Els hotelers ja esperen als turistes

2020-06-22T15:30:24+01:0021/06/2020|

  • Sol i platja, platja i sol. Piscina, dormir i menjar; desconnectar, unes copes, canvi de rutines, ballar i visitar espais. Fent de turista: vet aquí el que estarien fent milions de persones a tot l’Estat aquest estiu. L’economia espanyola -també la calellenca- depèn del turisme en bona mesura. Aquesta temporada s’espera a la baixa. Arriben els primers turistes a casa nostra i els hotels aniran obrint.

Avui és el primer dia d’obertura de les fronteres espanyoles de l’espai Schengen. Alemanya va començar a aplicar fa uns dies la reobertura de les seves fronteres. Àustria, Bèlgica, França, Suïssa, Dinamarca i Itàlia van obrir diumenge passat. Preocupa Suècia i Polònia pels casos de COVID-19 que tenen i Rússia i el Regne Unit. La frontera portuguesa queda tancada, encara, fins a principis de juliol.

A l’aeroport del Prat hi arriben, avui, 41 vols. Els avions que arribaran a Barcelona al llarg del dia procedeixen de les ciutats de Berlín, Düsseldorf, Dublín, Varsòvia, París, Amsterdam, Londres, Zuric, Minsk, Roma, Abu Dhabi, Munic, Frankfurt, Colònia, Eindhoven, Brussel·les, Edimburg i Vílnius. La majoria d’aquests vols estan operats per Ryanair, Vueling, Iberia, Lufthansa i KLM.

Ja no cal que els primers visitants que vulguin entrar a Espanya facin quarantena. Fins ahir es demanava que els turistes que venien -amb permís especial- havien de passar una quarantena de 14 dies obligatòriament tancats on s’estarien allotjats i només podien sortir per comprar menjar i coses bàsiques. Se suposa que els que han vingut fa menys de dues setmanes ja no caldrà que la continuïn.

Els viatgers que arribin se sotmetran a un triple control. El primer estarà basat en les declaracions responsables dels visitants, en què hauran de fer constar si han passat la COVID-19 anteriorment i les seves dades de localització aquí. Un segon filtre serà de temperatura i el tercer, visual. Els que no el superin seran derivats als serveis mèdics.

Amb tot aquest escenari, els hotelers calellencs estan escalfant motors i fent tots els canvis necessaris per atendre als turistes durant aquesta nova normalitat. I sobretot, demanant al cel que no plogui gaire aquest estiu, faci bon temps i es pugui disfrutar de la platja calellenca.

Ja hi ha establiments turístics oberts: apartaments i hostals

L’adaptació dels espais turístics ha estat més senzill en els hotels apartaments, això ho demostra el fet que a hores d’ara ja podem trobar oberts, per exemple, els Apartaments Neptuno, que ja estava obert i va allotjar els sanitaris en plena pandèmia. També l’aparthotel Miami Park. Al no haver d’utilitzar espais comuns per gaire més coses que una recepció, fa molt fàcil la seva gestió en època COVID. Els hostals Univers i el Pekinaire, que no disposen de menjador propi, també estan oberts. De cara a la setmana que ve tenen previst obrir els Apartaments Casablanca, Mar Blau i Comfort.

Primers hotels a finals de juny i escalada hotelera fins a finals de juliol

Amb les previsions que porten els hotelers calellencs, cap a finals d’aquest mes de juny començaran a obrir els primers: l’hotel Sant Jordi, l’hotel Haromar i Les Palmeres. De cara al juliol aniran obrint l’hotel Marítim, l’hotel Oasis Park Spash (que va ser utilitzat com a hospital), el Checkin Garbí, el Calella Palace, l’hotel Kaktus Playa (ja de 5 estrelles), el Volga, l’hotel Marisol (que va allotjar els MENAs l’estiu passat), l’hotel Mar Blau i el Racó d’en Pepe (zona Valldebanador).

Els seguiran, per mitjans de juliol l’hotel Internacional, l’hotel Mont-Ros, l’hotel Balmes i l’hotel Espanya, el Santa Mónica, l’Olympic, l’Amaika, l’hotel Catalonia i l’hotel President. Ja a finals de juliol obrirà l’hotel Bernat II, l’hotel Espai i l’hotel Bon Repòs. L’Hotel Continental no obrirà, ja ho ha comunicat als seus treballadors. L’hotel Miami tampoc.

El Càmping Roca Grossa ja està obert pero amb poca disponibilitat fins a mitjans juliol. El Càmping El Far obrirà a partir del mes que ve.

Canvis en els establiments hotelers i en la forma d’atendre als clients

Els hotelers han d’aplicar unes mesures per evitar la propagació del virus. Sobretot perquè, durant el dia, pels establiments turístics hi passaran moltes persones de diferents nacionalitats.

D’entrada, es redueix l’aforament a la meitat dels espais comuns. Això ho notaran els turistes i se’ls hi recordarà amb cartells ben visibles. A la pràctica, per exemple, els menjadors dels hotels estiraran horaris o establiran torns per evitar aglomeracions de clients. Les piscines tindran un aforament limitat per sota de l’ocupació de l’establiment.

Les habitacions

Els treballadors hauran d’anar amb mascareta, segons quins llocs guants i amb material de protecció. La neteja de les habitacions pateix canvis en la forma: la mateixa persona que treu els llençols no pot posar els nous. En tot cas, s’haurà de canviar l’equip de protecció. Altre opció és que per netejar una habitació d’hotel ho facin dos cambrers de pis: un se’n cuidaria de retirar els llençols usats i l’altre posar-ne els nous. Això incrementa els costos de personal i equips de protecció en una època on els preus estan baixíssims.

Quan un client demani un cambrer a les seva habitació per qualsevol servei, aquest caldrà que hi vagi amb mascareta FFP2. Si no és FFP2, llavors el client s’haurà de posar mascareta quan el cambrer hi entri. El mateix passa al menjador.

Canvis al buffet lliure dels menjadors

Un altre dels canvis és amb el servei menjador. A banda de que és un espai comú i l’aforament està limitat, la forma d’aconseguir els plats variarà. Molts hotels de la nostra ciutat, a part de menjar a la carta, tenen el buffet lliure per als seus clients.

Fins ara els mateixos usuaris s’agafaven, en la majoria dels casos, el menjar i s’omplien el plat com volien, amb la quantitat que desitjaven i podien repetir. Tocaven els estris del buffet liure per poder-se posar el menjar al plat, això ara no es permetrà.

No serà self-service, haurà de ser assistit per un treballador. Demanaran el que desitgen i el cambrer li posarà al plat del client. Al mateix temps, hauran d’anar a buscar el menjar amb mascareta.

Els hotelers prefereixen obrir i fer aquests canvis assumint que serà una mala temporada i perdent-hi el mínim possible ja que un hotel tancat té més cost, sobretot de personal.

Comparteix el contingut!

Go to Top