El Pla d’Equipaments Esportius es desplega a la Muntanyeta amb una inversió milionària

  • L’Ajuntament ha aprovat destinar més de 1,3 milions d’euros per la reforma de la Zona Esportiva de La Muntanyeta. La substitució de la gespa permetrà al Club de Futbol Calella traslladar-se a La Muntanyeta. Tot i que es canviarà el tartà de les pistes d’atletisme, actualment ple de bonys i amb les línies esborrades, el Club d’Atletisme haurà de dir adéu als llançaments.

Després de les reformes al Pavelló Municipal, l’Ajuntament ha decidit començar a executar el Pla d’Equipaments Esportius a la Muntanyeta. En total es destinaran 1,3 milions d’euros per a diverses actuacions. Una d’elles és la substitució de la gespa del camp de futbol gran, que permetrà al Club de Futbol Calella (CFC) tornar a entrenar i jugar partits a la Muntanyeta. Encara no s’ha decidit si es posarà gespa artificial o mixta; l’Ajuntament encarregarà un informe tècnic que avaluï quin dels dos sistemes és el més adequat. El Pla d’Equipaments Esportius contempla instal·lar-hi gespa artificial.

Les línies dels carrils estan esborrades per l’ús

També es canviarà el tartà de les pistes d’atletisme, una reforma que el Club d’Atletisme Calella porta molts anys demanant per l’estat en el que es troben: plens de bonys i amb les línies que marquen els carrils esborrades. Per aquest motiu, molts jutges s’han queixat a la Federació Catalana d’Atletisme que les pistes no estan en condicions per competir. No es desenvoluparà una altra de les reivindicacions històriques del club: ampliar a 8 carrils, un requisit indispensable per acollir certs campionats de nivell. Per al contrari, si que es renovarà la zona de salts.

Es farà una reforma dels vestidors per tal d’adaptar-se a les normatives actuals del futbol. De fet, aquest és un dels problemes que té el CFC al Camp de Mar: no s’ha pogut fer una reforma integral dels vestidors perquè, segons l’Ajuntament, Costes ha denegat el permís per fer obra major. Una part de l’edifici que conté els vestidors està dins de la zona de domini marítimo-terrestre, propietat de Costes, i això fa que qualsevol obra major en l’edifici l’hagi d’autoritzar el govern espanyol. Només s’han pogut fer algunes actuacions als lavabos i les dutxes, a més de canviar les portes i fer una mà de pintura. El club agraeix aquestes millores: “abans era insalubre, no volies portar al teu fill allà”.

Per tal que compleixi la normativa actual, els vestidors de la Muntanyeta hauran de tenir lavabos públics separats dels vestidors i els vestidors dels equips i dels àrbitres han d’estar separats entre ells. Com més amunt es puja de categoria, més estrictes són les condicions.

S’aprofitaran les obres a la zona per implantar mesures de sostenibilitat, com plaques fotovoltaiques per escalfar l’aigua, aerotèrmia per refrigerar les instal·lacions i es canviarà l’enllumenat per LED. Està previst buscar la manera d’aprofitar les aigües pluvials, tot i que no és segur que es pugui fer en aquesta primera fase.

La reforma de la Muntanyeta inclourà mesures de sostenibilitat: plaques fotovoltaiques, aerotèrmia i canviar l’enllumenat per LED.

Tot plegat està previst que comencin al juny de l’any que ve i que es desenvolupin durant l’estiu per tal de perjudicar el mínim possible als clubs. La durada seria d’uns tres mesos.

El Club de Futbol Calella, entusiasmat amb les modificacions

El CFC veu amb bons ulls traslladar-se a la Muntanyeta un cop s’hagin fet les reformes. La gespa natural que hi ha actualment està en mal estat; des del club diuen que és perillós que els jugadors es puguin fer mal a les articulacions i per això no l’utilitzen. Un cop es substitueixi per gespa artificial o mixta i s’adaptin els vestidors a la normativa, tot estarà a punt per fer el canvi.

Tot i que consideren que el camp de la Muntanyeta és més fred i llunyà, asseguren que és millor a nivell esportiu. De fet, el Camp de Mar té deficiències pel que fa a les dimensions del terreny de joc. Tot i així, afirmen que el camp de la platja és molt còmode per entrenar i que està molt a prop del centre la ciutat, fet que afavoreix que hi vagi més públic als partits.

L’afició del club calellenc voldria transport públic per tal d’arribar fins a la Muntanyeta. La seva ubicació és precisament la queixa d’alguns dels pares dels jugadors respecte el camp que encara no coneixen de la mà de la directiva aquests canvis.

La junta directiva del CFC s’ha mostrat molt satisfeta amb la decisió de l’Ajuntament de remodelar la zona esportiva de la Muntanyeta i veuen amb bons ulls traslladar-s’hi un cop acabades les reformes.

El CFC considera que “Calella té les instal·lacions esportives més deficitàries de tot el Maresme”. Per això, han pressionat per tal que els veïns i veïnes de la ciutat puguin gaudir de la Muntanyeta en condicions.

