Almenys una quarta part dels treballadors del Maresme estan afectats per ERTOs
- El Maresme té 23.843 treballadors i un total de 4.424 empreses afectades pel cessament o la davallada de l’activitat degut a la crisi sanitària. Aquestes dades són només d’empreses que tenen seu a Catalunya i no es tenen en compte els treballadors que viuen al Maresme però que treballen en multinacionals amb centres de treball en més d’una comunitat autònoma.
Amb el decret de l’estat d’alarma moltes empreses havien de tancar les seves portes i, per tant, es veien abocades a presentar Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO). D’altres han hagut de reduir la seva activitat al mínim i han presentat expedients que afecten una part de la seva plantilla o bé a reduir les hores dels seus treballadors. Per sort, el govern espanyol va anunciar que els ERTOs que es presentessin aquests dies serien considerats de força major si estan directament relacionats amb la crisi del coronavirus.
L’anunci de la consideració de força major també incloïa el fet que les empreses no haurien de fer-se càrrec de les cotitzacions de la Seguretat Social, cosa que sí que passa en situacions més normalitzades. Els treballadors continuen cobrant -menys- de la Seguretat Social mentre dura la situació d’excepcionalitat que viu l’empresa.
Segons dades del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, que és qui tramita els ERTOs, a la nostra comarca aquesta crisi afecta fins ara a gairebé 24.000 treballadors i més de 4.400 empreses. Un autèntic daltabaix si tenim present que la comarca té uns 100.000 treballadors en actiu en empreses i uns 12.000 centres de treball. Gairebé una quarta part dels treballadors maresmencs cobra, en aquests moments, de la Seguretat Social i no de les seves empreses mentre duri aquesta crisi sanitària que ara ja també és econòmica.
Una tercera part de les empreses amb seu al Maresme estan en una situació delicada i han declarat la força major en els expedients presentats. En aquestes dades no hi ha els treballadors de les empreses que tenen seu a diferents comunitats autònomes ja que els expedients d’aquest tipus d’empreses els ha de tramitar el Ministerio de Trabajo y Economía Social.
- El Maresme té registrats 100.284 treballadors, un 18% dedicats al sector comerç, el precedeixen el sector sanitari i serveis socials (16%), indústria manufacturera (15%), administració pública (10%), hostaleria (9%), educació (6%), construcció (5%), administratius (5%), transport (3,5%) i activitats professionals, informació i comunicacions, activitats immobiliàries i altres (12%).
A tot això se li ha de sumar els 2.186 empleats que han estat acomiadats de forma col·lectiva però que no han estat per causa major, o sigui, no han estat directament acomiadats com a causa de la crisi sanitària que estem vivint aquests dies, tot i que segurament sí de forma indirecta. Són per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o productives. Fins a 156 empreses s’han acollit a presentar expedients d’acomiadament col·lectiu per causes no directes de la COVID-19.
Les oficines d’ocupació maresmenques tenen registrats més de 26.000 demandants d’ocupació, un augment de més d’un 4% respecte del mes de febrer. Les dones i les persones de més de cinquanta-cinc anys són les més afectades.
A la nostra ciutat, tant depenent del sector turístic i amb un atur fluctuant entre els mesos d’estiu i hivern, li toca afrontar una situació complicada. La majoria de treballadors del sector de l’hostaleria tenen contractes fixes-discontinus que aquests dies de Setmana Santa ja haurien d’haver estat activats. Tampoc està clar quina previsió hi ha i el sector es prepara per a una temporada sense turisme internacional. Alguns hotelers no veuen clar, de moment, obrir els seus establiments mentre no hi hagi una vacuna.