Veïnes de Calella posen en marxa les seves màquines de cosir per fabricar mascaretes

  • El confinament també pot ser productiu. Amb aquesta idea, set veïnes fan mascaretes per repartir entre gent gran i botigues. Dues persones les ajuden buscant material i més voluntaris que sàpiguen cosir.

Les mascaretes estan esgotades a tot arreu. Desgraciadament, també per al personal sanitari, que esperen amb candeletes les comandes que fa el Departament de Salut. Molts de nosaltres, quan anem pel carrer ho fem sense mascareta perquè no en trobem enlloc; també la gent gran, tot i que no haurien de sortir. Anem a establiments on hi ha més gent, toquem els productes i ens toquem la boca. És una pràctica inconscient, però fent això ens podem contagiar fàcilment. Amb una mascareta, en canvi, estem més protegits, tant del que poguem tocar nosaltres mateixos com de l’aire. Per això, un grup de veïnes de la ciutat, cosidores, s’han unit per fabricar mascaretes. De moment són set, cinc ja treballen amb les seves màquines de cosir, dues esperen a rebre el material. Les fan de forma artesanal, amb les seves màquines de cosir i amb les mans. S’han coordinat a través d’un grup de WhatsApp de forma espontània. Es passen vídeos amb tutorials sobre com fer la mascareta, però un cop agafen pràctica, ja fan els seus propis patrons. 

Aquestes mascaretes no les podran utilitzar metges i infermeres, ja que no tenen els filtres especials que necessiten per estar en contacte directe amb gent afectada de coronavirus. Les mascaretes que estan a primera línia de foc són més complicades i les han de fabricar les empreses especialitzades. Les que fabriquen les cosidores calellenques, en canvi, es poden utilitzar pel dia a dia. La seva intenció és donar-les a les persones més vulnerables, com la gent gran, per si han de sortir al carrer, a comprar o a la farmàcia. Les portaran als forns de pa i a les botigues d’alimentació que estan obertes; així quan una botiguera vegi algú que va a comprar sense mascareta se’ls hi regalarà una d’aquestes per estar més protegit. També pels voluntaris que van a comprar aliments o medicines per aquells col·lectius de risc que no poden sortir de casa. 

Aquest dilluns faran el primer repartiment després d’un cap de setmana on les màquines de cosir estan traient fum. Calculen que en tindran unes 30. Cada cosidora en fa entre 3 i 5 per dia. També han fabricat models infantils amb dibuixos animats. Perquè tot i que aconsellen que els nens i nenes no surtin, hi ha famílies monoparentals que els han de portar quan surten a comprar o a passejar al seu gos, perquè no els poden deixar amb ningú. Elles han sortit al carrer i amb això és el que s’han fixat. Volen que la gent que ara va sense mascareta pugui anar protegida pel carrer.

Han fet mascaretes amb un llençol de quiròfan i amb teles infantils.

Per poder fabricar-ne més demanen tela, especialment de cotó perquè no és porós i, per tant, no pot traspassar el coronavirus. Les primeres que han fabricat les han fet amb un llençol de quiròfan que els va donar una cirurgiana de l’hospital. El llençol de quiròfan és porós per un costat i per l’altre és de plàstic. És ideal per fer de barrera amb el virus. De fet, és el que s’assembla més a les mascaretes que utilitzen els professionals sanitaris. També els hi fa falta cinta, goma o biaix per fer la part que subjecta la mascareta al cap. 

El Departament de Salut recomana que les mascaretes per a ús personal no sanitari siguin de cotó i que es puguin rentar a 60 graus per tal d’esterilitzar-les.

Per això fan una crida a tothom que pugui tenir algun d’aquests materials, especialment a botigues de teles o merceries, per poder continuar fent les mascaretes gratuïtes. De cada metre quadrat de tela, que costa aproximadament uns 10 euros, poden sortir unes 12 mascaretes. Està a les nostres mans que, almenys, els calellencs puguem sortir protegits a comprar aliments o a les farmàcies.

Aquesta iniciativa veïnal està sorgint a forces pobles. A Pineda de Mar l’Ajuntament els hi ha facilitat el material necessari per poder-les fabricar.

Gràcies a les veus que han fet entre els seus coneguts, ja han aconseguit una màquina de cosir extra. Elles posen el seu talent i el seu temps al servei de la salut dels seus veïns. 

Aquesta iniciativa no només és útil perquè serveix per evitar el contagi del COVID-19, també serveix com a teràpia mentre dura el confinament. I és que estar tancat a casa és dur, tot i que és necessari. Per això, mantenir-se ocupat i la motivació d’ajudar i sentir-se útil és molt important. Especialment per aquelles persones que el confinament l’estan passant soles a casa.

Saps cosir o coneixes a algú que en sàpiga i vols ajudar? Pots col·laborar amb elles parlant per WhatsApp al número 670.999.411. Entre tots superarem aquesta situació.

2020-03-22T17:41:47+01:00 22/03/2020 | 17:03|Categories: Noticies|
X