És Calella segura?

2020-10-16T09:37:26+01:00 15/10/2020|

Sí, ho és, però menys que abans.

Si obrim la perspectiva, enmig d’un món tan complex, ens toca agrair la seguretat que tenim en la nostra societat. Tot i això, l’esperit humà sempre porta intrínsec la recerca de la millora constant i és així, amb aquesta cerca incansable d’unes millors condicions de vida, com l’evolució ens ha dut fins al punt on som ara, gaudint dels avenços conquerits però mantenint-nos alerta sobre el que pot arribar a frenar o revertir les millores aconseguides. Tanquem ara la perspectiva i enfoquem la problemàtica de la seguretat a la nostra ciutat que en els últims mesos ha despertat desconfiances entre molts veïns.

Aquest és un article complicat d’escriure per diversos motius. Per una banda, els responsables de la nostra seguretat no es limiten a la Policia Local  i a l’Ajuntament de Calella, també hi estan implicats Mossos d’Esquadra de Pineda (ABP Arenys de Mar) i institucions superiors com la Generalitat de Catalunya. Segurament hauríem d’apuntar encara més amunt per trobar respostes i responsabilitats, com a l’estat Espanyol o a la UE. Però d’altra banda, segons les investigacions que he pogut realitzar, hi ha importants responsabilitats a nivell local que cal posar de manifest i a l’abast de la ciutadania per donar l’oportunitat de buscar aquestes millores de les que parlàvem, entre tots. Al cap i a la fi, el que al dia a dia ens amoïna de forma més propera és el que succeeix quan un surt per la porta de casa seva.

D’aquesta manera, consultant els informes policials dels anys 2016, 2017, 2018 i 2019 de la Policia Local de Calella, es pot constatar que són nombrosos els casos de robatoris amb força a locals comercials i a habitatges privats, també furts amb força al carrer, i a un altre nivell, els casos d’ocupació il·legal de propietats privades.

Durant aquestes darreres setmanes, els calellencs hem pogut comprovar com a Calella s’han viscut situacions molt desagradables. Entre elles, persianes rebentades de bon matí, amb la desolació dels que duen el negoci o dels propis veïns que senten amenaçada la seguretat del seu propi habitatge o nucli familiar proper. Així mateix,  hem vist com en els darrers mesos ha proliferat la presència als carrers de persones amb diverses dificultats socials derivades de l’alcoholisme o la drogoaddicció, causant malestar entre la ciutadania per accions desagradables com crits, insults o llançament d’objectes. En diferents ocasions, l’absència de vigilància policial als carrers, o bé l’absència d’intervenció quan s’ha requerit, ha fet que la sensació d’inseguretat hagi anat en augment, i amb ella, la desconfiança en les institucions en general.

Així, lamentablement, afirmar que Calella és una ciutat més segura ara que fa 10 anys és fals. Les dades estadístiques de delictes són les que són. Si consultem la informació que tenim de Mossos a la ABP d’Arenys de Mar, ens confirmen que aquest 2020, en només 8 mesos, ja hem superat el nombre de delictes de tot el 2019.

La inseguretat ha augmentat els darrers anys i qui trepitja carrer ho sap.

Hi ha delictes als carrers del centre, a habitatges privats, a locals comercials, hi ha delictes també a zones residencials, i aquests darrers, precisament, han fet fins i tot plantejar-se l’organització de patrulles veïnals. Sembla molt populista recórrer a aquest recurs per criticar l’acció policial, però el cert és que la creació d’aquestes patrulles és una resposta al sentiment de desatenció de les autoritats, en definitiva, al sentiment de por envers l’amenaça latent.

La Policia és un dels estaments bàsics del nostre estat del benestar i la intenció d’aquest article no és fer una crítica de la Policia Local de Calella i més quan diverses fonts consultades indiquen el patiment que aquest cos ha sofert els darrers anys en relació a la falta de recursos destinats o bé a la presència d’alts comandaments amb inadequades dots de lideratge.

Per tal que la Policia pugui complir la seva funció de protecció, és necessària la destinació de recursos i la cura de tot el cos, la qual cal basar en una escolta activa constant de les seves necessitats. I aquesta és la tasca del nostre consistori que, lamentablement, sabem que ha desoït diverses demandes al llarg dels últims anys.

