Preguntes i respostes sobre els ERO temporals

2020-03-21T13:44:33+01:0020/03/2020|

  • L’epidèmia del coronavirus ha portat a moltes empreses a abaixar la persiana. En alguns casos es pot aplicar el teletreball, però en d’altres no. Algunes de les empreses que treballen han vist retallades les comandes. És per això que el sector empresarial va ser dels primers a moure’s per protegir-se davant la situació d’alarma que viu tot el país i per les mesures que s’anunciaven des de les Administracions per confinar el màxim de gent a casa seva i baixar, d’aquesta manera, la propagació d’aquest virus.

Des de que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va sortir en roda de premsa a explicar les mesures que posava en marxa per intentar minimitzar al màxim els efectes d’aquesta crisi, s’han presentat més de 8.000 Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) al Departament de Treball de la Generalitat, més de 152.000 llocs de treball afectats.

Els ERTO, responent a crisis momentànies, permeten suspendre els contractes de treball o reduir la jornada laboral dels treballadors. “En una situació normal és un bé per bé”, destaca l’advocada Clàudia Tarinas, del bufet calellenc Tarinas Grup, especialista en dret laboral. “Les empreses es troben que no perceben ingressos però tenen la obligació de continuar pagant el salari als treballadors i les cotitzacions de la seguretat social, per tant l’activitat segueix. Això fa insostenible la continuació empresarial, per tant, cal prendre mesures”.

Els treballadors afectats tindran atur. L’advocada, que s’ha llegit la lletra petita del decret que es desplega de l’anunci del President del Govern, assegura que “s’exonera a les empreses d’haver de fer-se càrrec de les cotitzacions de la Seguretat Social mentre duri l’expedient de regulació, no com en d’altres situacions on sí que se n’haurien de fer càrrec. Els treballadors tindran dret a gaudir l’atur, sigui quina sigui la seva condició i historial laboral”. Una situació excepcional per un moment excepcional. Vindria a ser una situació equivalent a una baixa laboral per incapacitat temporal. Tots els ERTO que es plantegin en aquest context seran considerats de força major. De moment, es preveu que la situació de temporalitat duri un mes, però es podria allargar.

Una altra de les situacions en la que es troben algunes empreses és que els ha baixat la quantitat de comandes que tenen però no han deixat l’activitat. En aquests casos també poden acollir-se als Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació per reduir la jornada dels treballadors. En aquests casos, es permet reduir la jornada dels assalariats entre un 10% i un 70%. En aquest supòsit, la Seguretat Social es fa càrrec de la part proporcional que deixa de percebre el treballador. En aquest cas, “quan la situació torni a la normalitat, l’empresari voldrà tenir el mateix equip per seguir endavant el seu projecte empresarial. És la millor opció per mantenir els llocs de treball. Ara vindrà una època de recessió on tots ens haurem d’apretar el cinturó”, adverteix Tarinas.

Per tal de tramitar un ERTO, les empreses ho han de fer comunicant-ho al Departament de Treball amb el redactat d’una memòria per explicar com afecta aquesta crisi. Al ser considerats de força major, no cal període de consultes amb el comitè d’empresa ni amb l’autoritat laboral. El Departament de Treball emet una resolució en 5 dies. L’efecte és retroactiu, es contarà des del dissabte 14 de març, dia que va entrar en vigor l’Estat d’Alarma.

En tots els casos, els treballadors continuen essent considerats treballadors de l’empresa i, per tant, la seva antiguitat es manté intacta. Si bé és cert que la prestació d’atur es cobra en funció de la base reguladora dels últims 6 mesos de treball i per la situació familiar -amb fills o sense-, els treballadors tindran una prestació d’atur per sota del que cobren a la seva feina.

Els treballadors afectats per un ERTO han d’inscriure’s a l’atur. Anteriorment calia anar fins a la oficina del Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE), però aquests dies estan tancades i, per tant, es pot tramitar una cita prèvia de forma telemàtica aquí o telefònicament al número 93 619 09 98. El mateix SEPE es posarà en contacte amb els que hagin demanat la cita prèvia per realitzar els tràmits a distància. El Servei d’Ocupació de Catalunya hi col·laborarà de forma excepcional aquests dies per la gran demanda que hi haurà. Cal tenir a mà el DNI i el número d’expedient d’ERTO que l’empresa ha tramitat amb el Departament de Treball. L’empresa normalment envia el certificat d’empresa al SEPE de forma automàtica.

Comparteix el contingut!

Go to Top