L’atur a Calella podria pujar fins al 21%

2020-05-01T11:14:11+01:0001/05/2020|

  • No venen notícies gaire esperançadores sobre les xifres d’atur. Segons dades de la Generalitat, la taxa d’atur pujaria en el conjunt de Catalunya un 7% degut a l’aturada forçada causada per la crisi del coronavirus. Aquestes dades situarien la xifra de desocupats a Calella prop del 21%.

La Generalitat de Catalunya té comptabilitzat que la taxa de desocupació catalana pujaria fins al 17,1%, mentre que en el moment previ de l’inici de la pandèmia estava al voltant del 10,6%. Però si no es prenen mesures prou contundents, l’executiu català ha previst l’escenari més pessimista, que situaria l’atur al 18%. El Govern espanyol preveu una pujada de l’atur fins al 19% aquest 2020 i el 17,2% al 2021.

A la nostra ciutat, abans de l’inici de la pandèmia teníem una taxa de desocupació del 13,8%, per tant, amb una pujada del 7% ens situaríem al voltant del 20,8% i en l’escenari pessimista, gairebé al 21,7%. Aquesta dada d’atur, en termes mitjans, faria tirar enrere Calella fins a l’any 2011, en plena crisi econòmica, tot i que al gener de 2013 la taxa d’atur va sobrepassar el 22%.

Continuant amb dades calellenques, el primer trimestre sempre ha estat un període que s’han registrat xifres positives per a l’ocupació. Aquest any, però, s’evidencia l’impacte de les mesures preses per fer front a la COVID-19 i es registra una caiguda de les afiliacions a la Seguretat Social. Som una ciutat turística i durant els mesos de març a octubre l’ocupació puja, entre novembre i febrer l’ocupació baixa i s’incrementa considerablement la taxa d’atur.

L’estacionalitat de l’economia calellenca fa que el primer trimestre de l’any es registri un descens de l’atur, les dades fluctuen en funció de quan cau la Setmana Santa.També al segon trimestre. I, en canvi, a l’últim trimestre de l’any s’incrementa degut a la finalització dels contractes fixes-discontinus. La diferència entre estiu i hivern és d’un 4%.

Totes les poblacions del Maresme registren xifres d’ocupació negatives respecte al trimestre anterior, però la nostra ciutat s’endú la palma i arriba fins al 5,31%. Per darrere hi ha Malgrat, Mataró, Palafolls i Pineda.

Comparat amb l’any passat, Calella té un descens d’afiliacions durant aquest primer trimestre del 7,77%, la superen Santa Susanna (20%) i Tordera (10%).

Segons destaca l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme, “l’escenari que es dibuixa a la comarca a curt i mig termini és preocupant. Però també ho serà a llarg termini condicionat per les mesures que es prenguin per al desconfinament, per la tornada a l’activitat –que ja es preveu llarga per a algunes activitats-, per l’acabament de les mesures de xoc preses per l’Estat d’Alarma (ex: congelació de les baixes de contractes temporals, manteniment del lloc de treball dels ERTE durant 6 mesos, etc.) i pel suport econòmic a les empreses i a les famílies.”

El PIB també baixa

La davallada de l’economia espanyola al primer trimestre del 2020 ha estat d’un 5,2% i això que només va afectar-hi els 15 dies de març que es va decretar l’Estat d’Alarma i el tancament de tots sectors no essencials. El Banc d’Espanya situa com a pitjor escenari econòmic una caiguda de l’economia del 13,5%.

El 5,2% de la caiguda de l’economia en un trimestre és la pitjor dada des de que l’Institut Nacional d’Estadística va començar a recollir-ne al 1970. La caiguda més important de l’economia espanyola va ser del 2,6% al primer trimestre del 2009, en l’inici de la depressió econòmica que va durar, a efectes comptables fins al 2014 tot i que es va tardar més anys en recuperar la situació anterior a l’inici de la crisi que s’inicià el 2008.

De l’informe que ha elaborat la Generalitat de Catalunya, se’n desprèn que el Producte Interior Brut (PIB) del 2020 català tindria un retrocés del 7,6%, si bé també preveu que l’any 2021 tornaria a créixer un 6,5%. El Govern espanyol preveu una caiguda del 9,2% de l’economia el 2020.

L’Estat no ha entrat oficialment en recessió perquè l’últim trimestre de 2019 el PIB va incrementar-se, però estem a les portes d’oficialment entrar-hi si el segon trimestre les xifres macroeconòmiques baixen més. Altres països de la Unió Europea, com França o Itàlia ja hi són.

Comparteix el contingut!

Go to Top