Les veïnes de l’hotel Corona denuncien que conviuen amb excrements i cadàvers de coloms

2019-11-22T20:15:20+01:00 22/11/2019|

  • Els veïns de l’antic hotel viuen envoltats d’excrements i cadàvers de coloms i rates, una situació que està afectant a la seva salut. Demanen desinfectar i tapiar els espais de l’hotel que donen amb les seves habitacions però encara no ho han aconseguit.

Les quatre veïnes que viuen a l’immoble situat al mig de l’antic hotel Corona porten anys denunciant l’estat d’abandonament de l’hotel. Si abans eren els ocupes i l’acumulació de la brutícia, ara són els coloms i les rates els que campen per l’hotel. Una de les habitacions, la que feia les funcions de bugaderia, està plena d’excrements i de cadàvers dels coloms que entren per una finestra mal tancada. Això ha comportat problemes de salut de les veïnes, que encadenen bronquitis a causa de l’ambient que s’hi respira.

Els propietaris de l’hotel van tapiar les finestres de la planta baixa que donen al carrer al 2010 per evitar que entrin els ocupes. Quan l’hotel estava ocupat s’instal·laven a les suites amb vistes al mar, a la part més alta de l’edifici.

El tancament de les portes i finestres amb accés des de l’exterior no ha solucionat tots els problemes amb els que conviuen les veïnes, que des de les seves terrasses interiors veuen cada dia coloms i rates i, fins i tot, algun cop han entrat a les seves cases.

Els coloms campen per tots els indrets de l’hotel abandonat.

Les veïnes es queixen que l’Ajuntament no dona resposta a les instàncies que han anat presentant des de l’octubre de l’any 2018 demanant que s’actuï perquè la propietat netegi i desinfecti la zona contígua amb la seva finca; o almenys ho faci d’ofici. Els veïns expliquen que el consistori, per la seva banda, els hi diu que denunciïn als propietaris de l’hotel Corona als Mossos d’Esquadra.

Actualment, qui gestiona l’hotel és Aliseda Inmobiliària, un servei creat per l’antic Banc Popular per treure’s del damunt els actius tòxics. El banc era el propietari del Corona, però quan l’entitat bancària va fer fallida i el Banc Santander va adquirir el Popular, va vendre el 51% de la immobiliària Aliseda a Blackstone, un fons voltor americà creat per gent que provenia del fallit banc Lehman Brothers. Blackstone, per tant, és el fons d’inversió que controla en aquests moments Aliseda Inmobiliària i pot decidir què fer i a quin preu vendre el solar.

La degradació del Corona: d’hotel a niu de coloms

Calella sempre s’ha caracteritzat per ser una ciutat turística. A l’estiu, la ciutat està plena de vida; pels carrers s’hi barregen els veïns i veïnes amb els turistes que busquen descansar, sortir de festa, anar a la platja. Per acollir-los, sempre hi ha hagut un gran nombre d’hotels. Alguns van obrir fa molts anys i encara estan a ple rendiment. D’altres no van suportar el pes de l’economia i van haver de tancar. És el cas de l’hotel Corona, que fa uns 15 anys que està abandonat.

Es va convertir en un objectiu fàcil dels ocupes, que van aprofitar per robar el coure de les instal·lacions i van destrossar encara més un edifici malmès pel temps. Per evitar més assalts, els propietaris –en aquell temps, el desaparegut Banc Popular– van tapiar-lo i col·locar alarmes i càmeres de seguretat. D’aquesta manera, el propietari de l’immoble atenia el requeriment de l’Ajuntament que li demanava que garantís les condicions de seguretat i salubritat, atès les queixes dels veïns per l’acumulació de brossa i de gent al seu interior i per un augment de la delinqüència. A més d’aquestes primeres actuacions, a l’any 2010, s’han hagut d’anar fent tasques de manteniment per evitar que s’ensorri part de l’edifici. El que en el seu moment era un hotel de tres estrelles ha passat a ser un cau de coloms i rates.

