Fotografia popular

2020-05-08T20:32:33+01:00 08/05/2020|

¿Hem pensat mai si alguna de les nostres fotografies resistirà el pas dels anys? No d’una manera física, sinó pel tema que haguem volgut representar… Algunes imatges són més valorades si han estat 40 o 50 anys dins d’un calaix o maleta, perquè són records d’un passat que ja no existeix… O sigui que no ho són pel valor artístic, que també el poden tenir, sinó que ho són més pel seu valor popular o testimonial… Repassant els diversos llibres de la història de la nostra ciutat, farcits d’anècdotes i referències a personatges d’aquelles èpoques, sempre hi he trobat a faltar una imatge, una foto d’aquella persona, veure-la físicament… Segurament en aquella època era més difícil disposar d’un arxiu fotogràfic de la gent del poble, fotografies que, per altra banda, els seus familiars o descendents deurien conservar amuntegades en calaixos i capses de sabates i que, possiblement, hagin desaparegut en algun trasllat, renovació o canvi de casa… Ara però amb la facilitat tècnica per captar imatges, no tenim excusa per no conservar, sempre amb la complicitat dels protagonistes, un ampli arxiu fotogràfic de persones representatives o senzillament populars de les nostres ciutats… Penso que aquesta és una feina per a tots els aficionats i entitats que estimin i creguin en la fotografia com a mitjà de comunicació i com una eina gràfica per a la memòria col·lectiva… Aquest podria ser un bon llegat per a la nostra ciutat… Recordo una parella al “mercadillo” del Passeig de Mar fent aquest comentari… “Mira aquella foto, sembla un soldat de la guerra de Cuba, recordo que el meu besavi també hi va anar…” … I qui li diu que potser “aquell soldat de la foto” no sigui realment el seu besavi… Llàstima que no ho puguem esbrinar!

X