El CAP i l’Hospital de Calella incoporen rastrejadors de coronavirus

2020-08-12T15:59:13+01:0012/08/2020|

  • S’anomenen gestors Covid, fan seguiment dels casos sospitosos i detecten els seus contactes. També expliquen com fer l’aïllament domiciliari i els orienten per obtenir els resultats de les proves PCR. Són personal de la mateixa Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha implementat aquesta figura als CAPs de Calella, Malgrat-Palafolls i Lloret-Tossa i als Hospitals de Calella i Blanes. També als sociosanitaris. En total són 10 persones, es tracta de personal de la mateixa corporació que ha rebut formació específica del Departament de Salut.

El Departament de Salut ha posat 500 gestors Covid en tots els centres d’atenció primària de Catalunya. No ha estat exempt de polèmica, alguns alcaldes consideren que són insuficients. De fet, a tot Catalunya hi ha 815 persones dedicades al rastreig de contactes, 195 són epidemiòlegs de la sanitat pública, els 120 rastrejadors contractats per Ferrovial que fan exactament el mateix que aquests 500 de l’atenció primària.

Els gestors, també anomenats rastrejadors o exploradors, s’encarreguen de fer seguiment dels casos en els quals se’ls ha de realitzar una prova PCR, sigui perquè se sospita que poden tenir el virus SARS-COV-2 o bé perquè han estat en contacte amb una persona que ha diagnosticat positiu. Els gestors Covid contacten telefònicament amb el pacient i l’orienten a l’hora de fer l’aïllament (abans de ser diagnosticat i després si ha estat positiu).

Els gestors ajuden a rastejar els contactes del pacient que ha donat positiu. Es considera contacte quan s’ha estat a una distància inferior a 2 metres durant almenys 15 minuts i dins les 48 hores prèvies a l’inici dels símptomes. Es recullen les dades dels contactes, el nom, el telèfon mòbil, la data en què aquest contacte es va produir i si és contacte familiar o laboral. Amb tota aquesta informació omplen un formulari online que permet calcular el risc de brot. Així poden saber quina probabilitat té el pacient positiu de generar un brot. L’objectiu és tallar les cadenes de transmissió del virus.

Amb això, els rastrejadors de Ferroser Serveis Auxiliars, filial de Ferrovial contractada pel Departament de Salut, podrien centrar la seva tasca en la recerca de nous sospitosos pels contactes dels ja diagnosticats. Un treball més d’investigació per un contracte que el Departament de Salut va formalitzar a dit a l’empara de l’Estat d’Alarma i va desembutxacar 17,6 milions d’euros.

La gestora Covid del CAP de Calella està gestionant en aquests moments 9 casos que han estat diagnosticats de Covid-19 aquestes dues últimes setmanes. A Calella s’han diagnosticat 178 casos de Covid-19, una vintena des que va finalitzar la primera onada fins al dia d’avui. El CAP ha fet seguiment de més de 1700 casos considerats sospitosos. L’índex de risc és alt i la taxa de creixement de la pandèmia a la nostra ciutat creix.

 

Comparteix el contingut!

Go to Top