’una repetició electoral, la seva composició és idèntica a la dels anteriors comicis.

Quan això sigui efectiu, ja després de les eleccions del 10N i sense la simbologia defensada per les forces independentistes als balcons del consistori, caldrà tornar a portar al plenari l’aprovació definitiva de la modificació urbanística que permetrà la construcció de la gran superfície comercial a la zona de l’aparcament de l’Hospital 2 i caldrà, altre cop, el vot favorable de Ciutadans si abans no hi ha hagut cap canvi en la configuració del govern municipal.

2019-09-24T16:22:41+01:00 24/09/2019 | 13:49|Categories: Noticies|
X