Les nits de Calella, en funció del dia, han acollit només 1 o 2 patrulles nocturnes. En algunes ocasions s’ha de tirar mà dels Mossos de Pineda, els quals tampoc van sobrats d’efectius i si ja estan atenent una incidència, queden saturats.

La inseguretat es mesura de moltes maneres i, a vegades, la visió més simple i objectiva sol ser la més encertada. La Policia Local de proximitat pràcticament ha desaparegut en el 2019 i 2020. No es veu Policia Local caminant pels carrers de Calella. Només aquesta presència ja transmet certa tranquil·litat a la ciutadania i d’aquesta mancança, en part, sí que n’és responsable l’Ajuntament.

Els darrers anys, la ciutadania ha pagat els plats trencats de la mala maror dins del cos de Policia de Calella per desavinences amb els alts comandaments. Un cap de policia poc apreciat pels seus, sous baixos, un consistori que no aposta per ells i que els ho demostra no complint amb el pactat referent a la valoració dels llocs de treball de 2019. La Policia Local de Calella té, ara per ara, un dels sous més baixos comparat amb ciutats similars.

A l’Ajuntament són conscients que la mala gestió de la Policia Local ha fet caure en picat la confiança per part de la ciutadania en el cos. Increïblement, a Calella comptem amb una ratio de 2,4 policies locals per 1000 habitants a l’hivern, quan la mitjana de les localitats dins de la Diputació de Barcelona estan a l’entorn d’1,7.

Llavors, com pot ser que tinguem aquesta sensació d’inseguretat?

La resposta té diferents bifurcacions. A l’estiu, a Calella es duplica la població passant d’un tram poblacional 4 a un tram 3, en el qual seria necessari augmentar el nombre de policies, caient la ratio policial a 1,3 per cada 1000 habitants. Aquest fet obliga a l’Ajuntament a contractar més agents, però el que es contracta, en la seva gran majoria, són policies inexperts, sense cap experiència. Aquesta contractació a gran escala també ha estat objecte de debat dins del cos policial, ja que la inexpertesa d’aquests agents fa baixar la professionalitat de les diferents accions policials. La presència de policies novells sense experiència troba la seva raó de ser en la cerca de punts per a posteriors oposicions per part d’aquests agents. Aquestes oposicions en rares ocasions es cursen a Calella, perquè les condicions dels llocs de treball no responen a les expectatives de la majoria de policies. D’aquesta manera, tenim policies que estem formant dins l’àmbit de la nostra ciutat, però que marxen així que poden.

Resultat de tot això per la població de Calella?

Poca renovació generacional del cos i molta circulació interna d’agents inexperts.

Per tant, tot i l’esforç de tots els policies que hi tenim, el cos de la Policia Local de Calella perd qualitat que podria recuperar en gran mesura si fem l’esforç de destinar-hi els recursos necessaris per dignificar-lo.

Dignificar la policia va més enllà del pressupost destinat. Va de confiança i d’apostar. Confiança en el cos i en un bon ús de l’escola de policies. Apostar per la renovació de càrrecs en el moment necessari i no optar per eternitzar problemes que acaben generant desconfiances dins el propi cos que deriven, després, en la desconfiança general de la ciutadania.

A tot això, en les darreres setmanes hi ha hagut canvis dins el cos i crec que són canvis positius per a la ciutat i la ciutadania. L’Ajuntament ha esperat (en excés) la jubilació del cap de policia per fer un canvi en el comandament. Ha entrat una persona jove i, pel que diuen, amb ganes i il·lusió. En pocs dies s’han notat millores. Tot és molt recent, però alguns agents ja somriuen internament i la policia de proximitat ja es deixa veure. És molt d’agrair. Esperem que aquest Ajuntament sàpiga valorar l’esforç i l’estabilitat del cos de la Policia Local, i que aquest nou cap no hagi d’utilitzar aquest càrrec per promocionar-se en un parell d’anys a altres comissaries d’altres ciutats. Això serà senyal que l’Ajuntament tindrà en consideració el seu cos de seguretat.

Desitgem que l’Ajuntament estigui a sobre i compleixi el més aviat possible amb la paraula donada al cos de Policia al 2019 o en pocs mesos tindrem de nou una policia desmotivada i amb ganes de marxar de Calella. Fem que la ciutadania conegui els seus policies, fent-los més propers, cuidant el seu lloc de treball, donant-los més presència als carrers, ajudant a recuperar la necessària sensació de seguretat que en algunes ocasions hem vist perduda.

X