La cultura en #AlertaVermella

2020-09-22T16:02:24+01:0022/09/2020|

Avui deixo de banda l’esport per parlar d’un altre tema que ens afecta a tots. Com molts sabeu, a banda d’entrenador de bàsquet, sóc actor. Tots els professionals de la cultura, estem vivint una situació crítica. La cultura en si mateixa està en un estat crític. Un sector el qual ja estava tocat “gràcies” a les administracions que creuen que és de “segona” i que la pandèmia de la COVID-19 ha agreujat encara més. 

Si. Mentre tenim els teatres, cinemes i concerts al 70% de l’aforament (fins fa 4 dies, al 50%), agafes un tren de qualsevol línia, i semblem sardines enllaunades. Sentit? Nosaltres no li trobem cap. Per què el transport públic pot anar al 100% i els teatres, cinemes i esdeveniments culturals ho han de fer ara al 70%? Creieu-me que la cultura és molt més segura que el transport públic. Per què? Doncs és molt senzill. Quan compres unes entrades, es preparen les cadires per unitats familiars o grups estables, és a dir, que si compres 4 entrades, tens 4 cadires juntes, i les altres, separades amb la distància de seguretat de 2 metres. Que en compres 10? Es fan dos grups de 5. I tothom amb mascareta. 

Parlem del transport públic. Puges a un tren per anar a la feina o a classe. 7-8 del matí. La persona del costat a la qual estàs enganxadet perquè hi ha molta gent i que no coneixes de res, no saps si té la COVID-19 o ha estat en contacte amb algun positiu. En canvi, quan vas a un esdeveniment cultural, saps la situació dels teus amics i/o familiars. Per tant, què és més segur? Queda clar, oi?

El sector de l’espectacle i els esdeveniments aglutina a professionals i empreses amb un impacte directe estimat al teixit econòmic del 3,8% del PIB espanyol i és el creador de 700.000 llocs de treball. 

El sector està vivint una situació límit, que de no pal·liar-se, suposarà la ruïna de milers de famílies, amb pèrdues de feina i el tancament d’empreses. Perquè el sector cultural no només som els actors, actrius, ballarins i ballarines. També són els productors, els directors, els tècnics de llum i so, els tramoies, els càmeres, els regidors, perruqueria i vestuaris….

Davant la falta de reconeixement, d’una vulnerabilitat clara, així com les ajudes (inexistents) per part del Govern, és vital donar visibilitat a la preocupant situació que viu el sector cultural. Aquesta situació límit, que s’està vivint a nivell mundial, ha posat en marxa iniciatives per donar aquesta visibilitat a l’actual situació del sector. A Espanya, s’ha creat la campanya “Alerta Vermella, fem esdeveniments”. 

Ara, sembla que el Govern ha reaccionat (es veu que si no protestes, CAP administració mou un dit) i ha ampliat del 50 al 70% l’aforament dels espais culturals i vol declarar la cultura “bé essencial”. De debò ara se n’adonen que la cultura és un bé essencial? Així va el país…  

Per això, si us plau, demanem a la ciutadania que vagi als teatres, als cinemes, als concerts i a esdeveniments culturals. Són el lloc més segur que hi ha. Des de la represa, no s’ha donat cap positiu en cap espai cultural! Per tant, és clar que és segur. 

De la mateixa manera, demanem a les administracions que apostin per la cultura, perquè la cultura és necessària. És molt important per a la societat. No ens podem permetre un món sense espectacles. En aquest cas, punt positiu per tots els ajuntaments que aquest estiu han apostat pels espectacles en les seves festes majors, amb totes les mesures de seguretat. El primer municipi del Maresme en apostar per la cultura va ser Santa Susanna, i a partir d’aquí, s’hi va afegir Tordera i ara, amb la Festa Major de la Minerva, Calella. És d’agrair, i molt, que els consistoris apostin per la cultura! I s’ha demostrat, per qui no ho tingués clar que la cultura és segura. 

Anem al teatre. Anem al cinema. Anem a concerts. Anem a esdeveniments culturals. FEM CULTURA, PERQUÈ LA CULTURA ÉS SEGURA. PERQUÈ LA CULTURA ÉS NECESSÀRIA. 

Comparteix el contingut!

Go to Top