Els bars i restaurants calellencs, indignats amb l’ordre de tancament

  • Els propietaris d'El Bareto aniran a la manifestació en rebuig al tancament de bars i restaurants
2020-10-15T09:36:26+01:00 15/10/2020|

  • Després del confinament i d’un estiu atípic, el sector no estava en el seu millor moment. Demanen compensacions per estar obligats a tancar 15 dies més, una mesura que troben totalment injusta.

L’ordre de tancament dels bars i restaurants ha caigut com un gerro d’aigua freda pel sector, que intentava remuntar les pèrdues que va ocasionar el confinament i un estiu molt fluix a nivell de clients. L’hostaleria s’enfronta a un segon confinament, en principi per 15 dies, però que podria allargar-se en el temps. Han rebut la notícia amb indignació; consideren que és injust perquè no s’han produït brots en bars i restaurants.

El Gremi de Restauració de Barcelona apunta a una “destrucció empresarial sense precedents” si es compleix el tancament del sector de la restauració.

Tancant els establiments de restauració, la Generalitat busca reduir la interacció social i promoure que la gent es quedi a casa. La Valeria Pazos, propietària d’El Bareto, creu que hi ha moltes altres mesures per aconseguir que la gent no surti sense haver de tancar el bar. Per exemple, reduir l’aforament, com la Generalitat sí ha fet amb el comerç, la cultura o els gimnasos. Explica que compleixen amb totes les mesures de seguretat: netegen molt sovint i les taules i cadires tenen una gran separació entre elles. No entén per què ha de tancar si no suposa un problema de salut, però sent que la Generalitat els ha assenyalat com a culpables dels contagis: “ens posen en el punt de mira, als bars i restaurants. Però pots anar al gimnàs, pots anar al cinema.”

Tant ella com la seva parella, copropietari del bar, són autònoms, per tant, no es poden acollir a un ERTO. Tenien dues treballadores, però ja no les tenen. A partir de divendres, dia en el que es preveu que entri en vigor la mesura, faran menjar per emportar. Tot i així, aquesta setmana havia fet una comanda i no sap si podrà donar sortida a tots els aliments. “La Generalitat ens diu que tanquem dues setmanes, però qui em pagarà la meitat d’aquest mes? Perquè a mi em queden dues setmanes per facturar”, es queixa. Creu que la Generalitat hauria d’invertir més en sanitat enlloc de tancar establiments.

En la roda de premsa on s’anunciava el tancament de bars i restaurants, la Generalitat també ha informat d’ajudes directes pel sector i una línia extraordinària d’avals a través de l’Institut Català de Finances. La dotació inicial seria d’uns 40 milions d’euros.

En Gino Baba, propietari de Can Julio i de Frankfurt Calella, vol anar més enllà i proposa fer una vaga fiscal, plantejarà que no es paguin els impostos, com l’IVA i l’IRPF, fins que no puguin tornar a obrir: “estic promocionant per internet una vaga fiscal general. No penso pagar aquest trimestre de l’IVA i de l’IRPF perquè ens han enganxat abans de finals de mes. Per mi, aquests 15 dies suposaven recuperar els diners per poder pagar tot això, perquè sinó no podré pagar als meus treballadors i arribar a final de mes. Si tu em tanques i no facturo, no tinc perquè pagar.”

Lamenta que, tot i estar tancats, tindran despeses que hauran de pagar sense tenir cap ingrés, com el lloguer, el sou dels treballadors, la llum, l’aigua o el gas. Té 6 treballadors: 4 a Can Julio, dels quals haurà de posar la meitat en un ERTO, i 2 al Frankfurt Calella. També farà menjar per emportar, però creu que no serà suficient per cobrir les despeses. Creu que no seran només 15 dies, sinó que s’allargarà el tancament. De totes maneres, entén que seria més just que confinessin a la població de nou durant aquests 15 dies enlloc de tancar només un sector.

Els bars i restaurants que han hagut de tancar per estar en contacte amb un positiu de COVID-19, com el Tic Tac, s’enfronten al seu tercer confinament. Ells mateixos ho han anunciat a les xarxes socials, prenent-s’ho amb optimisme.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya haurà de ratificar el tancament de bars i restaurants, però el sector ja té coll avall que s’estaran 15 dies sense poder obrir al públic. Per això, s’ha convocat una manifestació a Barcelona el divendres, el primer dia que hauran de tancar. La propietària d’El bareto anima a anar-hi per mostrar el rebuig contra la decisió de la Generalitat.

X