Tensió a l’escola concertada per la situació causada pel coronavirus
- A l’infrafinançament històric que patien les escoles concertades s’hi suma el fet que algunes famílies tenen dificultats per pagar els rebuts mensuals i han decidit rebaixar-lo.
Degut al tancament forçós de les escoles per prevenir el contagi del coronavirus, la situació s’ha agreujat. Moltes famílies no poden fer front als rebuts per haver estat inclosos en ERTOs de les seves empreses. Algunes, fins i tot, han retornat el rebut del mes de març. Classes senceres s’han coordinat a través de grups de pares i mares per a fer-ho. “Em sembla un abús pagar per un servei no prestat. L’educació és igual que una escola de futbol o de dansa. Els gimnasos ja s’han pronunciat tornant el que s’ha pagat al març” diu una mare.
Tot i així, les famílies han mostrat la seva preocupació del fet de que no pagar la quota pugui perjudicar d’alguna manera als seus fills. Les escoles asseguren que en cap cas els infants en sortiran perjudicats i s’estudiaran cada situació particular que pugui sorgir d’aquesta eventualitat.
Les classes presencials van acabar el 12 de març, el dia abans que el Govern de la Generalitat, de cop, anunciés el tancament de les escoles durant 15 dies degut a l’augment considerable de casos de coronavirus dins la població. Això va deixar el marge d’unes hores als professors per deixar deures preparats per dues setmanes, el temps que, en un principi, hauria d’haver durat el tancament escolar. La qüestió s’ha agreujat i ara ja anem camí dels 30 dies de tancament.
Amb l’objectiu de que no perdin el ritme d’aprenentatge, mestres i professors han hagut de canviar la forma de treball i adaptar-la als recursos telemàtics. La directora de l’Escola Pia, Marisa Romero destaca “la dificultat que té muntar una escola a casa d’un dia per l’altre, hagués sigut molt diferent que haguéssim tingut temps per preparar-ho. Tot el professorat ha hagut de fer un canvi de metodologia, de manera de fer, amb els seus ordinadors des de casa treballant per tothom”. Això és més fàcil amb els alumnes més grans, però més difícil amb els més petits. ”Ara la jornada és interminable, perquè rebem correus a tota hora. Està sent molt dur per tothom”, explica la directora de l’Escola Pia.
El departament d’Ensenyament, de remolc del de Sanitat i Interior, ha anat trampejant la situació fins que ha arribat el final del mes de març, moment en el qual moltes escoles privades i concertades hauran d’aplicar les quotes d’abril als pares dels alumnes. De fet l’ensenyament ha continuat oferint serveis -no tots- als alumnes. Les escoles calellenques fan classe a distància, videoconferències i posen i corregeixen feines als alumnes.
Les escoles concertades estan de mala sort. Fa poc s’ha anunciat el nou decret d’admissió que canvia els requisits de matriculació, un fet que des de la concertada ho veuen com una mesura que afecta directament al dret d’elecció de centre de les famílies. Porten anys rebent menys diners per alumne que la pública (3.000 euros per curs per alumne en comptes dels 7.000 que costa l’escola pública) i ara es troben que la crisi del coronavirus toca directament al seu finançament ja que els pares posen en dubte el pagament de la quota durant el confinament.
Amb tot això, les escoles concertades de Calella -l’Escola Freta i l’Escola Pia-, hauran de girar els rebuts corresponents al mes d’abril. Les dues escoles han comunicat als pares que no se’ls cobrarà ni el servei de menjador ni les activitats extraescolars, cosa que no realitzen. I estableixen una rebaixa o un ajornament de les quotes per treure del preu aquells costos que s’estalviaran pel fet de tenir l’escola tancada. “Som una escola concertada i, per tant i per llei, sense ànim de lucre. Això implica que cada euro que entra al centre s’ha de destinar única i exclusivament al desenvolupament de l’activitat educativa i a la millora contínua de la resposta i l’acció docent”, diu la direcció de l’Escola Freta en un comunicat enviat als pares.
En l’àmbit dels sindicats de l’ensenyament, el portaveu d’USTEC-STEs, el calellenc Ramon Font, ha assegurat en declaracions a OndaCero que no acceptaran ERTOs a l’escola concertada i privada i ha reclamat al govern català un pla de xoc per afrontar el tancament de les escoles. “El primer és la salut, però en educació més val la qualitat que la quantitat”, diu Font referint-se a que a l’Estat espanyol fan més de 200 hores lectives al curs més que altres països de la Unió Europea i que si ajustéssim la matèria i el calendari, el curs podria acabar en condicions.
El departament d’Ensenyament no ha ofert cap tipus d’ajuda econòmica, fins a dia d’avui, a l’escola concertada per alleugerir la seva situació tot i ser coneixedor dels problemes que poden tenir arran de la situació d’alarma creada. A d’altres sectors sí que s’han activat ajudes estatals, autonòmiques i, fins i tot, locals.
Ensenyament anuncia que el trimestre començarà el 14 d’abril de forma telemàtica
Després d’informacions contradictòries, finalment el departament d’Ensenyament ha informat que les classes es reprendran, però des de casa. Serà el 14 d’abril, després de Setmana Santa, quan començarà el tercer trimestre a distància. Els professors hauran de canviar la manera de fer les classes per tal que els alumnes aprenguin a través de l’ordinador des de casa seva mentre dura el confinament. Això serà més fàcil per les escoles que ja han estat aplicant ensenyament a distància aquests primers dies de confinament al tenir més pràctica. La data de retorn a les aules és encara un enigma.
Hi ha alumnes, sobretot els més petits, que s’ho prenen com unes vacances. Però els més grans, els de 2n de batxillerat, són els que estan més preocupats per la situació perquè veuen molt a prop la Selectivitat. De fet, avui mateix el departament d’Ensenyament ha informat que es celebrarà els dies 7, 8 i 9 de juliol. Es flexibilitzarà el format de les proves i els estudiants tindran més opcions d’examen per escollir.