Duplicitats a Calella amb la nova entitat fusionada de CaixaBank i Bankia

  • Al carrer Església hi ha les sucursals de les dues entitats
2020-10-03T08:06:21+01:0002/10/2020|

  • Les dues entitats bancàries tenen una oficina a Calella. L’equilibri de la fusió portarà implícita la reducció d’oficines i treballadors per evitar duplicitats. CaixaBank ja ha tancat les altres oficines del carrer Església quedant-se només amb una única sucursal. La oficina de Bankia també està situada al mateix carrer.

La fusió entre CaixaBank i Bankia suposarà el banc més gran de l’Estat amb més de 20 milions de clients i una quota de mercat en crèdits i dipòsits d’entorn al 25%. Les dues entitats tenen una distribució “diversificada i equilibrada” com anunciaven durant la seva fusió.

Darrera de CaixaBank, controlada per la Fundació La Caixa, hi ha Caixa Girona, Caja Navarra, Caja Canarias, Caja de Burgos, Cajasol i Caja de Guadalajara agrupades sota el nom de Banca Cívica. CaixaBank també va adquirir el Banc de València, Bankpime i el negoci de Barclays Bank a Espanya.

Precisament, aquesta “diversificació i equilibri” que apuntaven les dues entitats en una nota de premsa conjunta que enviaven als mitjans la setmana passada, permetrà, segons es miri, baixar els costos anuals de la nova entitat en uns 770 milions d’euros, el que suposarà un increment directe del benefici dels seus accionistes, però també suposarà una pèrdua de llocs de treball directes i el tancament d’oficines duplicades.

La història de Bankia va començar al gener de 2011, quan es van fusionar set caixes d’estalvi: Caja Madrid, Bancaixa, Caja Insular de Canarias, Caja la Rioja, Caja Àvila, Caja Segovia i la maresmenca Caixa Laietana. Es va haver de nacionalitzar amb una injecció de 23.500 milions d’euros i, des de llavors, l’Estat n’és l’accionista majoritari. A Europa no li agrada que un dels estats membres sigui accionista majoritari d’un banc privat.

Com dèiem, la fusió de les dues entitats bancàries, a part de crear un banc fort, portarà a la reestructuració del seu negoci físic. La seva fusió ha despertat veus d’alarma entorn de la operació financera que motivarà una concentració bancària sense precedents a l’Estat i que provocarà el tancament d’oficines, l’augment de les comissions i pitjor atenció als usuaris.

CaixaBank té 4.139 oficines amb una plantilla de 22.580 persones, Bankia té 2.267 oficines y 15.937 empleats. El nou model d’oficines de CaixaBank fa que el personal estigui més orientat a tasques comercials i menys a l’atenció al públic. El negoci de la banca per internet farà que les oficines tradicionals de Bankia, que encara estan orientades a les transaccions bancàries (pagaments i cobraments en caixa), tendeixin a ser la més suprimides en localitats on operin les dues entitats, segons apunten els experts. En altres processos d’absorció de CaixaBank, s’ha acabat tancant el mateix número d’oficines que l’entitat ha absorbit.

Centrem-nos en la nostra ciutat. CaixaBank ha agrupat durant aquests últims 4 anys les tres oficines que tenia a Calella: la oficina situada al número 286 del carrer Església, la més propera a Poblenou, ha desaparegut; per altra banda, també va tancar la oficina també situada al carrer Església cantonada amb el carrer Mates i Rodés, davant de les Galeries La Sardana -ara hi ha un forn de pà recentment inaugurat-. Les dues oficines es van agrupar en la tercera sucursal situada al carrer Església 87, ben a prop de la Sala Mozart. Anteriorment ja havia tanct la oficina del carrer Colon. Al nostre municipi, en aquests moments, només hi ha una oficina de CaixaBank que ha quedat remodelada amb el nou model “Store”.

Si ens fixem en Bankia, només hi ha una oficina que està situada al carrer Església, davant de Can Xena. És l’antiga oficina de Caixa Laietana, que va passar a ser Bankia després de la seva absorció i del tancament de la oficina de Caja Madrid situada al Rierany dels Frares i la l’altre oficina de Caixa Laietana situada a la Plaça Espanya.

És ben previsible que aquestes dues oficines que integrarien el nou banc creat de la fusió de CaixaBank i Bankia acabin en una sola sucursal i té més números de tancar la oficina de Bankia, situada més a prop de Pineda, ja que la oficina de CaixaBank situada l’Avinguda Hispanitat amb Passeig Europa de Pineda ja ha fet el canvi a Store. La distància entre les dues oficines actuals de CaixaBank és de 2 quilòmetres i la oficina de Bankia està al mig d’aquestes dues.

A Pineda també hi ha duplicitat d’oficines de les dues entitats però a Sant Pol no hi haurà problemes perquè el poble veí no té oficina de Bankia, només de CaixaBank. A Sant Cebrià de Vallalta, només queda CaixaBank, ja que la oficina de Caixa Laietana -després Bankia- va tancar.

Comparteix el contingut!

Go to Top