El govern espanyol oferirà recursos als municipis afectats pel temporal Glòria

2020-01-25T21:36:08+01:0025/01/2020|

  • Ho ha anunciat el Ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la visita d’aquest matí a l’alt Maresme per conèixer la situació del litoral. Malgrat de Mar és un dels municipis més tocats, on van caure dos ponts que connecten amb Blanes. Un d’ells és per on passava la línia R1 que està tallada entre Malgrat i Maçanet.

Salvador Illa ha explicat que ahir es va reunir el president espanyol, Pedro Sánchez, amb els quatre vicepresidents i set ministeris per preparar un paquet de mesures que s’aprovarà el pròxim dimarts amb l’objectiu d’oferir recursos per pal·liar els efectes que ha tingut el temporal. “Tenim un instrument legal disponible, un Reial Decret que es va posar en funcionament arran del temporal Dana i que permet mobilitzar recursos fins al maig del 2020” ha dit el Ministre. Dana és el nom que rep el temporal que afecta, normalment, la costa mediterrànea cada tardor. Illa no ha volgut avançar de quina manera arribarien les ajudes però ha afirmat que la voluntat del govern espanyol és oferir el màxim suport a les poblacions afectades, de la mateixa manera que ha agraït la tasca dels diferents cossos de seguretat durant aquests dies i també les iniciatives de molts voluntaris per netejar les platges.

Els municipis de més al nord de la comarca, com Tordera i Palafolls, segueixen recuperant-se i avaluant els danys. Hi ha més de 300 hectàrees de conreu agrícola fetes malbé i s’han perdut collites senceres d’espinacs, enciams, patates o civada. Els experts asseguren que temporals com el que hem viscut es repetiran, per tant, poden tornar a patir les mateixes destrosses. Potser el voltant del riu no és el millor espai per ubicar els camps de conreu, la protectora d’animals de Palafolls que es va inundar o l’estació potabilitzadora, que va estar a punt de deixar sense aigua corrent a 9 municipis de l’At Maresme.

Fins a les nostres platges han arribat canyes del riu Tordera. Fins Arenys de Mar, testos d’un viver de plantes de Palafolls. Caldrà trobar la solució perquè tots els objectes que han arribat no es tornin a moure. No és la única mesura que s’haurà de prendre; també caldrà pensar en el passeig de Pineda, que habitualment queda destrossat després dels temporals. I en les guinguetes, que han patit grans pèrdues. En general, caldrà pensar en la ubicació de les construccions que es troben a prop de rius i del mar. Dimarts vinent el Consell Comarcal ha convocat a tots els alcaldes de la comarca per tal d’evaluar els danys que han patit els municipis maresmencs.

Tot i així, els danys materials no han estat la pitjor part del temporal. Glòria ha deixat sense vida a quatre persones a Catalunya, 13 a tot Espanya. Per això, la Generalitat ha decretat dos dies de dol oficial. El fort temporal de l’octubre de l’any passat va provocar la desaparició de set persones, quatre de les quals van ser recuperades sense vida, una d’elles se la va endur la riera d’Arenys de Munt.

Calella es bolca en la neteja de la façana marítima

Centenars de persones han dedicat el dia a recollir les escombraries que han portat el vent i les onades. Molts calellencs han seguit la crida d’Els Amics del Parc Dalmau i de Calella Marxa i s’han posat els guants per treure totes les canyes de la sorra.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida de Calella Comunicació (@calellacom) el

El pinedenc Fritz Baumgartner ens ha enviat aquest vídeo on es veu el treball que s’ha fet aquest matí amb la neteja de la platja de Calella.

Comparteix el contingut!

Go to Top