99 dies de COVID a través de la càmera de Joan Maria Arenaza

2020-08-31T19:25:02+01:0031/08/2020|

  • Calellenc, de 42 anys, filòleg anglès. Fa anys que es dedica a la fotografia social i de retrat. Ha plasmat els 99 dies que va durar l’Estat d’Alarma en un centenar de fotos de Calella que es poden trobar a la sala d’exposicions de l’Ajuntament Vell.

Joan Maria Arenaza va començar a dedicar-se a la fotografia als últims anys de carrera mentre estudiava filologia anglesa a la Universitat de Barcelona. Tot va començar quan el diari La Vanguardia va organitzar un curs de fotografia impartit per Manuel Úbeda, actualment director de l’Escola Superior d’Imatge i Disseny de Barcelona, Tino Soriano, ara fotògraf de National Geographic, Albert Masó, especialista en macrofotografia i Judith Vizcarra, retratista. El curs s’impartia a la redacció del diari, al carrer Pelai de Barcelona, a pocs metres de Plaça Universitat on ell estudiava. Allà va conèixer la Judith Vizcarra, qui després el va guiar pel món de la fotografia de retrat. Li va deixar el seu estudi on en Joan Maria va fer les primeres fotografies com a retratista professional. Era l’any 1999. Arenaza ha fet cursos de fotografia amb Outumuro, Miquel Arnal, Gabriele Rigon, Mario Testino i el suís Urs Recher.

La fotografia de retrat es fa normalment a l’estudi. Hi ha models que necessiten books i contracten a fotògrafs, però també hi ha agències de models que es poden contractar si el fotògraf busca algun perfil concret pel treball que està realitzant.

De fet, de petit, els seus pares li van regalar una càmera compacta i ell s’hi va aficionar: “els meus pares van veure que m’agradava fer fotografies i m’encarregaven a mi fer les fotografies mentre anàvem de vacances”. Poc a poc, anava naixent un fotògraf a la família.

Per practicar amb la càmera li agradava anar a fer fotos al Far i a la Roca Grossa. Es va vincular a Foto-Film quan va participar al concurs del Trofeu Rafel Carpinell i la seva fotografia de la corba del far va ser premiada. Amb l’entitat va anar a la Índia, on la Fundació Vicenç Ferrer va construir un hospital a la població de Pathikonda amb diners que havien recaptat a Calella. Joan Maria Arenaza va fer el reportatge del viatge, amb el que després es va plasmar una exposició. Naixia la vessant del reportatge social. “Era un moment on m’apuntava a tot el que trobava pel davant, havia d’experimentar i posar en pràctica tot el que havia après”.

El llibre dels Jocs Mundials de Policies i Bombers de Barcelona conté la fotografia del podí japonès

Joan Maria va començar amb la fotografia analògica, però no li va resultar difícil canviar a la fotografia digital. “El canvi va ser senzill, és més un tema de càmera que altra cosa, per altres era més complicat. La meva primera càmera digital era una Sony de segona mà de 4 megapíxels” Les primeres fotografies que va fer en digital van ser als Jocs Mundials de Policies i Bombers de Barcelona de l’any 2003. “La foto dels japonesos al podi va ser la primera càmera digital que vaig tenir”. Ha treballat també pel Departament de Cultura de la Generalitat fent fotografies de l’Escola Catalana de la Festa i la Fira d’espectacles de Manresa.

Actualment treballa com a fotògraf i periodista del diari “La Marina” i a Ràdio Marina. Els seus estudis de filologia anglesa, on compartia algunes assignatures amb la carrera de periodisme, li ha permès entrar en aquest món. Amb la fotografia de moda també passa el mateix: “quan em contracten per fer fotografia de moda has d’ensenyar la roba, l’estil, la model i l’estudi. Tot transmet un missatge i has de saber què vols comunicar i com ho vols comunicar”. Les fotografies parlen soles. 

Ha treballat per les editorials de moda del suplement dominical del diari Avui i a Motorpress Ibérica en diferents publicacions d’abast estatal com Maxi Tuning. Ha publicat fotos a La Vanguardia, Regió 7, Hair Styles Magazine, Intima France… L’han contractat diferents marques de moda i agències de publicitat per fotografia de retrat. A Calella, va estar treballant també a Fotografia Planchart, amb Joan Planchart, fent fotografia de reportatge.

També és el fotògraf oficial de l’Ajuntament de Calella, us el trobareu a tots els actes que organitza l’Ajuntament amb la finalitat de plasmar en una fotografia la història institucional de Calella. Després, aquestes fotos es classifiquen i s’emmagatzemen en un banc d’imatges que tenen l’Ajuntament i el Museu-Arxiu.

Quan portàvem un mes de l’episodi de la COVID-19 se’n va adonar que tenia un munt de fotografies que havia realitzat i que podrien servir per explicar-ne la història. D’aquí li va sortir la idea de muntar l’exposició “99 dies. Crònica de la COVID-19 a Calella” que podeu trobar a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament Vell. Una mostra d’un centenar de fotografies on, respectant el confinament, “vaig fotografiar als professionals que treballaven a primera línia, els carrers buits i amb falta de vida, els que sortien a aplaudir i a cantar a les 8 del vespre però també als que des de casa seva entretenien a través de les xarxes socials. També hi ha fotografies de la represa: el retorn a la vida dels carrers i places i els actes de la Festa Major petita.” El fotògraf calellenc Quim Botey n’és el comissari. L’exposició emociona, un fet del qual Arenaza se sent especialment orgullós. Està oberta fins al 27 de setembre els matins de dilluns a divendres de 10h a 14h, diumenges de 11h a 14h i de dimarts a dissabte també de 18h a 21h.

Imatges de l’exposició “99 dies. Crònica de la Covid-19 a Calella” Fotos: JM Arenaza

Joan Maria Arenaza creu que Calella és un bon lloc on qualsevol es pot iniciar a la fotografia: Les Torretes, La Roca Grossa i el Far –reconeix el gran encert de la cessió del Far a l’Ajuntament de Calella per poder-hi anar i fer fotos– “són llocs molt icònics per provar amb la càmera i aficionar-te, cadascú ha de trobar el seu tema tot buscant el que més li interessa, vegi com disfruta més i com no”. També creu que si algú es vol iniciar-se a la fotografia ha de participar a la lliga de Foto-Film ja que “t’obliga a presentar 8 fotografies, veus com ho han fet els altres i pots provar coses noves”.

Comparteix el contingut!

Go to Top