Una Festa Major a mig gas marcada per la COVID-19
- Les tradicions populars han deixat pas al festival de circ, de jazz i blues i als concerts que s’han celebrat a la Fàbrica Llobet amb entrada reservada.
La COVID-19 ha marcat la Festa Major de la Minerva 2020. La suspensió de la que havia de ser la 40a edició de la Fira de Calella i l’Alt Maresme ja donava una pista sobre com d’atípica acabaria essent la celebració. Tant ha sigut així que molts ciutadans no han notat l’ambient de Festa Major que sí es percep altres anys. Així ho han mostrat a la pregunta formulada per CALELLA COMUNICACIÓ a les xarxes socials.
Han estat sis dies de concerts i activitats culturals amb aforament reduït i estrictes mesures de seguretat, com el distanciament social. Alguns dels esdeveniments tradicionals no s’han pogut celebrar, com la mostra de plats casolans a benefici de l’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital (AVAH), però sí que es va poder fer el tradicional vermut. Tampoc es va fer la cercavila de gegants, que es va canviar per un ball el dia de la Festa Major, ni la jornada castellera dels Maduixots.
El pregó, enlloc d’aplegar als ciutadans a la plaça de l’Ajuntament, ha estat difós a través de les xarxes socials. I l’envelat, un dels símbols de Festa Major arreu de Catalunya, no s’ha instal·lat a la platja davant del pas a nivell. Això ha obligat a traslladar als concerts a la Fàbrica Llobet-Guri, també per assegurar prou distància entre cadires. Uns concerts on el públic ha hagut d’estar assegut enlloc de a peu dret. Tampoc es van celebrar tots seguint la programació, ja que el grup català Gertrudis va substituir a Oques Grasses a última hora.
Tot i que no hi ha hagut Fira de Calella i l’Alt Maresme, el passeig ha estat engalanat amb els cartells de les 39 fires anteriors.
Habitualment, les activitats que es realitzaven a l’interior de la fira eren gratuïtes i només calia pagar una primera vegada per l’entrada a la Fira. Enguany, totes les activitats han estat de pagament per dos motius. D’una banda, el fet d’haver de comprar entrada anticipada i així permetia a l’Ajuntament controlar l’aforament i agrupar les cadires segons les reserves. D’altra banda, els organitzadors s’asseguraven que la gent no reservés i després no hi anés, com sí va passar a la Festa Major petita on l’entrada era gratuïta. De fet, en aquesta situació s’ha trobat Barcelona amb les festes de la Mercè on s’han vist molts espectacles amb cadires buides tot i tenir penjat el rètol d’entrades esgotades.
Des de CALELLA COMUNICACIÓ vam preguntar als nostres seguidors què els semblava que les entrades fossin de pagament. Les opinions són diverses: mentre alguns consideren que és un moment molt delicat econòmicament i que, per tant, no s’hauria d’haver fet pagar entrada, d’altres hi estan d’acord perquè els diners recaptats es destinen a l’AVAH. Els preus de les entrades eren dels 2 euros dels espectacles de circ als 10 euros del concert inclòs en la Temporada Lírica.
Els organitzadors de les activitats de la Festa Major han procurat respectar les distàncies entre participants, per això hi havia col·laboradors que ajudaven en l’acomodació de les cadires en els diferents espectacles. A les entrades també hi havia gel hidroalcohòlic i es prenia la temperatura.
Tot i això, alguns moments de la Festa Major no s’escapen de les crítiques. Ha estat el cas de la foto que es van fer les autoritats, els representants del pubillatge, dels geganters i de l’església després de l’Ofici Solemne on no es respectava la distància de seguretat que s’imposa a causa de la COVID-19.
El fet mateix de la celebració de la Festa Major ha causa controvèrsia, ja que alguns calellencs consideren que no s’hauria d’haver fet a causa de la crisi sanitària per evitar exposar a risc les persones que hi han participat. D’aquí a uns dies veurem si l’índex de rebrot augmenta o no degut a l’augment de l’activitat social. Els que consideren que no calia celebrar la festa major, entenen que els diners que ha costat -uns 50.000 euros- s’haurien d’haver invertit en altres coses.