Taller bàsic de cinema (2)

El PLA és un dels elements més importants a l’hora de gravar les imatges i per aquest motiu es divideix en diferents opcions: segons la DISTÀNCIA, la POSICIÓ i la DURADA.

Segons la DISTÀNCIA tenim: PLA GENERAL – Introducció – Ambient.- Serà una introducció preliminar per conèixer d’una manera general el lloc o l’ambient on es desenvoluparà l’acció. PLA MIG, PLA ¾ o PLA AMERICÀ – Situació.- Ja concreta una mica més aquesta acció.- Ens pot ensenyar el protagonista i també situar l’acció en un lloc determinat. PRIMER PLA – Interès.- Concentra l’atenció en alguna cosa en concret.- A l’escriptura seria com un subratllat o una paraula en MAJÚSCULES o en NEGRETA.– PRIMERISSIM PLA O PLA DETALL – Obsessió.- El podem comparar amb els signes d’admiració !!! o d’interrogació ???, amb paraules “entre cometes” o exclamacions.                     

Segons la POSICIÓ: ANGLE, PERFIL O LATERAL – Sensació de moviment. Desperta interès per saber què hi ha “fora de quadre” que crida l’atenció del personatge.- PLA FRONTAL – “Feeling”, sinceritat, comunicació entre personatge i espectador. Una mirada a la càmera diu més que moltes paraules. L’utilitzen molt en escenes de seducció i els polítics en campanya electoral.- ANGLE ALT o PICAT – Transmet a la persona que apareix a la imatge sensacions de petitesa, aclaparament, impotència, soledat, inferioritat. La càmera (l’espectador) està pel seu damunt.– ANGLE BAIX o CONTRA PICAT – Aquest tot el contrari, dóna a la persona que apareix a la imatge, sensació de superioritat, grandesa, possessió, autoritat. La càmera (l’espectador) està situat per sota del protagonista.

I segons la DURADA: El PLA CURT  transmet sensació de dinamisme, acció, velocitat, inquietud, terror… – El PLA LLARG dona pau, serenor, tranquil·litat, passivitat… – El secret és saber incorporar el pla adient a cada ocasió.-

PLA SEQÜÈNCIAAquest tipus de denominació s’utilitza quan es roda tota la història en un sol PLA. És a dir, sense aturar la gravació, sense aturar la càmera. Com si filméssim una obra de teatre.

PUNTS i COMESPodríem comparar també els PUNTS i les COMES de l’escriptura cal·ligràfica amb els ENCADENATS, DESENFOCAMENTS i FOSES.

PLANS DE CONEXIÓPer evitar la brusquedat en els canvis de pla directes a l’hora del muntatge, podem intercalar-hi els PLANS DE CONNEXIÓ, amb imatges complementàries que haurem enregistrat de l’entorn on està situada l’acció.

I fins aquí la “parrafada” d’aquest mes…Una mica de rollo, no?… però cal conèixer aquestes opcions i tenir-les en compte a l’hora d’agafar una càmera i rodar una història…

2020-02-14T22:00:25+01:00 14/02/2020 | 22:00|Categories: Des de l'Arxiu|
X