Tanquen forçosament el restaurant Banys Lluís de Sant Pol

2020-07-28T20:41:08+01:00 28/07/2020|

  • L’històric restaurant ha estat precintat després de 100 anys d’activitat que ha passat de generació en generació. La causa ha estat la falta de concessió administrativa per ocupar l’espai marítimo-terrestre.

S’ha acabat la paella del diumenge als Banys Lluís de Sant Pol. Ahir van ser desallotjats del restaurant, que va ser tancat de forma forçosa per la justícia. La falta de concessió administrativa els impedeix seguir amb la seva activitat, ja que el local es troba en l’espai marítimo-terrestre i cal un permís especial per poder ocupar-lo. Deixa al carrer als 20 empleats que hi treballaven durant tot l’any.

El seu propietari, Lluís Pla, es queixa que “l’Ajuntament no ens ha volgut donar la llicència d’activitats, perquè va lligada a la concessió que teníem en tràmit. Ens l’ha vingut denegant sistemàticament”.  Per aquest motiu assegura que “el recolzament de l’Ajuntament, zero. Sembla que tinguin un interès desproporcionat de treure’ns”. Lamenta que tot i que han fet les modificacions que els han demanat des dels diferents organismes, els han fet fora. Va ser la Policia Local de Sant Pol, juntament amb l’advocada de l’Ajuntament, qui va precintar l’establiment.

És un restaurant familiar, ha passat per cinc generacions. De fet, té 100 anys d’història. Al principi no calia cap tipus de permís, però des de que es va implantar la Llei de Costes, la situació ha canviat. Lluís Pla explica que l’antic equip de govern va tenir una reunió amb Adif, Costes de l’Estat, Costes de la Generalitat i l’ACA i que estaven d’acord en renovar-lo i el van permetre fer obres. En aquell moment, però, a l’any 2013, van reformar la llei i es va quedar sense permís, “em van dir que havia de plegar i marxar”. La família està estudiant si pren alguna acció legal per recuperar el restaurant.

A la tercera va la vençuda

No és la primera vegada que intenten tancar el local, “és la tercera vegada, i aquesta els ha sortit bé. Em va trucar ahir el meu advocat i em va dir que ens havien fet un gol. I a més amb una insistència i una determinació desmesurada, que et fa pensar què hi volen posar aquí”. Sospita que la intenció és instal·lar guinguetes de concessió. Per ell, però, no hi ha comparació, perquè “nosaltres obríem i donàvem servei tot l’any tot i perdre diners molts mesos”. Si el local es convertís en una guingueta, l’Ajuntament de Sant Pol en sortiria beneficiat perquè cobraria un cànon.

Per la seva banda, l’Ajuntament ha fet un comunicat en el que afirma que d’aquesta manera “es posa fi a un expedient que s’arrossega des de l’octubre del 2013”, quan es va produir el primer requeriment per no disposar de la concessió administrativa per ocupar l’espai ni de la llicència municipal. Exposen que Costes de la Generalitat i Adif van emetre informes desfavorables i que al 2019 se’ls va denegar la concessió que portava en tràmit des de l’any 2013. Afirmen que han seguit el “mandat judicial de tancament forçós amb el precintament de l’establiment en compliment d’una interlocutòria judicial”.

El propietari considera que l’Ajuntament ha tirat pilotes fora excusant-se en què és una decisió de la Generalitat quan és el consistori qui no ha volgut atorgar-los la llicència. Per donar aquesta llicència, el consistori hauria d’haver fet un concurs públic en el seu moment, l’any 2013. Durant 5 anys han permès a Banys Lluís seguir treballant amb normalitat, fins que van fer un segon requeriment l’any 2018. Durant aquest temps, el restaurant ha estat sense permís.

Seguiran endavant amb els altres dos restaurants

Banys Lluís continuarà als altres restaurants que tenen a Sant Pol de Mar, també anomenats Banys Lluís. Un és al Club Nàutic i l’altre, a la carretera de Sant Cebrià. És on portaran tot el menjar que han estat traient aquest matí de l’establiment precintat. Estem a mitja temporada d’estiu, per tant, el rebost estava ple.

X