Altes hospitalàries de COVID-19 surten caminant de l’Hospital fins al seu domicili

  • Els pacients que han rebut l'alta de l'Hospital van a casa caminant, tot i ser positius de COVID-19. Foto: Corporació de Salut del Maresme i la Selva
2020-10-16T11:07:45+01:00 16/10/2020|

  • Atònits, així es van quedar els tres pacients amb els que ha parlat CALELLA COMUNICACIÓ que, després de rebre l’alta hospitalària per COVID-19, han hagut de tornar a casa seva caminant recorrent els carrers de la ciutat entre l’Hospital i el seu domicili.

Tres testimonis -però n’hi ha més- que han hagut d’anar a l’Hospital de Calella per ser atesos de COVID-19 degut a que els símptomes que patien aconsellaven no passar-ho a casa, sinó que necessitaven l’ingrés hospitalari, han quedat trasbalsats en el moment de rebre l’alta.

Són persones que van passar pel CAP de Calella per fer-se una prova PCR quan van començar a notar símptomes i que el mateix CAP els va confirmar -al cap de 48 hores- que eren positius de COVID-19. Havien de quedar-se a casa i trucar al 061 si tenien complicacions.

Un cop es fa la prova PCR cal fer quarantena a casa durant 10 dies. En el cas que la PCR sigui positiva, llavors cal continuar quedant-se a casa aïllat. Si apareixen complicacions a la malaltia, cal trucar al 061, que activa una ambulància per un trasllat hospitalari en funció de la gravetat del pacient.

Així va ser, van començar les complicacions amb febre, problemes de respiració i en un dels casos diarrea. Van trucar al 061 per demanar ajuda. “Els sanitaris que van venir portaven mascaretes però no anaven vestits d’astronauta”, explica una de les pacients. Van traslladar-los en ambulància des de casa seva -a Calella mateix- fins a l’Hospital de Calella.

Tots tres van entrar, primer de tot a urgències. Una de les pacients amb les que ha parlat CALELLA COMUNICACIÓ ha estat 5 dies ingressada -després d’urgències la van traslladar a planta-, l’altre 4 dies i el tercer, només un dia; aquest últim no va haver d’anar a planta ja que des del mateix box d’urgències li van donar l’alta hospitalària.

Als que estaven ingressats no se’ls permetien visites, per tant només podien parlar per telèfon amb els seus familiars i amics. “A l’hospital et fan posar la bata, per tant tampoc no necessitava res més”, explica un dels pacients que va haver de quedar-se ingressat a planta fins a la seva recuperació i assegura que li administraven cortisona per pal·liar els efectes respiratoris de la malaltia. De fet, a casa continuava prenent cortisona.

Els pacients descriuen el mateix escenari un cop reben l’alta hospitalària: el metge els informa de l’alta i quan pregunten per la forma de tornar cap a casa, els hi responen que com que són de Calella poden tornar-hi caminant. Obren la porta que condueix a la sala d’espera de l’hospital i surten caminant -positius de COVID- fins a casa seva. Cap ambulància, cap transport ni cap indicació més que la que els dona el metge: “no parlis amb ningú i ves cap a casa teva”.

“No parlis amb ningú i ves cap a casa teva”, aquesta és la resposta del metge als pacients, encara positius de COVID-19, quan pregunten com tornen cap a casa seva. Els pacients van caminant des de l’Hospital cap al seu domicili recorrent els carrers de Calella.

D’aquesta manera els tres pacients amb els que ha parlat CALELLA COMUNICACIÓ anaven cap a casa amb la mateixa roba amb la que van entrar a l’hospital el dia que els va recollir l’ambulància. De fet, un d’ells va anar cap a casa seva amb pijama i una bata -quan el va venir a buscar l’ambulància abans de l’ingrés hospitalari, estava a casa seva amb pijama-. Els tres pacients s’han recuperat del coronavirus.

Per altra banda, l’Hospital de Calella explica que només es fan trasllats amb ambulància a domicili quan els pacients que -siguin positius de COVID-19 o no- reben l’alta hospitalària i estan impedits o no poden arribar al seu domicili caminant o amb l’ajuda d’un familiar. 

El trasllat de pacients cap a casa seva amb ambulància només es fa quan aquest pacient no té la possibilitat d’arribar a casa seva, ja sigui perquè no pot caminar o perquè no té cap familiar que el pugui portar. Sigui positiu de COVID-19 o no.

A la Corporació de Salut del Maresme i la Selva no els consta cap queixa sobre d’aquest tema derivada del servei d’urgències ni d’hospitalització. També recorden que hi ha pacients que venen al CAP per una visita tot i sabent que són positius de COVID-19.

X