I si tenim un rebrot?

2020-06-14T11:32:28+01:0014/06/2020|

  • El pròxim dilluns passarem a la fase 3. Aquests últims dies, hem anat informant que l’Hospital de Calella -també el de Mataró- han passat de no tenir cap cas ingressat a tenir-ne 4 cadascun. Però, com s’explica que tinguem semàfor verd per passar de fase i apareguin nous casos? A continuació ho expliquem.

CALELLA COMUNICACIÓ ha pogut accedir a l’informe que elabora el Ministeri de Sanitat per avalar el pas de la regió sanitària de Girona a la fase 3; el Ministeri recomana a Catalunya “extremar la prudència a tots els territoris”. En el mateix informe, proposa el pas de la regió sanitària de la Catalunya Central a la fase 3 i manté Barcelona i Lleida a la fase 2. El Ministeri recalca la regió de Lleida per la detecció dels brots. Encara hi ha risc de rebrots en residències d’avis.

Rebrots i brots, diferències

Els rebrots es consideren contagis descontrolats de coronavirus en una zona, per exemple el que ens han explicat a Lleida o els últims dies a La Garrotxa,. En canvi, el brot és una nova aparició d’un o més contagis en una zona controlada on abans no hi havia casos confirmats -o que eren mínims-.

Per tal de controlar els rebrots existeixen els rastrejadors, que s’ocupen de localitzar els contactes de les persones contagiades i posar-les en aïllament preventiu per evitar la propagació del virus. També s’intenten posar en marxa aplicacions que a través dels telèfons mòbils alertarien a l’usuari si han estat en contacte amb persones contagiades. Aquí el problema està en respectar la Llei de Protecció de Dades Personals.

Els índexs en què es basa el Ministeri de Sanitat per avançar o retrocedir de fase

El rebrot de La Garrotxa, que ha afectat a 31 persones, es comptabilitza a la regió sanitària de Girona, igual que Calella. Per això, les autoritats sanitàries utilitzen fórmules matemàtiques per determinar el risc de rebrot, en funció del valor d’aquest índex es proposa l’avançament el pla de desescalada.

El fet que l’Hospital de Calella tingui ara de cop 4 casos nous, partint de deixar-lo net de coronavirus a principis de setmana, no es considera, de moment, cap rebrot, ja que els casos nous haurien d’estar relacionats i, en funció del número d’habitants de la nostra zona, no afecta a prou persones. I d’aquí en surt un altre dels índex que s’analitzen, es tracta de la taxa de reproducció de contagis i indica la velocitat amb la qual es propaga la malaltia, és a dir, la xifra és la del nombre de persones que cada individu contagiós encomana la malaltia. L’òptim seria que estigués per sota de 1. Aquest índex també intervé en fixar les dates del pla de desescalada.

Per aconseguir que la taxa de reproducció de contagis sigui baixa, les autoritats sanitàries recomanen mantenir les distàncies de seguretat, portar mascaretes i fer una bona higiene de mans.

Per últim, per fixar les dates, els tècnics del Ministeri de Sanitat analitzen l’ocupació dels hospitals i la disponibilitat de les Unitats de Cures Intensives (UCI) de cada regió. Això els permet saber quina capacitat tenen els centres sanitaris de cada zona per absorbir amb garanties els nous casos que poguessin sortir i no desbordar el sistema sanitari públic.

De moment, cap província, regió, municipi o zona han anat enrere en el pla de desescalada, però si es produís un rebrot i els índexs que utilitzen els tècnics del Ministeri de Sanitat ho aconsellen, podrien anar cap enrere. És clar que els tècnics reben pressions, sobretot dels actors econòmics de cada regió i de les institucions públiques que pressionen per poder avançar de fase. Aquestes pressions s’han pogut visualitzar amb el relaxament de les mesures que han anat variant a cadascuna de les fases que hem passat des del confinament total, especialment a les ciutats més grans de l’Estat, Barcelona i Madrid.

A d’altres països sí que han hagut de fer passos enrere: aquest és el cas de la Xina, on la ciutat de Shulan va haver d’imposar mesures de control, i a Corea, on es va decidir tonar a tancar espais com bars, discoteques o parcs públics.

El Departament de Sanitat es prepara per un rebrot a l’octubre amb casos fins a l’abril

Malgrat que la Organització Mundial de la Salut descarta amb tota probabilitat que hi hagi una segona onada, aquest és el pitjor escenari que analitza el Departament de Salut de la Generalitat. Per aquest motiu, avança les vacances dels metges i infermers, d’aquesta manera, el numero d’efectius sanitaris treballant de cara a la pròxima tardor serà més alt. És clar que, almenys, els epidemiòlegs ja coneixen força la dinàmica d’aquest virus.

Comparteix el contingut!

Go to Top