S’instal·len boies de filtratge per estudiar els microplàstics que hi ha al mar

Foto: James Manresa

2020-08-05T20:48:21+01:0005/08/2020|

  • Les boies filtraran els microplàstics durant 45 dies per fer un estudi acurat de la quantitat que hi ha, de quin tipus són i quina antiguitat tenen.

Cada any van a parar al mar grans quantitats de deixalles. Les més grans són les que més criden l’atenció, però hi ha microplàstics que també acaben a l’aigua i que es mengen els peixos, que posteriorment ens mengem nosaltres. Una empresa barcelonina, GPAseabots, ha posat en marxa un projecte per analitzar els microplàstics que hi ha al mar.

Han instal·lat 2 boies a Calella, un centenar a la costa catalana i d’Alacant, que “aniran filtran tota l’aigua que li passa per dins. L’aigua que porta microplàstics, d’entre 0,5 mm i 4 mm, es quedarà dins i la resta anirà sortint”, ha explicat el director comercial de GPAseabots, Adrià Fradera. Amb aquestes boies no pretenen netejar el mar, perquè la gran quantitat de microplàstics que hi ha ho fa impossible, sinó analitzar-los. Les boies s’han acoplat a les boies d’abalisament que ja hi ha a la platja i s’hi estaran 45 dies, durant el mes d’agost i part de setembre. La intenció era començar abans, però amb la crisi de la COVID-19 han hagut d’esperar-se.

El projecte consta de tres fases: la captació dels microplàstics, el seu anàlisi i la conscienciació.

Fradera avança que un cop hagin recollit les mostres, “farem un estudi, cada filtre d’aquestes boies serà analitzat. Si una boia ha recollit tantes partícules i segons les marees sabem que han passat x metres cúbics d’aigua, sabrem quina densitat de microplàstics reals hi ha”. De fet, aquesta és la tasca més important: podran saber quantes partícules hi ha, de quin tipus són i quina antiguitat tenen. Estan contactant amb empreses que vulguin participar al projecte perquè sigui una empresa externa la que faci aquest estudi i, d’aquesta manera, que sigui més transparent tot el procés. Preveuen començar l’estudi al setembre i l’objectiu és tenir dades reals i acotades dels microplàstics que hi ha a la nostra zona.

La última fase del projecte és la conscienciació: faran xerrades a escoles, ajuntaments i institucions per conscienciar del problema. De fet, segons Fradera, aquesta és una tasca importantíssima. La seva intenció és venir també a Calella a explicar els resultats d’aquest estudi.

Cada vegada hi ha més consciència sobre els residus que, de forma directa o indirecta, es llencen al mar.

GPAseabots es va posar en contacte amb els ajuntaments de costa per proposar-los participar en el projecte. Són els consistoris els que han finançat les boies, que tenen un preu d’uns 500 euros cada unitat. L’Ajuntament de Calella hi ha destinat uns mil euros per les dues boies.

El nedador d’aigües obertes calellenc, James Manresa, va acompanyar a l’empresa quan col·locaven les boies, fent-los un petit reportatge que ha publicat al seu canal de Youtube Nature Swimming.

Comparteix el contingut!

Go to Top