Tanatoris tancats i no es poden fer vetlles ni funerals
- Degut al coronavirus, no es poden fer cerimònies d’enterraments ni vetllar als difunts al tanatori. Es farà el funeral un cop passada la pandèmia. Els serveis funeraris alerten que s’estan quedant sense material de protecció per treballar.
Cabré Junqueras, l’empresa que gestiona els serveis funeraris a la nostra ciutat, demana a les famílies que no acudeixin presencialment al tanatori en cas de defunció per tal d’evitar al màxim el contacte entre persones. El gerent de Cabré Junqueras, Josep Maria Mons, ha confirmat que el tanatori de Calella es troba tancat, igual que els de la resta de la comarca.
Com a mesura preventiva mentre duri l’alerta per fer front a la COVID-19, en cas de mort -l’hospital es posarà en contacte amb els familiars en aquests casos-, demanen que els familiars truquin al número 93.741.53.70 que tenen permanentment habilitat, on s’informarà de tots els passos a seguir. Els fèretres es traslladaran a les instal·lacions que l’empresa té a Mataró i des d’allà, el dia de l’enterrament, es portarà el difunt al cementiri corresponent directament.
El Ministeri de Sanitat ha canviat el protocol i ara són els metges els qui, quan tenen un difunt per COVID-19, l’han de posar en una bossa sanitària biodegradable, desinfectar-lo i portar el cos al dipòsit de l’hospital. L’empresa funerària el posa dins el fèretre i se l’emporta.
En el cas que la mort s’hagi produït a casa, llavors la funerària ha d’anar a buscar el cos. Però cal que hi vagi amb la protecció necessària per evitar contagis. L’empresa funerària alerta que van curts de mascaretes i vestits de protecció i ha reclamat fa més d’una setmana a l’administració que els hi faciliti, “Si ens quedem sense material, no podrem anar a buscar difunts perquè no podrem complir amb la normativa i el nostre personal s’exposa massa. Ja no només el nostre personal sinó també amb tot aquell amb qui puguin tenir contacte”, confessa Mons. Lamenta que les administracions els hi diu bones paraules però de material res de res.
Preu màxim per als enterraments mentre duri l’estat d’alarma
D’altra banda, el Govern de la Generalitat ha limitat, via decret, el preu dels enterraments mentre duri l’estat d’alarma pel coronavirus. Aquesta decisió haurà de permetre agilitzar el comiat dels difunts, garantir el dret de les seves famílies i evitar els abusos per part de les funeràries.
Per tant, els serveis funeraris podran ser declarats prestació forçosa. Aquest fet permetrà fixar un preu màxim en funció del servei que s’hagi de donar. Tot i que de moment no s’ha concretat quin serà aquest preu màxim, se sap que rondarà els 2500 euros.
Comiat sense difunt ni vetlla
Les famílies que perden un ésser estimat no poden acomiadar-se d’ells, ni anar a l’enterrament ni a l’incineració a causa de les mesures de seguretat que ha obligat a aplicar l’estat d’alarma pel coronavirus.
El fet de no poder estar als últims moments de vida de la persona dificultarà passar el dol, però sempre s’està a temps de fer-lo. “El que hem viscut amb aquella persona, ho tenim amb nosaltres, per tant sí que hi podem ser, però d’una manera diferent, recordant els seus bons moments o tot el que hem viscut amb ell” afirma la psicòloga Carme Hernández.
Si perdem a una persona estimada en aquests moments tan difícils, tenim maneres d’acomiadar-nos. Primer de tot, diu Hernández, el que s’ha de fer és expressar el que sentim en aquell moment i compartir-ho amb la gent que tenim al nostre voltant, els confinats amb nosaltres a casa mateix o amb les persones amb més confiança per telèfon.
El que aprendrem i hem d’aprendre d’aquesta situació que estem vivint, diu Hernández, és a viure. Proposa fer una cerimònia a casa, a la nostra manera.
Si sabem que el final d’aquella persona és proper, de manera més o menys conscient, emocionalment es va acceptant allò que ja veus que vindrà. Hernández diu que no estem mai al 100% preparats per quan arriba la mort d’un ésser estimat, però que “poc a poc vas acceptant allò que vindrà”.
Quan torni la normalitat es podran fer els funerals
L’estat d’alarma ha obligat també a suspendre totes les cerimònies a les esglésies. El mossèn de Calella, Cinto Busquet, ha explicat que la seva intenció és “als que ho demanin, fer una una cerimònia a nivell familiar”. Busquet també ha dit que si aquesta situació d’excepcionalitat dura molt, no descarta fer una cerimònia per tots.
Alguna família ja li ha demanat fer un petit respons a peu dret al cementiri abans d’enterrar. De fet, moltes famílies ja s’han posat en contacte amb el mossèn per fer el funeral quan es pugui tornar a la normalitat.