Canviar els llibres per l’ordinador: el “teleaprenentatge”

  • Des de que va començar el confinament, els nens i nenes calellencs fan les activitats escolars a través dels arxius que pengen periòdicament els professors per internet. Si molts pares i mares s’han vist abocats al teletreball, els nens i nenes s’han hagut d’adaptar al “teleaprenentatge”.

Des de infantil fins a batxillerat, els alumnes han hagut de deixar les aules per quedar-se a casa. Per tal que no suposi un greuge en la seva educació, mestres i professors posen feina a través d’internet, utilitzant els recursos que ofereix: des de textos i presentacions fins a classes virtuals per resoldre dubtes, passant per activitats per fer amb la família.

La majoria de centres calellencs van posar feina als alumnes abans de que comencés el confinament. El problema, diuen, és que van haver de tancar d’un dia per l’altre, sense que tinguessin temps de preparar masses coses. A més, en un inici només van preparar deures per 15 dies, els que havia de durar el confinament. Ara s’ha anunciat que s’allargarà, com a mínim, fins a l’11 d’abril.

Les escoles calellenques coincideixen en què la informació que arriba des del departament d’Ensenyament és ambigua i no saben què passarà. Estan a l’espera de rebre instruccions.

De moment, Ensenyament ha dit a les escoles que les activitats que posen als alumnes no puntuen. Christian Negre, professor de l’Escola Pia de Calella, aclareix que les activitats són avaluables, en el sentit que avaluar és fer-ne un seguiment i una correcció, però no es poden qualificar, és a dir, no es posen notes. Serveixen perquè els estudiants no perdin el ritme d’aprenentatge.

Videoconferències i aules virtuals

Els professors de l’Escola Pia fan videoconferències amb els seus alumnes. Des de els infants de primària, que al ser més petits necessiten estar en contacte amb els professors, fins als de batxillerat, que són els que tenen més pressió degut a la selectivitat. Un fet que confirma la directora del Bisbe Sivilla, Eva Sánchez, que assegura que els alumnes i les famílies de segon de batxillerat són les que estan més angoixades. La “sele” ha estat aplaçada, tot i que no s’ha donat una data exacte. També han tret les competències bàsiques i s’han cancel·lat les oposicions al cos docent i els concursos pels directors.

Els centres posen deures perquè els alumnes no perdin el ritme d’aprenentatge durant el confinament, però també volen que passin temps amb les seves famílies i destaquen la necessitat de tenir unes rutines.

El Freta ha establert una hora al dia per fer una trobada virtual amb els alumnes. Sílvia Muñoz, directora d’infantil i primària del centre, explica que serveix per posar en comú la feina, resoldre dubtes i compartir l’experiència de com estan vivint la situació. Per avui ha demanat que li ensenyin quin llibre es llegiran. Ja han fet una prova pilot amb el cicle superior que ha funcionat bé, ara ho establiran també als altres cicles. A més dels tutors, s’hi connectaran els mestres d’anglès perquè els nens practiquin la parla i els d’educació física per donar consells. Si el confinament s’allarga, es plantejaran fer més hores de classes virtuals.

Des de l’escola El Far, els professors estan en contacte amb els alumnes per correu electrònic i per Classroom, una mena d’aula virtual. Els nens i nenes tenen una adreça de correu amb domini de l’escola, per on reben els deures. Un cop estan fets li envien als mestres, que els retornen corregits. La seva directora, Anna Codina, explica que els alumnes ja saben escriure textos i fer presentacions, per això, fan els deures directament amb l’ordinador.

El Bisbe Sivilla també utilitza Classroom per fer classes virtuals. Els professors van obrir carpetes amb deures al Drive, un espai per pujar documents compartits al núvol, que els alumnes fan i els professors corregeixen. Són activitats per buscar informació o per fer amb la família. Des de les àrees de llengües fan diaris de confinament, en els quals expliquen què fan dia a dia i com se senten. Pel que fa als alumnes de cicles formatius, estan fent tasques sobre la part teòrica, però s’han aturat les pràctiques en empreses. Tant el Bisbe com el Freta han decidit que enviaran les notes del segon trimestre a les famílies amb la qualificació que tenien fins al moment, ja que només quedava una setmana per acabar el trimestre. Els responsables de l’escola La Minerva no han respost la petició de CALELLA COMUNICACIÓ per saber com es comuniquen amb els alumnes.

Des de l’Escola Pia també van donant indicacions a les famílies sobre com poden tractar la situació amb els fills. Amb els alumnes fan pedagogia sobre que han de donar un cop de mà a casa. També els donen exercicis de relaxació i de ioga i els expliquen contes. Tot i així, no tots els alumnes tenen els mateixos recursos i no tenen ordinador o connexió a internet. Les escoles també els tenen en compte i intenten ajudar-los. “Hauria de ser un dret bàsic garantir internet a totes les famílies” considera Christian Negre.

Què passarà amb el curs és encara una incògnita. Algunes informacions apunten que es donarà el curs per acabat, d’altres que s’allargarà durant els mesos d’estiu, però el departament d’Ensenyament ho ha descartat. De moment, però, no hi ha res oficial.

2020-03-26T10:54:52+01:00 26/03/2020 | 10:54|Categories: Noticies|
X