Temporada de bolets a la vista

2020-10-12T09:35:06+01:0012/10/2020|

  • Estem en plena temporada de bolets i aquest cap de setmana llarg és ideal per anar a la muntanya a provar sort i buscar bolets. Les pluges d’aquests últims dies a la nostra zona fa que haguem d’anar gaire lluny per trobar-ne. El Parc Natural del Montnegre-Corredor és un bon lloc per passar una estona d’esbarjo i mirar d’omplir el cistell de bolets. Ara bé, per gaudir de la muntanya buscant bolets, cal tenir molt presents una sèrie de consells de seguretat ja que la muntanya és molt bonica però també perillosa.

Els bolets que més es troben aquests dies són rovellons, ceps i surenys. Potser també algun ou de reig.

El rovelló és el bolet més buscat. Els boscos de les comarques del Maresme, la Selva, el Gironès i l’Empordà són alguns dels més propers on se’n poden trobar, generalment a partir dels 1.000 metres d’altura, encara que a mesura que arribi el fred més intens la cota baixarà i també se’n trobaran al Montseny i l’Alt Maresme.

Rovellons (esquerre), ous de Reig (centre) i camagrocs (dreta) són els bolets més típics que podem trobar a l’Alt Maresme

Els ous de reig i els surenys són bolets que es troben en boscos assolellats de sureres, roures, alzines i castanyers, entre els 300 i els 1.100 metres d’altura. Les zones més fructíferes d’aquestes espècies són la cara sud de les la cara sud del Montseny i el nord del Maresme. El camagroc també es troba en aquestes zones, però als vessants més obacs i en cotes una mica més altes, entre els 850 i els 1.700 metres. En aquest cas, haurem de buscar en boscos de pi roig, avets i faigs.

Les trompetes de la mort són localitzats amb sòls amb PH àcid del nord de la Selva, el Vallès Oriental, el Bages, el Penedès i el Tarragonès. Als Pirineus, en canvi, no en creixen. Sempre són en vessants ombrívols i humits d’alzinars, rouredes, fagedes o castanyers; mai entorn de pinedes. Se’n poden trobar al Montseny també però és més improbable.

Per trobar fredolics i llengües de bou cal que les temperatures baixin més.

Cal tenir molt present que hi ha espècies que són tòxiques i molt perilloses. El desconeixement i la confusió amb espècies comestibles amb un aspecte molt semblant fan que es produeixin intoxicacions, algunes fins i tot, mortals. És per això, per evitar ensurts, s’han d’evitar agafar en cas de dubte.

Precaució al bosc

Quan aneu al bosc, heu de tenir molta precaució i prudència per evitar perdre-us. El rescat de cada boletaire perdut al bosc costa una mitjana de 2.200 euros a la Generalitat, una xifra que inclou els recursos humans utilitzats (Bombers, ADF’s, Mossos d’Esquadra,…), els vehicles terrestres i els helicòpters. A l’hora d’anar a la muntanya a buscar bolets, cal tenir molt present aquests consells:

  • Cal planificar bé l’excursió.
  • Abans de sortir, tingueu en compte l’estat del temps. Si el pronòstic no és bo, desistiu d’anar a buscar bolets. Recordeu que, a la muntanya, les condicions meteorològiques poden empitjorar de forma sobtada.
  • Adeqüeu el vostre equipament (roba, calçat…) a l’activitat. Es recomana anar al bosc amb roba vistosa, de colors vius (com el taronja o el groc), perquè facilita la localització en cas de pèrdua.
  • És recomanable portar una mica de menjar, com fruita seca, aigua i un telèfon mòbil amb la bateria ben carregada i amb un carregador addicional, si és possible. Per anar a collir bolets, és millor no anar sol.
  • Heu de conèixer la zona on buscareu els bolets, així com les seves vies d’accés. És bo prendre punts de referència per orientar-vos (són bons punts de referència, per exemple, el lloc on heu estacionat el cotxe, una línia elèctrica o un rierol).
  • No apureu el temps de l’activitat. Dins del temps total que hi penseu dedicar, comptabilitzeu també el temps que trigareu a fer el camí de tornada, perquè no hagueu de marxar quan fosquegi.
  • En cas de necessitat, truqueu als equips d’emergències, a través del telèfon 112. Un cop comunicada la vostra posició, no us mogueu del lloc fins que no contacteu amb el personal de recerca.

Si mirem les dades facilitades pel Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya de les cerques a boletaires fetes entre el 2012 i el 6 d’octubre de 2020, al Maresme s’han fet 10 serveis dels 417 que s’han fet al global de Catalunya. De moment, en aquest inici de temporada, encara no s’ha perdut cap boletaire a la nostra comarca.

On es perden més boletaires és el Berguedà amb 71 serveis durant aquest període, seguida del Ripollès (59) i l’Alt Urgell (46).

Comparteix el contingut!

Go to Top