Els Jocs Florals homenatgen el centenari de la mort de “la llopa”

2020-07-12T19:02:06+01:0012/07/2020|

  • Tot i canviar l’escenari, ha tingut el mateix to tradicional de cada any. Els organitzadors de l’acte, els Amics de la Poesia, s’han envoltat d’algunes entitats de la ciutat i dels representants del pubillatge.

Avui s’han celebrat els Jocs Florals en un entorn on no s’havien fet mai: al Parc Dalmau, a la zona de la font davant del pavelló. El coronavirus ha fet retardar tres mesos el certamen literari, però finalment s’han pogut conèixer els guanyadors dels diversos premis. Ha estat entre mesures de seguretat, amb mascareta i desinfectant el micròfon cada vegada que algú pronunciava unes paraules.

Durant la gala s’ha homenatjat el centenari de la mort de “la llopa”, un dels emblemes de la ciutat. L’escriptor Daniel Rangil ha estat l’encarregat, com a mantenidor, d’explicar el fet històric de la llopa, la qual era, en realitat, una gossa a la que van matar pensant que era una llopa. Per commemorar aquesta efemèride, els Amics de la Poesia han atorgat un record a la colla de Geganters de Calella i als Udols de Foc.

Els homenatges han continuat amb tres centenaris més, els dels naixements de tres calellencs il·lustres: la poetessa Concepció Organ, l’escriptor Francesc Grau i Viader i el missioner Vicenç Ferrer.

També s’ha descobert el cartell de la 93a edició de l’Aplec de Calella, la qual s’hauria d’haver celebrat aquest any però es va veure anul·lada a causa de la pandèmia del coronavirus.

El jurat de l’edició d’enguany ha estat format per tres membres: la professora i escriptora Claudia Mollfulleda; el filòleg, editor i escriptor Joan Santanach; i l’actriu i rapsode Dolors Vives. L’acte ha estat presentat per la col·laboradora de CALELLA COMUNICACIÓ, Àngela Sardà.

Els guanyadors dels 38s Jocs Florals

El certamen calellenc compta amb 9 premis. Els principals són la Flor Natural, l’Englantina i la Viola, presents a tots els Jocs Florals que se celebren arreu de Catalunya. La resta són propis de la nostra ciutat.

La Flor Natural és el premi al millor poema que canta l’amor i el guanyador ha estat Jose Luis Garcia amb L’ofici del cor. L’Englantina és pel millor poema que enalteix la terra, els costums i tradicions i ha estat per Pere Gorgoll amb Nuesa d’una terra en llibertat. La Viola l’ha guanyat Jaume Invernon amb El viatge de l’aigua; es premia el millor poema que enalteix els valors espirituals i ètics.

El premi Maria Cardona es destina al millor poema que enalteix el nostre món i l’ha guanyat Montserrat Bastons amb Contemplació. El premi Concepció Organ, pel millor poema que canta a la vida, ha estat per Maria Rosa Dachs amb Darrera els vidres entelats. El premi Francesc Castells enguany ha tingut com a temàtica la Llopa, tant en poema com en prosa o conte, i el guanyador ha estat Enric Badal amb Corrandes a la Llopa de Calella. El premi Francesc Grau és per la millor prosa poètica de tema lliure i ha anat a parar al filòleg calellenc Joan Rebagliato amb Ofici de titella. També hi ha dos premis juvenils, un d’ells és el premi La Llopa que és pel millor poema de tema lliure, i la guanyadora ha estat Ingrid Palou amb Pandora. Per últim, el premi juvenil germanes Saula i Palomer, a la millor prosa poètica també de tema lliure, que ha estat per Gabriel Molina amb El millor tastet de vida.

Comparteix el contingut!

Go to Top