Tecnologia per controlar l’aforament a la platja de Calella

  • Els calellencs podran saber a quina zona de la platja hi ha més o menys gent per evitar aglomeracions.

Des d’avui ja es permet el bany a la platja per tothom, tant esportiu com d’oci. Caldrà, però, mantenir unes mesures de prevenció del contagi de la COVID-19, com la distància de seguretat –cada persona ha de disposar de 4 metres quadrats– i el control de l’aforament. Per aconseguir-lo, l’Ajuntament ha contractat a l’empresa DatActionS per implementar una aplicació, anomenada DasEyes, que sectoritza la platja en zones virtuals i detecta quanta gent hi ha a cada zona i com es distribueix.

L’app DasEyes s’està utilitzant a centres comercials, com l’Illa Diagonal, amb la mateixa finalitat de controlar l’aforament. Calella serà el primer municipi que el fa servir per controlar la platja.

Als centres comercials, DatEyes funciona a través de les càmeres de seguretat amb un software que compta persones. Segons la informació de l’empresa, aquest és el sistema que utilitzen als centres comercials on està en marxa, però l’Ajuntament nega que s’hagin d’instal·lar càmeres a la platja de Calella.

També s’utilitzarà la webcam de la ciutat per tenir una imatge des de l’aire, tot i que l’abast i la definició d’aquesta càmera és molt limitada. Amb les dades que s’extreguin, es podrà saber quanta gent hi ha a la platja. Amb la intel·ligència artificial, intentaran predir com evolucionarà la ocupació per obrir o tancar al públic els diferents trams de la platja. A través d’una pàgina web que encara no s’ha especificat, els calellencs també podran conèixer a quins llocs hi ha més o menys gent per saber a quina zona es poden dirigir.

Per tota la platja hi haurà cartells amb recomanacions per mantenir la distància de seguretat per prevenir rebrots de la malaltia. També la megafonia donarà consells periòdicament. A més, hi haurà 23 persones en temporada alta i 18 en temporada baixa treballant a la platja. Tres d’elles seran policies, no s’ha detallat quina serà la tasca de la resta de persones ni si seran noves persones contractades o personal que ja treballi a l’Ajuntament. El consistori no ha fet públic el cost del projecte.

Pineda utilitzarà drones i Salou, semàfors

Pineda també ha optat per controlar l’aforament amb la tecnologia, però el sistema que ha escollit són els drones. Serà el primer Ajuntament de Catalunya en implantar aquest mètode.

El que hem fet és dividir la platja en 15 sectors. Cada sector té amb un color distintiu i un aforament màxim. El dron té un quadre de comandament amb l’aforament per cada sector i les imatges aniran captant els punts, que són persones, i advertirà quan un sector està massificat” explica l’alcalde de Pineda, Xavier Amor. “Quan això passi, s’activarà una alarma que avisarà a la policia i als socorristes, que actuaran. S’advertirà persona per persona i grup per grup. També el sistema de megafonia alertarà que la platja està massificada” especifica.

Han calculat que hi haurà una capacitat per uns 15.000 persones. La temporada, però, encara no ha començat. Pineda tindrà els socorristes i tots els serveis de platja actius a partir del 13 de juny.

Salou ha optat per un sistema de videosensors per mesurar el volum de persones que hi ha a la sorra, similar al que utilitzarà Calella. Un cop s’arribi a la capacitat màxima, s’encendrà la llum vermella del semàfor que es col·locarà al passeig marítim. Instal·laran 18 semàfors a les platges més concorregudes. Aquest projecte té un cost de més de 100.000 euros.

2020-06-01T17:05:15+01:00 01/06/2020 | 12:24|Categories: Noticies|
X