El Govern busca un mecanisme legal per no permetre la consulta popular sobre l’Aldi

2020-09-10T19:36:13+01:0010/09/2020|

  • El ple ha de debatre una proposta de resolució signada per l’alcaldessa on planteja desestimar per inconstitucional la consulta popular proposada pel grup promotor.

Nou capítol en la història de la creació d’un Aldi a Calella. El Govern municipal porta al Ple la consulta sobre l’Aldi per desestimar realitzar-la per considerar-se de caràcter general, ja que les persones cridades a votar serien tot l’electorat del municipi. El febrer passat, el grup promotor va presentar la proposta de fer la consulta popular sobre la idoneïtat de posar un centre comercial a l’aparcament de l’Hospital 2.

Va ser necessària una modificació urbanística per canviar la qualificació del terreny per incloure-hi la possibilitat de ser considerat comercial i equipament. El Govern municipal va apuntar que en la part superior del futur centre comercial hi podria anar l’ampliació tan necessitada de l’Hospital. El Govern, amb el vot de Ciutadans, va poder tirar endavant les modificacions urbanístiques.

La consulta que proposa el grup promotor s’empara en la Llei de consultes populars no referendàries i d’altres formes de participació ciutadana, aprovada pel Parlament de Catalunya al setembre de 2014. Aquesta llei es va crear per permetre la consulta del 9N sobre la independència de Catalunya. El Govern espanyol la va recórrer al Tribunal Constitucional (TC) per considerar que anava contra la Constitució Espanyola. La consulta del 9N es va realitzar tot i el veto del TC, que va prendre com a mesura cautelar l’anul·lació de la llei fins a la resolució judicial que va arribar l’any 2015.

El Govern municipal s’escuda en aquesta mateixa sentència del TC que declara inconstitucionals alguns dels seus articles, en especial l’article 3.3, que fa referència al caràcter general de la consulta, atès que entén què és un referèndum. Aquest article especifica que les consultes poden ser de caràcter general o sectorial. El TC considera que no es poden fer consultes de caràcter general, sí, sectorial.

El grup promotor de la consulta vol cridar a votar tots els calellencs majors de 16 anys perquè diguin quina opinió en tenen de la construcció d’un supermercat a la zona de l’actual aparcament de l’Hospital 2.

En la proposta de resolució que portarà el Govern municipal també s’al·lega que “no és una actuació, decisió o política pública sinó que es tracta d’un acte reglat que és l’atorgament d’una llicència d’obres i activitats”. El Govern obvia que el grup promotor de la consulta popular sobre l’Aldi no es fixa en la llicència d’obres sinó en la modificació urbanística que permetria posar-hi un centre comercial.

El pròxim ple, previst pel 15 de setembre, haurà de debatre sobre la proposta de fer una consulta popular no referendària però amb la proposta de resolució de l’alcaldessa que considera que no és constitucional la forma de plantejar la consulta popular per ser massa general. Per tant, amb tota probabilitat la consulta popular sobre la construcció de l’Aldi serà desestimada, almenys, amb els vots en contra del Govern i Ciutadans.

Al desembre de l’any passat, el grup promotor va preguntar a la secretaria municipal quina era la millor forma legal per tirar-la endavant amb garanties. Es podia fer a través del Reglament Orgànic Municipal (ROM) o a través de la Lei de consultes populars no referendàries, com han acabat fent. Es desconeix què diu l’informe jurídic de la secretària sobre els arguments de la proposta de resolució que planteja l’alcaldessa.

La consulta també es podria fer emparant-se en el Reglament Orgànic Municipal i el Reglament de participació ciutadana de l’Ajuntament de Calella, però necessàriament havia de ser presentada per l’alcalde. El grup promotor no veia clara aquesta fórmula i va optar per escollir emparar-se en la Llei de consultes populars aprovada pel Parlament de Catalunya.

La consulta sobre l’Aldi ha estat motiu de polèmica perquè els partits de l’oposició, excepte Ciutadans, s’hi han mostrat contraris, així com una part de la població. 

Els detractors entenen que afectarà al petit comerç en un moment molt vulnerable, després del període de confinament en el qual van estar obligats a tancar i, per tant, sense poder tenir ingressos. Sumat a un estiu en el qual pràcticament no hi ha hagut turisme, molts establiments arrosseguen pèrdues difícils de remuntar. També creuen que saturarà encara més la carretera N-II, ja congestionada en molts moments del dia, i que farà augmentar el pas de camions per davant de l’Hospital. Al mateix temps, creuen necessari cuidar el jaciment romà que hi ha a sota de l’actual aparcament i que la construcció del supermercat no valora les restes romanes.

Per altra banda, l’associació de comerciants Calella Centre Comercial no ho veu malament, ja que no es perden places per a vehicles respecte de l’actual aparcament. Consideren, a més, que el supermercat no afectaria al petit comerç perquè les botigues calellenques són més especialitzades. No tots els comerciants ho veuen igual. 

A mitjans de maig, es va fer un pas endavant en la construcció de l’Aldi quan els propietaris del terreny, Residència Els Clavells S.L. i Parking Sant Jaume S.L., van encarregar un estudi de delimitació de l’espai per poder-lo parcel·lar, pas previ a la construcció. No es coneixen nous avenços, ja que falta l’aprovació d’algun informe. Això fa que encara no hagin obtingut la llicència d’obres.

Amb la proposta que porta el Govern municipal de no permetre la consulta popular es tanca la porta a veure quina opinió té la ciutadania sobre la construcció del supermercat Aldi. El grup promotor haurà de valorar el que s’explicarà al ple per part de tots els representants polítics.

Comparteix el contingut!

Go to Top