El sector de l’estètica se sent relegat a un segon terme per les noves mesures anticovid

2020-10-16T18:20:41+01:00 16/10/2020|

  • Se senten invisibilitzats perquè la cobertura mediàtica s’ha centrat en el tancament de bars i restaurants, quan els centres d’estètica també han estat obligats a abaixar la persiana. Troben la mesura injusta i demanen ajudes a la Generalitat per compensar les pèrdues que tindran.

El focus mediàtic ha estat posat sobre el tancament de bars i restaurants, però hi ha un altre sector que també ha estat afectat per l’ordre de la Generalitat: el món de l’estètica. Segons el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), “les empreses no poden oferir serveis que impliquin un contacte personal proper, tret que sigui un servei essencial, sanitari o sociosanitari.” Això afecta de ple als centres d’estètica, però no a les perruqueries, que han quedat excloses. Serveis com els massatges, manicures i pedicures, tractaments facials i corporals o la depilació requereixen del contacte físic i han estat obligats a tancar.

Els centres calellencs s’han quedat perplexos davant d’aquesta mesura que els obliga a tancar durant dues setmanes, un anunci que han viscut amb indignació i sorpresa. Alhora, denuncien que la cobertura mediàtica s’ha centrat en els bars i restaurants i que han estat relegats a un segon terme, fet que ha provocat que no tothom s’assabentés que estaven tancats.

El problema és que diuen 15 dies però no asseguren que siguin només 15 dies”, es queixa la Noelia Sánchez, propietària del Centre d’estètica Noelia. “No se sap cap cas de cap clienta que s’hagi contagiat en un centre d’estètica”, apunta. Afirma que els centres d’estètica són espais segurs, on ja complien amb les mesures de seguretat abans de la COVID-19: utilitzen productes d’un sol ús, guants, mascareta, desinfecten els espais després de cada client i esterilitzen tots els estris.

A correcuita, ahir van haver de trucar a tots els clients per canviar-los l’hora. Hauran d’ajornar les cites que tenien durant les pròximes dues setmanes.

Els dos mesos que vam haver d’estar tancats va ser quan començava l’època forta en estètica: començaven els corporals, els facials. Ja no se n’han fet tants com se sol fer. Jo he hagut de deixar tractaments corporals i facials a la meitat. Si he de tancar, he de parar aquests tractaments”, explica la Noelia. A més, ha estat un estiu molt fluix. L’augment de l’atur i el fet que hi ha hagut molts ERTOs ha provocat que la gent vegi els serveis d’estètica com un luxe i els descartés per motius econòmics. El Centre d’estètica Noelia té un alt percentatge de clientes del món del turisme i la restauració que aquest any no han pogut treballar i, per tant, han hagut de deixar de banda els serveis estètics.

El centre d’estètica i teràpies naturals Kalma Calella ha buscat la forma positiva de sortir-se’n de la situació: “cada any tanquem 15 dies al novembre i, com que ens han obligat a tancar ara, les vacances que teníem planejades al novembre queden anul·lades i representa com que les fem ara. Però estem indignades, perquè hem hagut de moure l’agenda de pressa i corrents”, diu la Sílvia Fernández, una de les propietàries del centre. Tot i així, “les comandes, el lloguer, l’aigua, els autònoms… s’ha de continuar pagant. I ara ens ve l’IVA. I amb el dubte que no sabem les ajudes que tindrem”, lamenta.

El sector de l’estètica ha convocat una manifestació a Barcelona per demà al matí per mostrar el seu rebuig al tancament dels centres.

Des de Kalma han notat un gran increment en el preu dels productes d’un sol ús i en els guants i mascaretes, així com en els productes per desinfectar i esterilitzar, en comparació amb els preus que tenien abans de la pandèmia. “Prenem inclús més mesures de les que demanen. És injust que no ens deixin obrir”, afirma la Sílvia.

X