El Club d’Atletisme Calella perd una pota

A la zona de llançament de pes volen trasllada el disc i el martell

“Tot club d’atletisme es sustenta sobre tres potes: salts, llançaments i curses. Nosaltres en perdem una” lamenta un dels directius. Són els llançaments, ja que al col·locar gespa artificial o mixta quedaran anul·lats. En total, hi ha quatre tipus de llançaments: javelina, disc i martell, que desapareixeran, i pes, que si podrà continuar. En l’última reunió que van mantenir amb els responsables de l’àrea d’esports, van demanar traslladar la zona de llançaments a la part alta de la Muntanyeta, a prop del dipòsit de l’aigua. Aquesta proposta no s’ha contemplat en la inversió actual. El club demana, almenys, traslladar el disc i el martell a la zona de llançaments de pes. Es conformen a no tenir llançament de javalina, ja que només una desena d’atletes ho practiquen. Un d’ells, Ivan Mañé, va proclamar-se campió de Catalunya juvenil en aquesta modalitat.

El Club d’Atletisme és l’única entitat que va presentar al·legacions a l’aprovació del ple, ara fa un any, a la proposta de Pla d’Equipaments Esportius perquè perdia una branca del seu esport i no s’havia plantejat l’ampliació a 8 del número de carrils.

Igual que el CFC, el Club d’Atletisme considera que les instal·lacions de la Muntanyeta han estat infravalorades, fins ara, per part de l’Ajuntament i no s’hi ha fet prou inversió. Per la seva banda, també s’han mostrat contents amb que es substitueixi el tartà de les pistes i que es tornin a pintar les línies.

El club ha patit robatoris. Els ha desaparegut un parell de vegades la funda del matalàs de salts de perxa, sobretot coincidint amb la Festa Major.

El Pla d’Equipaments Esportius contempla invertir més de 8,4 milions d’euros a la Muntanyeta

Itik, l’empresa encarregada de la redacció del document, va preveure una remodelació integral de la Zona Esportiva de la Muntanyeta. A llarg termini, contempla canviar la orientació del camp de futbol 7 perquè estigui orientat en posició Nord-Sud -necessari per evitar enlluernament dels porters-. Per reorientar, cal salvar el desnivell de la muntanya, pel qual es requereix un important moviment de terres i treball en els fonaments. És l’actuació amb el pressupost més elevat de la Muntanyeta: gairebé 4,3 milions d’euros. L’objectiu és fer un camp doble poliesportiu.

El Pla també preveu construir un pavelló doble poliesportiu on es troba l’actual, amb un cost de 2,7 milions d’euros. Actualment l’utilitzen el Club de Patinatge de l’Alt Maresme, el Club de Bàsquet Calella i la Unió Esportiva Handbol Calella.

Sala de fitness de la Muntanyeta

A més de les reformes que s’han anunciat que es portaran a terme, el Pla també apunta que cal renovar la sala de fitness que té el Club d’Atletisme. Considera que el seu estat no és òptim per la falta de manteniment i pel material obsolet, pel que recomana nova maquinària i elements esportius. També aconsella que s’obri a totes les entitats esportives i al turisme esportiu. Aquesta reforma té un pressupost de gairebé 162.000 euros.

El document no contempla cap canvi a les 12 pistes de bitlles catalanes que hi ha i que estan situades al lateral del pavelló existent, al costat de la porta d’entrada a la zona esportiva.
 

La Muntanyeta, freqüentada per diversos col·lectius

La Zona Esportiva de la Muntanyeta s’utilitza pràcticament cada dia. Durant el curs escolar, pels matins hi van els col·legis i instituts de la ciutat. Per les tardes, hi ha entrenaments dels diversos clubs esportius. Els caps de setmana hi ha competicions i partits. El TriCBM (Club Triató Costa de Barcelona Maresme) també utilitza les pistes d’atletisme per entrenar algun dia a la setmana.

També hi ha estades d’estiu de clubs estrangers que venen a Calella. De fet, els hotelers de la ciutat sortiran beneficiats amb les reformes de la Muntanyeta, ja que el turisme esportiu prendrà més força. No només amb la Muntanyeta, també amb el Camp de Mar.

El Camp de Mar es podria dedicar exclusivament al turisme esportiu si totes les entitats que ara hi practiquen esport passessin a la zona esportiva de la Muntanyeta, ja acondicionada.

Caldrà veure si al Camp de Mar s’hi continuaran desenvolupant activitats de les entitats calellenques o bé si s’aposta per convertir la instal·lació en un espai exclusivament per al turisme esportiu amb vistes al mar. D’aquesta manera, els hotelers podran estirar encara més la temporada i evitar, així, l’estacionalitat pròpia del tipus de turisme que actualment està acollint la ciutat, tal com s’està intentant aconseguir amb l’Ironman, l’Oktoberfest i els diferents festivals.

2019-10-09T08:38:07+01:00 09/10/2019 | 08:38|Categories: Noticies|
X