Desesperació entre les residències calellenques per la manca de material i tests de coronavirus
- Només hi ha un cas positiu detectat a una de les residències de Calella. Denuncien que no tenen material de protecció, en especial mascaretes, i que no els donen tests per detectar la COVID-19. Algunes també necessiten personal.
Crida de les residències calellenques per aconseguir mascaretes quirúrgiques de tipus FFP2 i FFP3. Es queixen que l’administració no els fa arribar ni material de protecció ni tests de detecció del coronavirus, i han d’enviar a casa als treballadors quan tenen símptomes per por a que siguin positius i puguin contagiar als avis. “He parlat amb l’Ajuntament i amb el CAP però tothom em diu que sóc exagerada o que són així els protocols i que no queda una altra” denuncia Marta Galindo, directora de la residència Lantus Calella, l’antiga Obra de Maria.
No poden distingir entre un refredat d’un treballador o un cas de coronavirus real per no poder fer les proves. Per tant, el millor és que es quedin a casa un temps prudencial, diu la directora de Lantus Calella: “jo no vull tenir tests sense utilitzar, només he demanat per sospita de dues treballadores perquè se’m pot caure la residència”. El mateix passa amb els residents, no tenen manera de detectar que, si algun resident té febre o tos, es tracti d’algun cas de COVID-19.
Les úniques mascaretes quirúrgiques de les que disposa Lantus Calella les hi ha facilitat una altra residència que forma part del seu mateix grup, però les reserven per quan tinguin un positiu i la situació es pugui complicar més.
Des de la Generalitat han habilitat una plataforma a través d’internet on les residències han d’omplir uns camps especificant el material que tenen i el que els hi fa falta, però la web està col·lapsada i no s’hi pot accedir.
Per altra banda, ahir a la residència Mar i Sol van diagnosticar al primer usuari amb coronavirus, a qui han aïllat a la seva habitació; tenen a la família informada de la seva evolució cada dia. “Tenim gent amb símptomes, tenim tothom confinat a les habitacions, tenim un estrès terrible i el personal que va caient, també. Hem demanat ajuda a través del regidor que ens va trucar de l’Ajuntament i ens han arribat diversos currículums per poder substituir la plantilla que cau, ens han donat un bon cop de mà, però estem deixats de la mà de Deu” lamenta la seva coordinadora i adjunta de direcció, Tate Colilles. Explica que la situació és molt dura perquè els avis no acaben d’entendre què passa i perquè no poden estar amb els seus companys ni fer les activitats.
Igual que arreu de Catalunya, a les residències calellenques també hi ha usuaris que tenen símptomes. El cap de Recursos Humans de La Maresma, Cristian Torrell, explica que han fet la prova a quatre avis que presentaven símptomes que podrien ser catalogables com a símptomes de coronavirus, però, afortunadament, tots han donat negatiu. També l’han fet a algun treballador. Per precaució, van adaptant-se per evitar contactes innecessaris. A La Maresma han aïllat els residents per plantes, tenen l’avantatge de tenir un edifici alt.
Segons el departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el coronavirus ha causat, fins a dia d’avui, la mort de 362 usuaris de residències arreu de Catalunya. Hi ha confirmats 830 avis contagiats en geriàtrics. Dels 75.000 treballadors de les residències catalanes, n’hi ha 3.184 aïllats preventivament.

Els avis i àvies parlen amb les seves famílies a través de videotrucades
Totes les residències tenen les portes tancades a les visites, estan tancades també a les famílies. Per això, molts dels centres han començat a implantar les videotrucades amb tauletes gràfiques i ordinadors perquè els usuaris puguin parlar i veure als seus familiars. Si la tecnologia està servint perquè els pares puguin treballar i els nens continuar els seus estudis, també està connectant als avis i àvies que viuen en residències amb les seves famílies.
La única possibilitat de que els avis puguin anar a casa seva és pràcticament impossible: “hi ha avis que estan molt de la seva família. El BOE va publicar que les famílies podien emportar-se al resident a casa seva, però amb la prova de la COVID-19 feta i amb resultat negatiu. Vam parlar amb el CAP i ens va donar zero possibilitats de fer la prova de la COVID-19 perquè no en tenen ni per la gent que té símptomes, i menys en tenen per la gent que està sana. Proposen a la família que es faci la prova de forma particular que val entre 150-170€ però és molt cara”, explica la infermera del Casal Mare de Déu de Fàtima, Patrícia Garcia. Abans de la intervenció de la sanitat privada es podien arribar a aconseguir tests privats per algun lloc però ara ja és impossible. No hi ha tests disponibles enlloc. “Tampoc sabem quan acabarà això. Hi ha molts candidats que podrien estar amb les seves famílies però no es pot”, comenta la infermera.
Les residències, en general, no estan bé de material de protecció per als treballadors i els obliga a portar la mateixa mascareta més d’una jornada; en alguns casos, fins a 7 dies. A alguns centres, el CAP va cedir-los una caixa de mascaretes per una setmana, però ja estan esgotant les últimes unitats. El personal fa torns intensius de 12 hores al dia durant una setmana per tal que les entrades i sortides de la residència siguin el mínim possible i, així, protegir més els avis. Han cancel·lat els serveis de perruqueria i de podologia.
El Geriàtric Santa Marta, diuen, no els falta de res
De les 5 residències de Calella, la Santa Marta és la única que ha assegurat tenir material de protecció. La seva directora afirma que tots els seus usuaris estan bé i que no tenen, de moment, cap problema.
A Calella hi ha unes 450 places a les 5 residències de la ciutat. La resdiència Lantus Calella, l’antiga Obra de Maria, té una capacitat de 77 residents (28 en habitacions dobles i 7 triples). La residència La Maresma té 159 places. El Geriàtric Santa Marta és de 45 places. La residència Mar i Sol, situada al carrer Costa i Fornaguera, en té 162 i el Casal Mare de Déu de Fàtima té una capacitat de 45 residents.
Els voluntaris han portat material a les 5 residències calellenques
Totes les residències han volgut expressar el seu agraïment cap als voluntaris que els han donat mascaretes de tela i pantalles protectores de forma gratuïta per evitar que “el bitxo” entri a dins. Les cosidores ja han fabricat un total de 750 mascaretes que han repartit per les residències de la ciutat, forns de pa, taxistes i farmàcies.
Els avis tampoc estan quiets, combinen les activitats que fan ara amb les que feien abans i es distreuen de les notícies que van veient pels mitjans de comunicació. “Els avis estan conscients, jo crec que és la millor forma perquè entenen la nostra posició de que no poden sortir al carrer i s’han de rentar molt bé les mans. Si no en són conscients, no tens la seva ajuda”, comenta la directora de Lantus Calella, Marta Galindo. Són conscients que són un col·lectiu de risc i saben que estan en bones mans.