Dos dies incerts: l’espera dels resultats d’una PCR

  • Qui més, qui menys coneix a algú que ha patit el virus o que li han fet una prova PCR. Els dies que passen entre que fan la prova i que es coneixen els resultats són plens d’incertesa.

Ens havien dit que a l’estiu el coronavirus no sobreviuria a la calor i no hi haurien casos, però ens trobem en un moment crític en el que ens poden tornar a confinar. El virus continua campant entre nosaltres i més d’un haurà sospitat, durant aquest temps, que podria ser positiu per tenir algun dels símptomes. Encara que sigui molest, el primer que cal fer en aquest cas és aïllar-se. És molt important, perquè així es pot evitar contagiar. També cal evitar el contacte amb les persones amb les que es conviu.

Cal instal·lar-se en una habitació individual i procurar no sortir. Si s’ha d’anar a algun lloc comú, com la cuina o el lavabo, utilitzar la mascareta. Trucar al Centre d’Atenció Primària (CAP) i informa dels símptomes. Ells diran si cal una prova PCR o no. Durant aquest temps és recomanable no automedicar-se, prendre paracetamol o ibuprofèn pots emmascarar els símptomes. Cal tenir en compte que el CAP està restringint les visites, per tant, el millor és no anar-hi de forma presencial sinó trucar.

Si és necessari fer-se la prova, cal estar localitzable. Els resultats se sabran a través d’internet, a La Meva Salut, entre 2 i 3 dies després de fer-la. Aquests dos dies estan plens d’incertesa, per això, el millor és mantenir-se ocupat. També a aquesta pàgina web es pot tramitar la baixa laboral. De fet, si el resultat és positiu enviaran un SMS o trucaran per telèfon per avisar.

El resultat de la prova PCR es coneix en 48-72 hores. Durant aquest temps, cal complir amb l’aïllament. Si el resultat és positiu, avisaran per telèfon o SMS.

A casa, cal mantenir una bona ventilació de l’habitació i rentar la roba de forma separada de la resta a 60 graus o més. Si és possible, el millor és que la persona infecta utilitzi un lavabo per ella sola. Sinó, cal desinfectar-lo després de cada ús. És important rentar-se les mans sovint, amb aigua i sabó o amb gel hidroalcohòlic, sobretot després de tossir i esternudar. Des del CAP faran un seguiment telefònic. Si a la persona amb COVID-19 li costa respirar o nota sensació d’ofec, cal avisar ràpidament.

El més recomanable és que els contactes més propers també es facin la prova, per descartar que siguin positius però asimptomàtics.

Si el resultat de la PCR és negatiu, es podrà deixar l’aïllament i tornar a la rutina habitual.

2020-07-29T10:59:15+01:00 29/07/2020 | 10:59|Categories: Noticies|
X