Augmenten almenys a 5 els morts per coronavirus en residències de Calella

La Brigada Municipal ha fet dues rondes de desinfecció a les residències calellenques. (Foto: calella.cat)

2020-04-19T10:46:36+01:0018/04/2020|

  • L’Ajuntament ha fet una segona ronda de desinfeccions (a la foto, la recepció de la residència Lantus mentre feien la neteja). Hi ha més defuncions però no totes són diagnosticades de COVID-19 per falta de tests. Les llars d’avis reben material de protecció amb comptagotes. Demanen fer tests massius a residents i treballadors per conèixer realment l’estat dels centres. 

 La pandèmia del coronavirus està fent estralls a les llars d’avis. Més d’una tercera part de les defuncions comptabilitzades per Salut a Catalunya són d’usuaris de residències. La seva vulnerabilitat a causa de l’avançada edat, un sistema immunitari debilitat i la presència de patologies prèvies provoquen que siguin els més afectats per la malaltia. A Calella puja almenys a 5 el nombre de persones mortes en residències a causa de la COVID-19 segons fonts del Departament de Benestar Social. Altres informacions apunten que almenys serien 10. Hi ha hagut més defuncions, però no totes han estat diagnosticades de coronavirus. A Calella han mort més d’una trentena de persones des de que va començar la crisi sanitària.

Els veïns que viuen a prop de les residències veuen com arriba el cotxe fúnebre i s’enduen el difunt. Els treballadors de la funerària van coberts amb equips de protecció complets mentre fan el trasllat.

Les residències comuniquen cada dia al Departament de Salut i al Servei de Vigilància Epidemiològica l’estat de tots els residents i les necessitats de personal i equips de protecció que tenen. L’Ajuntament també truca cada dia a les residències per informar-se de l’estat de salut dels seus residents però el govern es limita a informar que “hi ha algun cas positiu”. Els veïns informen que, durant aquests dies de confinament, han vist una vintena de vegades la furgoneta de la funerària enduent-se difunts.

Aquests centres tenen protocols d’actuació molt estrictes en aquests moments de crisi sanitària. Quan un avi té algun dels símptomes del coronavirus, se l’inclou a la llista de casos possibles durant 15 dies i se l’aïlla a la seva habitació. Això fa que hi puguin haver molts possibles casos en un mateix centre, encara que no siguin positius confirmats. Qui decideix si es fa un test de detecció de COVID-19 és el CAP segons la simptomatologia de l’usuari: febre, dificultats respiratòries, baixa saturació d’oxigen en sang, etc. De fet, el CAP ha rebut en les últimes hores tests ràpids que destinarà als pacients de residències que presentin simptomatologia.

Tot i així, els responsables dels centres consideren que no són suficients i reclamen que es faci la prova de detecció del coronavirus a tots els usuaris i treballadors de les llars d’avis. És el cas de Lantus Calella, qui explica que hi ha comunitats autònomes com Galícia que ja estan fent tests massius a totes les residències de gent gran i aquí a Catalunya, encara no. 

Les direccions de les residències demanen fer tests massius a tots els usuaris i treballadors com s’està fent a la comunitat de Galícia.

Això permetria conèixer la situació real de cadascuna de les residències, perquè algunes no tenen cap cas confirmat entre els usuaris perquè no s’han arribat a fer tests però sí que han tingut usuaris amb símptomes. Un altre problema amb el qual es troben és que poden tenir treballadors portadors del virus i ser asimptomàtics. Això pot provocar que contagiïn als avis sense saber-ho. Per evitar això, els treballadors han d’estar protegits de la mateixa manera que van els sanitaris als hospitals.

Tot i que van rebent material de protecció, les llars d’avis es queixen que arriba amb comptagotes. És una situació generalitzada tant a residències de gent gran com en centres hospitalaris.

La Brigada Municipal ha fet dues rondes de desinfecció a les residències calellenques (fotografia). Es centren sobretot en els espais comuns per on passen treballadors i usuaris, superfícies, lavabos i manetes de les portes. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies també ha fet la neteja de la residència Lantus.

Les famílies que ho desitgin poden endur-se els avis dels geriàtrics per passar el confinament a casa. El requisit és que els avis no poden tenir símptomes de COVID-19 i han de passar dues setmanes de quarentena a casa. Les residències han de mantenir les places als usuaris.

Comparteix el contingut!

Go to Top