Calella en Comú i Esquerra demanen que els beneficis de Gestaigua de 2019 es reinverteixin en la mateixa empresa pública

Gestaigua té les oficines al carrer Bruguera,a tocar de l'església

2020-08-12T09:54:03+01:0012/08/2020|

  • Demanen la celebració d’un ple extraordinari per debatre el posicionament de l’Ajuntament de Calella com a soci majoritari -i amb majoria absoluta- a la Junta General de Gestió de l’Aigua Calella S.L. (Gestaigua).

Gestaigua es el nom comercial de l’empresa amb capital públic que gestiona el servei d’aigua i clavegueram de Calella i está participada per l’Ajuntament de Calella (51%) i Sorea (49%). L’Ajuntament, per tant, té majoria accionarial i pot fer i desfer. Sorea (Grup Agbar) és soci tecnològic. L’any 2019, Gestaigua ha tingut uns beneficis de 85.987 euros.

Ara per ara, Gestaigua està pendent de convocar una Junta General d’accionistes en el que s’hi trobarien l’Ajuntament de Calella i Sorea. La voluntat inicial és que es reparteixin dividends, descomptant, com a precepte legal, la part de beneficis que correspon a reserva legal i reserva estatutària. Així, per tant, sobrarien 52.758 euros que es repartirien entre l’Ajuntament i Sorea en concepte de dividends.

Comuns i republicacions reflexionen al voltant de la situació de l’empresa i consideren que aquest 2020 amb la crisi econòmica derivada de la crisi sanitària s’incrementarà la morositat i baixaran els ingressos. També preveuen que s’incrementin els costos degut a la ràtio de la baixada de consum. L’Ajuntament, al mateix temps, ha eliminat del pressupost municipal les partides destinades inversió de reposició de la xarxa d’aigua potable i clavegueram.

Calella en Comú i Esquerra són coneixedors de la gestió diària ja que formen part del Consell d’Administració de la societat ( per part dels comuns el regidor Sebastian Tejada i per part dels republicans la regidora Míriam Sellés i Roser Casanoves). També formen part del Consell d’Administració de Gestaigua regidors de Junts per Calella i PSC, presideix l’Alcaldessa. No hi ha representació de Ciutadans ni la CUP. Sorea ostenta la vicepresidència i també hi té representació.

Per tot plegat, els partits de la oposició amb representació dins el consell d’adminsitració de l’empresa demanen que la posició de l’Ajuntament de Calella com a soci majoritari sigui de retenir tots els beneficis de l’any 2019 per tenir prou provisions per fer front a un exercici complicat com es preveu aquest any 2020.

Els comptes anuals de l’any 2020, o sigui, el tancament fiscal de l’exercici, no se sabran fins al final del primer trimestre de l’any 2021. Ara bé, amb els números a la mà d’aquests últims mesos, els consellers representants de comuns i republicans dins de Gestaigua preveuen entrar en pèrdues.

Amb aquest escenari, una provisió d’uns 85 mil euros ajudaria a minimitzar l’efecte d’aquestes pèrdues i la falta de tresoreria derivat de l’augment de morositat. Així també s’evitaria haver d’augmentar el preu de l’aigua d’un any per l’altre de forma forçada per assegurar la sostenibilitat de l’empresa.

Qui en sortiria perdent d’aquesta decisió seria el soci tecnològic Sorea, ja que no repartiria dividends, per tant, no aportaria la seva part de beneficis al Grup Agbar.

Comuns i Republicans demanen que se celebri un ple extraordinari de l’Ajuntament de Calella, encara que sigui telemàtic, per fixar una posició comuna com a consellers de la junta general d’accionistes de l’entitat.  El que decideixi l’Ajuntament com a soci majoritari és el que s’acabarà portant a terme.

Demanen també a l’alcaldessa -emparant-se amb els estatuts i en qualitat de presidenta de la junta general- que convoqui com a oients als membres consellers del consell d’administració de Gestaigua a la junta general d’accionistes de l’empresa per conèixer de primera mà les deliberacions dels dos socis.

Comparteix el contingut!

Go to Top