Les cosidores demanen el reconeixement de voluntàries municipals

2020-04-13T16:51:37+01:0013/04/2020|

  • Amb l’estatus de voluntari municipal rebrien una acreditació per poder repartir el material que fabriquen, com mascaretes, barrets i bates, sense ser multats per la policia. L’Ajuntament, de moment, els hi ha negat.

El grup de cosidores calellenques demanen ser reconegudes com a voluntàries municipals per poder moure’s per Calella i repartir el material que fabriquen: mascaretes per la ciutadania i barrets i bates pels professionals sanitaris.

Tot i que van començar a organitzar-se des de l’inici de la crisi sanitària per fer aquests productes, no han sigut incloses dins de la bossa de voluntaris de l’Ajuntament, de fet, lamenten que el consistori els hi ha negat aquest reconeixement al•legant que les mascaretes no estan homologades per CatSalut. El departament de Salut va afirmar que les mascaretes casolanes no serveixen per al personal sanitari però sí per als ciutadans en el seu dia a dia, sempre que estiguessin fetes amb roba de cotó i es poguessin rentar a 60 graus. Les cosidores les estan fabricant segons marca el Departament de Salut i que ha publicat al seu portal web de canal Salut.

L’encarregada de comunicar a les cosidores que no tindrien la consideració de voluntàries municipals ha estat Montserrat Mateu, regidora de Solidaritat i Cooperació. Això suposa que no tenen una acreditació de voluntaris que els permeti moure’s per Calella per repartir el material. Fins al moment, han repartit les mascaretes exposant-se a ser denunciats per la policia.

Per poder sortir al carrer a repartir les mascaretes els cal un certificat de mobilitat. Aquesta acreditació és el justificant d’estar al carrer davant d’un control policial.

El grup de voluntàries destaca que en aquests moments d’adversitat cal unitat, per això s’han unit més de 40 cosidores que fabriquen els productes des del confinament de casa seva i els coordinadors que els reparteixen fins als seus llocs de destí. En total, han donat més de 2.400 mascaretes a residències, forns de pa, botigues d’alimentació, taxistes, associacions de veïns de les zones de la ciutat més allunyades del centre, veïns, a l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona i a un centre tutelat de joves d’Arenys de Mar.

L’Hospital de Calella va fer una crida de material. El grup de voluntàries es va organitzar per fer barrets i bates de plàstic pel personal sanitari.

Gràcies a les cosidores, les cinc residències de Calella van aconseguir mascaretes en un moment crític en el qual no els arribava material de protecció. Era el boom de la pandèmia i el material escassejava a tot arreu. Això probablement ha evitat que la xifra de contagis a les residències sigui molt més alta del que ja és. Fins la setmana passada, el departament de Salut no havia fet arribar a les llars d’avis els necessaris EPIs.

Per arribar a la ciutadania han format un grup al Facebook anomenat “Calella per la gent”, en el qual expliquen on han repartit les mascaretes i fan crides de material quan necessiten teles per fer més mascaretes i barrets.

Les cosidores s’han hagut de buscar la vida amb els aprovisionaments. Malgrat que s’hi dediquen de forma desinteressada, l’Ajuntament no els hi ha facilitat material. Han remogut comerços i contactat amb coneguts de Calella i la comarca per aconseguir les teles.

Per la seva banda, el consistori calellenc ha cedit material directament a l’Hospital per fabricar mascaretes i bates.

No és el mateix que a altres pobles de l’entorn. L’Ajuntament de Pineda ha buscat a través de comerços i particulars la matèria prima de teles, betes i fils i els ha donat el material al grup de voluntaris pinedencs per fabricar els productes sanitaris de protecció individual.

Comparteix el contingut!

Go to Top