Taller bàsic de cinema (7)

2020-07-17T08:32:19+01:0017/07/2020|

Aquest mes toca prendre apunts sobre un del pilars bàsic de qualsevol pel·lícula: el guió, la història… 

GUIÓ

El GUIÓ és la planificació, sobre paper, de la història que tenim a la imaginació per transformar-la en imatges. En primer lloc, hem d’escriure aquesta idea i això seria el GUIÓ LITERARI. Després aniríem a fer el GUIÓ TÈCNIC, on hi cabrien les dades informatives i necessàries per el rodatge: si la gravació serà a l’interior o a l’exterior, de dia o de nit, número i durada de cada pla,  moviment de la càmera, diàlegs, el tipus de pla que caldrà fer (general, mig, primer pla,…) i totes les anotacions que considerem imprescindibles. És aconsellable fer un STORYBOARD, una espècie de còmic de la història -no cal ser cap gran dibuixant- així amb un cop d’ull podrem veure, a l’hora de la filmació, la idea original de l’enquadrament de cada pla. Això no vol dir que les imatges i les indicacions es segueixin fil per randa, ja que la intuïció i la improvisació són imprescindibles per solucionar els problemes que van sorgint a la hora de rodar.

EXEMPLE DE GUIÓ LITERARI REDUIT

La Muñeca – La Nina

(Primer Premi del I Concurs de guions per a Cine Amateur organitzat pel Grupo Griffith – Cartagena 1975)

Aquest guió intenta explicar una història entre la disparitat de comportaments d’uns personatges introvertits, que no han pogut superar el trauma ocasionat per la mort accidental de la seva filla, la qual cosa els ha portat a un estat de bogeria.

La passió de l’home és una nina que ha convertit en la seva filla simbòlica.

La dona no suporta aquesta obsessió i per acabar amb les histèries del seu marit, decideix destruir l’objecte que les provoca.

L’home reacciona instintivament i al mateix temps que salva a la seva “filla”, destrueix l’agressor.

Aquest seria, a grans trets, el guió literari per les pràctiques de final del taller. Amb tota la teoria que, sens dubte, heu anat assimilant, ja teniu prous coneixements per filmar la història, treballant un detallat guió tècnic, un esbós de Storyboard, escollir els actors, cercar o encarregar la música i planificar el rodatge. Segur que si ho intentéssiu ens trobaríem que cadascú hauria fet la seva particular visió d’aquesta mateixa història. Tindríem tantes versions com participants al taller. Personalment tinc aquest guió distribuït en 52 plànols i pendent de realitzar.

El mes vinent finalitzarem el taller amb comentaris sobre el muntatge o edició.

Comparteix el contingut!

Go to Top