No és l’únic hotel buit de la ciutat. A la cantonada del carrer Cervantes amb el carrer Església, sobre una botiga de minerals, també hi ha un antic hotel abandonat, l’Hotel Visa. Més amunt, a la plaça Catalunya, hi havia la Pensió Rey Artiola, un edifici que ara volen rehabilitar. A la zona hotelera hi havia l’hotel La Gaviota, que des de fa gairebé tres anys és el centre social ocupat La Bruna.

Foto aèria de l’hotel Corona. La zona ressaltada en groc és l’immoble de les quatre veïnes.

La particularitat de l’hotel Corona és que la seva superfície té la forma de la lletra U. Quan estava en funcionament i tenia èxit, es van anar annexionant els edificis del voltant menys un, el del centre, ja que no es van posar d’acord en el preu amb la propietària. En aquest edifici, estret i llarg, hi ha tres pisos on hi viuen quatre veïnes i a peu de carrer, una botiga de tatuatges. Elles pateixen l’estat de degradació del Corona, vivint ben a prop dels excrements i els cadàvers dels animals que hi entren per les finestres obertes o pels forats.

L’interior de l’edifici és decadent

Si l’exterior dona mostres de l’estat d’abandonament de l’edifici, l’interior ho acaba de confirmar. El sostre està trencat a diverses plantes a causa dels forats que van fer els lladres per arrencar els materials que podien vendre. D’algun passadís penja una làmpada de la que no van poder aprofitar res. A la piscina del terrat hi ha aigua: és la que ha quedat estancada de les pluges d’aquests darrers anys. El seu color no convida a banyar-s’hi, és d’un verd fosc barrejat amb els objectes que han volat i han acabat allà. Per l’escala que connecta el terrat de la piscina amb l’edifici del davant no s’hi pot passar, el metall està tan rovellat que cediria amb el pes.

Les habitacions amb vistes al mar estan plenes de verdet.

Les habitacions amb vistes al mar eren les més atractives. Allà s’hi ubicaven les suites, que són les que van escollir els ocupes per instal·lar-se. La humitat i l’abandonament han fet que hi creixi vida a les parets i sostres: algunes tenen tant de verdet que sembla un bosc de forma quadrada. No sembla que tinguin la capacitat per resistir més el pas dels anys.

En altres temps, una de les habitacions que dona a l’edifici on hi viuen les quatre veïnes era la bugaderia, de fet encara conserva una de les rentadores. Ara és un dels espais preferits dels coloms, casa i cementiri d’aquestes aus. “Només d’entrar-hi et piquen prou els ulls com per saber que si toques alguna cosa, de ben segur guanyaràs una infecció”, diuen els que han estat a dins. Per la finestra es veu, a dos metres, l’habitació d’una de les veïnes. Ella demana que es tapiï perquè no tanca bé i és un dels punts per on entren els coloms. Per culpa d’aquest forat, la veïna ha tingut diversos problemes de salut.

Des de la seva terrassa, una de les veïnes pot veure coloms morts.

Tot i així, els seus propietaris no perden l’esperança de vendre’l. Aliseda va col·locar un rètol on anunciava que estava en venta després de les eleccions del mes de maig, moguts per l’interès d’Esquerra Republicana de Calella d’obtenir l’hotel per derruir-lo i crear un gran pas subterrani cap al passeig. De fet, l’agència immobiliària no ho anuncia com a edifici, sinó com a “sòl urbà d’ús predominant residencial” i informa que té una superfície de 1.200 metres quadrats i 4.069 metres quadrats d’edificabilitat.

Els possibles compradors poden concertar visites per veure’n l’estat de l’interior i acabar de valorar el preu d‘oferta. No fa gaires anys que van tenir dos grups inversors interessats, un de maresmenc i un d’italià. El preu, però, no era atractiu: 3 milions d’euros als quals s’hi hauria de sumar el cost de tirar a terra l’edifici calculat al mil·límetre per no tocar l’immoble del mig on hi viuen les quatre veïnes; alguns constructors locals valoren el derrocament de l’edifici a mà en més de mig milió d’euros. La propietària de l’hotel Corona era la família Teixidó, que li va vendre al grup Serhs pocs anys abans de tancar. La Serhs va intentar comprar l’edifici del mig a canvi d’accions, però els amos s’hi van negar. Demanen pisos per reubicar als inquilins a més d’una suma de diners.

X