L’Hospital de Calella derivarà als pacients de COVID-19 més crítics a l’Hospital de Mataró

La UCI B de l'Hospital de Mataró compta amb 8 llits per malalts crítics. Foto: ACN

2020-10-21T05:34:59+01:0020/10/2020|

  • Recentment, el centre hospitalari de Mataró ha ampliat la capacitat de l’UCI, fet que permet portar pacients de Calella. Fins ara anaven a Can Ruti, on també continuaran anant.

Els pacients de COVID-19 de l’Hospital de Calella que estiguin més greus i necessitin intubació seran derivats, a partir d’ara, a l’Hospital de Mataró. El centre sanitari de la capital del Maresme ha ampliat la capacitat de la Unitat de Cures Intensives (UCI) de 14 a 22 llits per respondre a la previsió d’un augment sobtat de malalts crítics al Maresme, com pot passar en les pròximes setmanes en el marc de la segona onada de coronavirus en la que estem immersos. En aquests moments, hi ha 12 malalts crítics ingressats a l’Hospital de Mataró, 11 d’ells per COVID-19.

Aquesta ampliació ha estat anomenada UCI B, està ubicada a la segona planta de l’Hospital de Mataró i consta de 8 llits. La nova UCI permetrà treballar estratègies territorials que beneficiïn pacients crítics tractats inicialment a l’Hospital de Calella, amb qui l’Hospital de Mataró comparteix altres serveis com cirurgia vascular o digestiu. “La nova UCI suposa un canvi conceptual perquè incorpora el treball multidisciplinar dels metges intensivistes amb altres especialitats mèdiques, tant de l’Hospital de Mataró com de l’Hospital de Calella”, afirma Juan Carlos Yébenes, cap de l’UCI de l’Hospital de Mataró.

Cadascun dels 8 llits de l’UCI B disposa de preses dobles d’oxigen, aire medicinal i buit i un monitoratge d’última generació que també s’està implantant a l’UCI A -la que ja hi havia-. A més, té control d’infermeria independent, zona de treball de monitoratge, zona de descans per als professionals i zona d’emmagatzematge de materials.

L’Hospital de Calella no es planteja, per ara, tornar a habilitar la zona de crítics

Durant la primera onada de COVID-19, a l’Hospital de Calella es va habilitar una zona de crítics on s’intubaven els pacients que requerien ventilació mecànica. El centre hospitalari calellenc va rebre dos respiradors d’emergència de Seat. Quan la primera onada va anar disminuint i l’Hospital es va quedar sense pacients de COVID-19, van desmuntar aquesta zona. Per ara no es plantegen tornar a habilitar-la, tot i que estan pendents de l’evolució de la pandèmia per prendre decisions.

Fins ara, els pacients crítics anaven a Can Ruti

Abans que l’Hospital de Mataró tingués la capacitat per acollir els pacients crítics provinents de Calella, anaven a Can Ruti. De fet, també hi seguiran anant. Can Ruti ha habilitat unes naus a l’exterior de l’Hospital on atenen als pacients de COVID-19. D’aquesta manera, no es barregen amb els pacients que tenen altres patologies.

Els pacients crítics de l’Hospital de Blanes van a l’Hospital Doctor Josep Trueta de Girona.

Setmana crítica per decidir si s’ajornen operacions

Els hospitals catalans estan molt tensionats degut a la pandèmia. Cada vegada més llits i UCIs estan ocupades per pacients amb COVID-19. Per això, alerten que tenen una setmana per decidir si s’ajornen les operacions o altres tipus de serveis. Des de l’Hospital Clínic han advertit que es troben en aquesta situació.

L’Hospital de Figueres ja ha anunciat que ha decidit ajornar les operacions que requereixen ingrés i que no són urgents o oncològiques davant l’augment de casos de COVID-19. Amb l’objectiu d’alliberar llits, el centre prioritzarà la cirurgia major ambulatòria que no requereix ingrés.

Comparteix el contingut!

Go to Top