MASCARETA-19, contra la pandèmia de la violència masclista durant el confinament

2020-05-01T15:31:26+01:0001/05/2020|

  • Les farmàcies de Calella s’han adherit a aquesta iniciativa. Altres establiments també es posicionen com a “segurs contra la violència masclista”.

La pandèmia de la COVID-19 ha causat una gran crisi sanitària mundial, en la qual també han sortit afectats l’economia, la cultura, l’esport o la salut mental, entre d’altres. No obstant, també s’està agreujant un dels principals problemes que hi ha a la societat: la violència de gènere. El nombre de casos ja ha augmentat un 18% durant l’Estat d’Alarma. 

Els mitjans de comunicació es van fer ressò del cas de la model i influencer Jessica Goicoechea, que va patir, durant aquests dies de confinament, una agressió física per part de la seva parella, River Viiperi, amb la qual compartia pis.

El seu cas, al tractar-se d’una persona pública, es va fer viral i va arribar a la justícia. Però què passa amb totes aquelles dones que també conviuen amb el seu agressor durant el confinament? Elles s’enfronten a dues pandèmies: el coronavirus i la violència masclista.

Compartir sostre amb el teu pitjor enemic pot causar-te greus seqüeles en un futur”, diu la psicòloga municipal calellenca, M.Angels Mejías.Com a qualsevol víctima que pateix violència, sigui física o psicològica, el fet de conviure les vint-i-quatre hores amb el seu agressor suposa que la víctima patirà angoixa, ansietat i terror”, explica Mejías. Les seqüeles poden ser irreversibles.

Per aquest motiu, el govern de Canàries va impulsar la campanya MASCARETA-19, a la qual molts municipis s’hi han adherit. L’objectiu d’aquesta iniciativa és que les víctimes puguin denunciar-ho a la farmàcia del seu barri utilitzant la paraula clau MASCARETA-19, d’aquesta manera, alerten als treballadors i aquests engegaran el protocol establert.

A Calella també s’ha posat en marxa aquesta iniciativa. La regidora d’Igualtat, Cindy Rando, ha destacat el compromís de la ciutat contra la xacra de la violència masclista: “Nosaltres volem donar resposta a possibles necessitats de les dones de Calella que puguin ser víctimes de la violència masclista. En aquests moments tots estem confinats a casa i les dones que pateixen aquest tipus de violència també ho estan i, per tant, conviuen amb el seu agressor, podent-se produït episodis de noves agressions”. 

Les farmàcies de la ciutat van veure amb bons ulls aquesta iniciativa. Genoveva Castells, propietària de la Farmàcia Castells, explica que el protocol depèn de la voluntat de la víctima: “Si es persona a la farmàcia i va sola, li preguntem si vol que nosaltres truquem als telèfons corresponents, mirem d’identificar-la i intentem que pels canals d’ajuda es posin en contacte amb ella”.

A més de les farmàcies, alguns supermercats i altres entitats també s’han unit a aquesta campanya. És el cas del Caprabo del carrer Sant Joan, on a la porta hi ha un paper que l’acredita com a “establiment segur contra la violència masclista”.

Altres maneres de demanar ajuda són trucar al 112, enviar un missatge al número 900 900 120 -que no deixa rastre a la factura telefónica- o enviar un WhatsApp al 671 778 540 de l’Institut Català de les Dones. També es pot trucar o anar a la Policia Local o als Mossos d’Esquadra.

Comparteix el contingut!

Go to Top