Què cal saber i què no has de fer si et toca la loteria

2019-12-22T07:30:51+01:0021/12/2019|

Demà diumenge és un dia assenyalat per a moltes persones. És el dia del Sorteig Extraordinari de Nadal. Tothom qui compra un dècim per aquest dia ho fa amb l’esperança que li toqui “El Gordo“, el premi més desitjat de la Loteria de Nadal. Des de l’any 2011, aquest premi està dotat amb 4 milions d’euros, és a dir, 400.000 euros per cada dècim. Però… si ens toca qualsevol dels grans QUÈ FEM?

Els números del Sorteig Extraordinari de Nadal van des del “00000” -en venda a València, La Rioja, Múrcia, Cadis i les Canàries-, fins al “99999” -en venda a Santander i Astúries-. Tots els números es poden comprar en línia des de fa uns anys. El dia de matrimoni, la del naixement d’un fill, un èxit personal o un aniversari… Són molts els motius per escollir un número concret de 5 xifres. En edicions anteriors, els números com el “00155”, fent referència a l’article de la Constitució aplicat el 2017 i el “11070”, la data en què la selecció espanyola va guanyar el mundial, o el “46664”, número de pres de Nelson Mandela, es van arribar a esgotar.

SI ENS TOCA: No ens posem nerviosos; hem d’assimiliar el premi. Moltes persones que han guanyat la loteria de Nadal després acaben arruïnats. No fer compres impulsives. S’ha de saber gestionar.

Cada any els números acabats en 5 i en 3 són els que es venen més, seguits dels que acaben en 9 i 7. Acabaments en “13”, tot i considerar-se números no afortunats, solen ser molt adquirits. En general, preferim -sembla en base a les estadístiques- números imparells abans que parells. Hi ha terminacions que mai han sortit guanyadores: “09”, “10”, “21”, “25”, “31”, “34”, “41”, “42”, “43”, “51”, “54”, “59”, “67”, “78” y “82”.

La mecànica del sorteig serà la mateix que anys anteriors, però cal tenir en compte certs canvis.

Si l’any passat estaven exempts de tributar els premis de fins a 10.000€, enguany s’ha apujat fins als 20.000€. Així doncs, tots els premis que superin aquest import, com “El Gordo”, el segon i el tercer premi, tributaran un 20% a partir dels 20 mil euros (o sigui Hisenda es quedarà un 20% de tot el que superi aquesta quantitat). Com que ni els quarts premis, ni els cinquens superen aquesta xifra, no es desgravarà res i es cobrarà la quantitat sencera del premi. Hisenda farà un calaix de 300 mil euros dels guanyadors d’enguany.

SI ENS TOCA: No pregonar-ho als quatre vents; ser discret. Repartir el premi entre les persones que més ens estimem és un dels plaers dels guanyadors de la loteria. Millor no revelar la quantitat exacta per evitar malentesos i enveja.

Això és el que cobraràs realment si et toca algun premi de la Loteria de Nadal. 

“El Gordo”: Premiat amb 400.000 euros/dècim. Després de pagar a Hisenda 76.000 euros, els agraciats rebran 324.000 euros.

Segon premi: Premiat amb 125.000 euros/dècim. En aquest cas, es tributen només 105.000 euros, de tal manera que els premiats cobraran 104.000 euros i hauran de pagar a Hisenda 21.000.

Tercer premi: Premiat amb 50.000 euros/dècim. Aquí, Hisenda es quedarà 6.000 euros, per tant als afortunats els quedaran d’un total de 44.000 euros.

Quart premi: Premiat amb 20.000 euros/dècim. Com que la xifra coincideix amb l’import exempt, el premiat rebrà la totalitat del premi.

Cinquè premi: Premiat amb 6.000 euros/dècim. Com que la quantitat és menor de 20.000 euros, els premiats no hauran de pagar res a Hisenda.

“Pedrea”, aproximacions i reintegraments: Tots aquests premis estan per sota dels 20.000 euros i, per tant, exempts de tributar.
L’any vinent es tornarà a apujar el mínim exempt de tributar, en aquest cas, fins als 40.000 euros.

SI ENS TOCA: No precipitar-se a deixar la feina. Cal anar a la feina amb calma. És important no donar pistes sobre l’import del premi i reflexionar -amb temps- com encarar el futur.

La veritat és que la probabilitat que ens toqui algun premi en aquest sorteig és molt i molt baixa. Les matemàtiques ens diuen que només 5 de cada 100 apostes tindran premi i el 9% aconseguirà el reintegrament. Només 13.334 números tindran premi i la resta no guanyaran ni un euro.

SI ENS TOCA: Procurar cobrar-lo en una entitat on no ens coneguin. No cal anar a la sucursal bancària del mateix carrer -ni poble-. D’aquesta manera conservaràs l’anonimat i evitaràs que tothom sàpiga quan t’ha tocat.

Les possibilitats que ens toqui “El Gordo“, és només d’un 0,00001%. De fet, i no és per desanimar-vos, però tenim les mateixes probabilitats que un llamp ens caigui al damunt. És més, és 4 vegades més probable de patir un terratrèmol (0,00004%) que no pas que els nens de l’escola San Ildefonso cantin el nostre número amb la cantarella de “cuatro millones de euros“.

SI ENS TOCA: Cal posar-se en mans d’experts per invertir el premi. Molts de nosaltres no tenim experiència en el món de les finances. Cal aconseguir un bon assessor legal i fiscal que ens ajudi a gestionar correctament el premi i evitar disgustos.

En canvi, si volem jugar a la Loteria del Nen, les possibilitats que ens toqui augmenten un 7,82% respecte del de demà diumenge. En aquest sorteig, 37.812 números dels 100.000 de cada sèrie obtindran premi (gairebé un 38%), mentre que 62.188 números no guanyaran res. Els premis, però, no són tan copiosos.

Els anteriors sortejos depenen de Loterias y Apuestas del Estado, que al mateix temps depèn del Ministeri d’Econonmia i Hisenda. La Generalitat de Catalunya ve realitzant des de l’any 2013, la Grossa de Cap d’Any. Un sorteig que se celebra el dia 31 de desembre i que enguany inclou 20.000 bitllets més -arribant als 100.000- i l’import del primer premi és de 200.000 euros per butlleta. En total té 850.000 bitllets que poden obtenir premi.

Comparteix el contingut!

Go to Top