L’estudi de mobilitat del Maresme postpeatge contemplarà un nou ramal a la C-32 des de Calella

2020-08-09T21:39:02+01:0009/08/2020|

  • L’estudi per reformular la mobilitat a Maresme que ha licitat la Generalitat proposararia, amb tota probabilitat, l’accés Calella Sud, al punt quilomètric 121 de la C-32, amb accés des de la Riera Capaspre, això permetria la pacificació de la N-II i transformar-la en una via urbana al seu pas per la nostra ciutat. És un projecte a llarg termini.

L’alliberament dels peatges de Vilassar, Arenys i Santa Susanna, previst pel 31 d’agost de 2021, permetrà canviar la configuració viària al conjunt de la comarca i dotar de més accessibilitat la C-32, creant nous enllaços i vials d’accés. Es preveu que amb l’eliminació del peatge s’incorporin a l’autopista entre 6.000 i 15.000 vehicles diaris al conjunt de la comarca que ara transcorren per la N-II i per les vies urbanes.

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat s’ha afanyat a licitar la redacció d’un estudi d’un mou model de mobilitat a la comarca, més segur i més sostenible que permetrà pacificar la N-II al seu pas per l’interior dels pobles del Maresme i reduir l’impacte ambiental de la via per la costa. Els actors que intervindran en la redacció d’aquest estudi proposaran la construcció de ramals nous fins a l’autopista des de Sant Andreu de Llavaneres, Cabrils i des de Calella. També hi ha altres actuacions previstes.

Si la proposta de ramal nou des de Calella tirés endavant, el nou accés a l’autopista des de la nostra ciutat seria des del sud i podria estar situat a la zona SUD-2, coneguda com “El Raig” amb accés des de l’eix de la Riera Capaspre. Aquesta nova entrada a la C-32 permetria la descongestió de la N-II al seu pas per dins la ciutat ja que ara està molt saturada. Al mateix temps també podria donar pas al desenvolupament d’un polígon industrial o de serveis amb fàcil accés des de la via ràpida. Fins i tot podria ser una bona alternativa per a la construcció d’un nou hospital més gran i més ben dotat, ja contemplat anteriorment. En tot cas, tot això són idees a llarg termini.

L’actual ramal d’accés a l’autposta C-32 es al punt quilòmetric 122 i és compartit amb Pineda, se surt i s’entra des del Rierany dels Frares i es pot anar en direcció Girona i Barcelona.

Per fer aquest estudi, la Generalitat ha licitat per 250.000 euros la seva redacció. L’adjudicatari haurà de reunir-se amb els diferents actors de la comarca relacionats amb la mobilitat i amb els membres del Comissionat per la Mobilitat del Maresme que trametran les inquietuds i les propostes ja estudiades al Pacte de Mobilitat del Maresme, entre elles els nous accessos a la N-II des dels pobles que configuren la comarca.

L’estudi, que ha d’estar redactat en sis mesos, “vol analitzar la nova mobilitat post-peatge amb una visió totalment integrada”, segons paraules d’Isidre Gavín, Secretari d’Infraestructures de Mobilitat de la Generalitat, a la seu del Consell Comarcal del Maresme, divendres passat.

En la redacció de l’estudi, l’empresa adjudicatària haurà de fer simulacions de trànsit i contemplar diferents propostes d’actuació, així com els seus pressupostos.

Del peatge a la vinyeta

El manteniment de l’autopista C-32, titularitat de la Generalitat, obligarà a buscar vies de finançament un cop aixecades les barreres del peatge, a partir del setembre de 2021. Cada quilòmetre d’autopista té un cost superior a 30.000 euros a l’any.

Una de les voluntats de la Generalitat és posar en marxa “la vinyeta”, el sistema de pagament per ús. Paga qui usa l’autopista i qui contamina també paga. De totes maneres, la Generalitat vol pactar la implementació de “la vinyeta” amb l’Estat. A Madrid, de moment, encara no s’han posat a treballar; per aquest motiu el tram de l’AP-7 que té el peatge alliberat ha quedat gratuït, de moment.

Per altra banda, l’empresa concessionària actual de l’autopista ja ha treballat en aquest sentit i ha instal·lat, des de fa temps, càmeres de control de matrícules a totes les sortides i entrades de la via ràpida. D’aquesta manera té controlat en quin punt s’ha entrat i sortit de la carretera. En el cas que la Generalitat decideixi posar en marxa “la vinyeta”, l’autopista ja estaria preparada.

Si s’implementés “la vinyeta”, la Generalitat pretén que cada vehicle pagui una tarifa plana que podria ser d’uns 40 euros anuals i que s’estableixi una taxa pels conductors forans.

Un estudi semblant al que es vol fer a la C-32 Nord (Maresme) es va realitzar a la zona del Garraf i Baix Penedès, a la C-32 Sud. En aquest estudi, amb l’eliminació dels peatges al 2029 i la implementació de la vinyeta, es preveia un increment de trànsit de gairebé el doble de vehicles i impactes sobre les economies del territori.

Així doncs, sense peatges i amb vinyeta o sense, l’estudi que encarrega la Generalitat haurà de contemplar totes les possibilitats de mobilitat a la comarca.

Comparteix el contingut!

Go to Top