Taller bàsic de cinema (8 i final)

2020-08-14T08:11:29+01:0014/08/2020|

MUNTATGE / EDICIÓ

Muntar, editar, vol dir ordenar d’una manera coherent el material que tenim enregistrat i que forma part de la història.

El més important per dur a terme aquesta tasca és disposar de:

  •             Un bon GUIÓ.
  •             Abundant MATERIAL enregistrat.
  •             Si cal, MÚSICA i/o EFECTES SONORS.
  •             Utilitzar un PROGRAMA INFORMÀTIC adequat a les nostres necessitats.
  •             I, sobre tot… VALOR!

El GUIÓ ens ajudarà a recordar l’ordre de les seqüències.

El MATERIAL servirà per seleccionar les millors imatges.

La MÚSICA i/o els EFECTES SONORS donaran més relleu a les imatges.

El PROGRAMA INFORMÀTIC és, avui dia, l’eina imprescindible per recollir,  ordenar i polir la nostra història. Cal saber escollir el programa més adequat a les nostres necessitats. De bon començament, val més saber-ne dominar un de senzill que no pas sentir-se dominat per un de molt complexe. Possiblement, amb el temps, ja anirem utilitzant i dominant aquest tipus de programes més complicats.

I el VALOR és la qualitat imprescindible per deixar al marge la gran quantitat de bones imatges que allargarien de forma innecessària la nostra història.

Sempre s’ha dit que el cinema es fa amb tres dits, el de prémer el disparador de la càmera i els dos d’utilitzar les tisores de muntatge. Podríem actualitzar aquest raonament dient: el dit de polsar el botó de ON/OFF de gravació, i els d’utilitzar el ratolí o el teclat de l’ordinador.

A l’hora d’editar és quan realment expliquem la nostra història. Mitjançant el muntatge podem variar del tot el sentit de les imatges que tenim enregistrades, modificant l’ordre, la durada, la velocitat… És una manera de personalitzar la teva feina.

CONSELLS PEL MUNTATGE DIGITAL

CAPTURA

Pensem en seleccionar la carpeta on volem guardar les imatges capturades i donar-les títol i número. És recomanable reunir tot el material que utilitzarem pel curtmetratge (imatges, fotos, música, veu, et…) en una sola carpeta.

EDICIÓ

La valentia a l’hora de “tallar” és l’element més important per obtenir un bon muntatge. Tots els programes d’edició ofereixen gran quantitat de transaccions per mesclar les seqüències. Compte no abusar-ne. Ni tampoc abusem dels efectes especials. Són opcions per pensar-les abans de fer-les servir. Amb encadenats i foses en tenim suficient, si és que no estem fent un film d’experimentació.

SONORITZACIÓ

Podem utilitzar el so original, veu en off, música, i efectes especials (sorolls, aplaudiments, rialles, etc.)

Aquesta part del muntatge és una de les més importants. Pensem en adquirir música autòctona si volem fer un reportatge o documental.

TÍTOLS

Aquí podem complicar-nos la vida o be optar per la senzillesa. Hem de mesurar la importància que tenen els títols dintre del nostre curtmetratge. El programes ens ofereixen diferents opcions.

GRAVACIÓ / ARXIU

Hi ha vàries alternatives i formats per guardar o gravar el projecte una vegada acabat. Es pot gravar al disc dur o extern o be directament al DVD o amb USB.

Bé, fins aquí aquest Taller Bàsic de Cinema i Vídeo. Espero que us hagi servit per, si més no, aprofundir una miqueta més en aquest món tan interessant de les imatges en moviment.

Comparteix el contingut!

Go to Top